Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο θα κορυφωθεί έως το 2030

IEA: Η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο θα κορυφωθεί έως το 2030
Με τη ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο να έχει κορυφωθεί έως το 2030, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου
Σχετικά Άρθρα
Κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο πριν το τέλος της δεκαετίας βλέπει ο International Energy Agency (ΙΕΑ) εκτιμώντας ότι το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό υα υποχωρήσει στο 73% μέχρι το 2030, αφού έχει «κολλήσει για δεκαετίες γύρω στο 80%».
Μια μετασχηματιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης τροφοδοτείται με ενέργεια βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, με την «πρωτοφανή άνοδο των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας», όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με δήλωση που συνοδεύει την έκθεση του ΙΕΑ για τις Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές 2023.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται επίσης σε πορεία κορύφωσης έως το έτος 2025.
Παρά τις σεισμικές αυτές αλλαγές, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που αποτελεί βασικό στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Η ανάλυση του ΙΕΑ σχετικά με τις «τρέχουσες πολιτικές ρυθμίσεις» των κυβερνήσεων δείχνει ότι το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα είναι σε πορεία να μοιάζει πολύ διαφορετικό τα επόμενα χρόνια.
Στην ανακοίνωσή του, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι ανέφερε ότι βλέπει «σχεδόν 10 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους παγκοσμίως» το 2030, με «το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας να πλησιάζει το 50%», υψηλότερο από το 30% περίπου που είναι σήμερα.
Μεταξύ άλλων, οι αντλίες θερμότητας -καθώς και άλλα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης- είναι σε πορεία να ξεπεράσουν σε πωλήσεις τους λέβητες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.
«Εάν οι χώρες εκπληρώσουν εγκαίρως και πλήρως τις εθνικές τους δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα, η πρόοδος στον τομέα της καθαρής ενέργειας θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΕΑ. «Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμη ισχυρότερα μέτρα για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 °C», προστίθεται.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

«Όπως έχουν τα πράγματα, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα παραμείνει υπερβολικά υψηλή για να διατηρηθεί σε απόσταση αναπνοής ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 °C», επισημαίνει ο ΙΕΑ.
Σε μια ένδειξη του πόσο υψηλό είναι το διακύβευμα, η έκθεση του ΙΕΑ ανέφερε ότι το σενάριο καθορισμένων πολιτικών του «συνδέεται πλέον με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 °C το 2100 (με πιθανότητα 50%)».

Η ενεργειακή μετάβαση

Η έκθεση της Τρίτης επιβεβαιώνει το περιεχόμενο ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, το οποίο συντάχθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, Fatih Birol, και δημοσιεύθηκε στους Financial Times. Στις παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο Birol προσπάθησε να τονίσει τις τεράστιες δυνατότητες αλλαγής, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον τεράστιο όγκο εργασίας που πρέπει να γίνει ακόμη.
«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει παγκοσμίως και είναι ασταμάτητη», δήλωσε. «Δεν είναι ζήτημα του "αν", είναι απλώς ζήτημα του "πόσο σύντομα" - και όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο για όλους μας», πρόσθεσε.
«Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να στηρίξουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αντί να την εμποδίζουν», δήλωσε ο Birol. «Προσφέρονται τεράστια οφέλη, όπως νέες βιομηχανικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, καθαρότερος αέρας, καθολική πρόσβαση στην ενέργεια και ασφαλέστερο κλίμα για όλους».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες πιέσεις και την αστάθεια στις παραδοσιακές ενεργειακές αγορές σήμερα, οι ισχυρισμοί ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν ασφαλείς ή σίγουρες επιλογές για το ενεργειακό και κλιματικό μέλλον του κόσμου φαίνονται πιο αδύναμοι από ποτέ», δήλωσε ο Birol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης