Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές Ισραήλ σε Hamas, Hezbollah: Θα είμαστε αδυσώπητοι - ΗΠΑ: Δεν είστε έτοιμοι - 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα για κάθε όμηρο

Απειλές Ισραήλ σε Hamas, Hezbollah: Θα είμαστε αδυσώπητοι - ΗΠΑ: Δεν είστε έτοιμοι - 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα για κάθε όμηρο
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα, πάνω από 5.000 οι νεκροί και 15.000 τραυματίες - Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων
(upd19) Με χειρουργικά μέχρι στιγμής χερσαία χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί πως το επόμενο διάστημα έρχονται ανελέητες επιθέσεις που θα έχουν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν και να καταστρέψουν την Hamas.
Με την χερσαία εισβολή να αναβάλλεται διαρκώς, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προς αυτήν την κατευθύνση μια και θέλουν να διαπραγματευτούν για τους ομήρους αλλά και να ετοιμάσουν καλύτερα την άμυνα αμερικανικών στόχων σε Συρία, Ιράκ, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς τη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, η Hamas ακολουθεί τη δική της στρατηγική καθώς απελευθέρωσε ακόμα δύο κρατούμενες (συνολικά έχει απελευθερώσει 4 ομήρους), γεγονός που διατηρεί την πολιτική πίεση στο Ισραήλ όσον αφορά την καθυστέρηση της αναμενόμενης εισβολής.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τραγική, καθώς τα νοσοκομεία έχουν μείνει από καύσιμα και άρα από ρεύμα (ήδη τα 8 από τα 24 νοσοκομεία δεν λειτουργούν) και ενώ καλούνται να διαχειριστούν πάνω από 15.000 τραυματίες, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, οι οποίοι μαστίζονται μεταξύ άλλων και από μια σειρά από ασθένειες λόγω της κατανάλωσης βρώμικου νερού.

Μας υποσχέθηκαν 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα

Σύμφωνα με ανακριτικό υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές μυστικές πληροφορίες και η αστυνομία, συλληφθέντες μαχητές της Hamas φέρονται να υποστήριξαν πως όλοι είχαν λάβει εντολές να σκοτώσουν και να πάρουν ομήρους, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών.
Βάσει των πληροφοριών που επικαλείται η Jerusalem Post, ένας από τους συλληφθέντες είπε στους Ισραηλινούς ανακριτές πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως έπιανε και έφερνε στη Γάζα έναν όμηρο, θα έπαιρνε 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα.

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 50 ομήρων

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την Hamas για την την απελευθέρωση 50 ομήρων διπλής υπηκοότητας.
Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν χθες πως ήταν σε εξέλιξη η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ και ότι μάλιστα μέλη του Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα για την παραλαβή τους.
Μάλιστα μετά την απελευθέρωση χθες 23/10 δύο ηλικιωμένων γυναικών, των Yocheved Lifshitz και Nurit Yitzhak από την Hamas για λόγους υγείας, υπήρξε αισιοδοξία για την απελευθέρωση των 50 ομήρων.

Ωστόσο, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν ύστερα από αίτημα της Hamas η απελευθέρωση τους να συνοδευτεί από προμήθεια καυσίμων.
Εκτιμάται πως ανάμεσα στους 220 ομήρους είναι και 30 παιδιά.

Ισραηλινοί σε Παλαιστίνιους: Πείτε μας που είναι οι όμηροι, για να σωθείτε

Έκκληση στους Παλαιστίνιους της Γάζας να παράσχουν πληροφορίες για τους ομήρους απευθύνει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έριξε φειγ βολάν στη Λωρίδα της Γάζας..
«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και το παιδί σας, αναλάβετε δράση και δώστε μας το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους απαχθέντες στην περιοχή σας.
Ο ισραηλινός στρατός σας διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας παρέχει ασφάλεια και χρηματική ανταμοιβή.
Σας εγγυόμαστε πλήρη εμπιστευτικότητα» αναφέρει το μήνυμα του φέιγ βολάν, στο οποίο υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις σε εφαρμογές μηνυμάτων, όπως το Telegram, Whatsapp και Signal.

ΗΠΑ αδειάζουν Ισραήλ: Δεν είναι έτοιμοι για χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι έτοιμος να αρχίσει χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμά ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικάνους αξιωματούχους.
«Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτεύξιμους στρατιωτικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανησυχεί ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είναι ακόμα έτοιμος να αρχίσει μια χερσαία εισβολή με ένα σχέδιο που να μπορεί να λειτουργήσει» υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι, περιμένουμε την πολιτική απόφαση

Ο στρατός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να προχωρήσει στην επόμενη φάση του πολέμου υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, υπονοώντας προφανώς την χερσαία επίθεση.
Όπως είπε, αυτό που περιμένει ο στρατός, είναι η πολιτική απόφαση.
«Το Ισραήλ αντλεί από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Αλλά αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος, στα σύνορα μας και όχι σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από το Ισραήλ» είπε ο Hagari, αναφέροντας πως αναμένονται εβδομάδες μαχών.
Επιπλέον, σημείωσε πως η Αίγυπτος έχει κρίσιμο ρόλο στη διαπραγματεύση των ομήρων, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι κορυφαίας προτεραιότητας για το Ισραήλ.


Θα διαλύσουμε τη Hamas

Σε δηλώσεις του αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, αντιστράτηγος Herzi Halevi υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν είχε καμία πρόθεση να περιορίσει τα χτυπήματά του στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν καλά προετοιμασμένο για χερσαία επίθεση.
«Θέλουμε να φέρουμε τη Hamas σε κατάσταση πλήρους διάλυσης.
Το μονοπάτι είναι ένα μονοπάτι αδυσώπητων επιθέσεων, που βλάπτουν τη Hamas παντού και με κάθε τρόπο.
Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για χερσαίες επιθέσεις στο νότο.
Τα στρατεύματα που έχουν περισσότερο χρόνο, είναι καλύτερα προετοιμασμένα, και αυτό είναι που κάνουμε τώρα» είπε ο Halevi.

Netanyahu: Σε κίνδυνο όλοι, εάν νικήσει η Hamas - Θέλουν να μας πάνε στο Μεσαίωνα

Εάν νικήσει η Hamas θα κινδυνεύσουμε όλοι υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
Ο Netanyahu είπε πως η Hamas είναι μέρος του άξονα του κακού που προσπαθεί να σύρει τον πολιτισμό στον Μεσαίωνα ενώ επισήμανε πως ο πόλεμος αυτός είναι μια μάχη για την καρδιά και την ψυχή της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου.
«Πρέπει να επιτύχουμε μια αποφασιστική νίκη κατά της Hamas» τόνισε ο Netanyahu, ο οποίος και αυτός απείλησε την Hezbollah με φρικτές συνέπειες, εάν αποφασίσει να μπει με ουσιαστικό τρόπο στον πόλεμο.
Πάντως παραδέχθηκε πως ο πόλεμος με την Hamas θα πάρει κάποιον χρόνο, τονίζοντας ότι πρέπει να καταστραφεί.
Από την πλευρά του ο Macron υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή και κάλεσε τόσο το Ιράν όσο και τη Hezbollah να ενεργήσουν με υπευθυνότητα.
Μάλιστα κάλεσε το διεθνή συνασπισμό που πολέμησε τον ISIS να πολεμήσει και εναντίον της Hamas.

Η Hezbollah παίζει με την φωτιά, θα την πληρώσει ο Λίβανος αν μας επιτεθεί

Η Hezbollah παίζει με την φωτιά, εάν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα πληρώσει το τίμημα ο Λίβανος υποστήριξε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση της Hamas ως μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες της σύγχρονης εποχής.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron, ο Herzog είπε πως είναι εξαιρετικά περίπλοκος και εύθραυστος ο πόλεμος του Ισραήλ με την Hamas, τονίζοντας ότι το Ισραήλ απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους.
«Δεν θέλουμε σύγκρουση στα βόρεια σύνορα μας ή οπουδήποτε αλλού.
Είμαστε επικεντρωμένοι στο να καταστρέψουμε τις υποδομές της Hamas και να φέρουμε πίσω τους πολίτες μας.
Αλλά εάν η Hezbollah μας σύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα την πληρώσει ο Λίβανος» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
5_39.jpg
Έπληξαν 400 στόχους και προσφυγικό καταυλισμό

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν 400 στόχους της Hamas και ότι σκότωσαν αρκετούς διοικητές της οργάνωσης καθώς και πολλούς μαχητές της.
Πάντως, η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει πως από τις επιθέσεις αυτές επλήγη και ο προσφυγικός καταυλισμός Al Shati με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες παιδιά και γυναίκες.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως η επίθεση είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Hamas.

Επιδρομές σε Khan Younis και Rafah

Αεροπορικές επιδρομές όμως υπήρξαν και στις πόλεις Khan Younis και Rafah στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Από τις επιθέσειες αυτές εκτιμάται πως σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.
Η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων αναφέρει πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί στη Γάζα 5.791 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους 2.360 παιδιά καθώς και ότι έχουν τραυματιστεί 15.273 άνθρωποι.
Μόλις το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 704 Παλαιστίνιοι.
2_120.jpg

Κίνδυνος για νοσοκομεία - Ισραήλ: Έχει καύσιμα η Γάζα, αλλά τα παίρνει η Hamas

Και ενώ υπάρχουν πάνω από 15.000 τραυματίες, τα νοσοκομεία αδυνατούν να συνεχίσουν να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων που διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση του.
Ήδη τα 8 από τα 24 είναι εκτός λειτουργίας.
Σε μια κραυγή απόγνωσης, το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα αναμένεται να γεννήσουν 5.500 γυναίκες, αναφέροντας πως 130 πρόωρα μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της προβληματικής λειτουργίας των νοσοκομείων.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, κατηγορώντας την Hamas ότι αντί να τα δίνει, τα αποθηκεύει.
«Η Hamas έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη.
Η Hamas είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus, ο οποίος στη συνέχεια πάντως είπε πως η Hamas έχει αποθηκεύσει 1.000 λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.

Δεν υπάρχει πόσιμο νερό

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ αναφέρει πως από τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, τα 1,4 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τη στιγμή που επισημαίνεται πως η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού.
Επιπλέον, αναφέρεται πως σε καταυλισμούς που είναι σχεδιασμένοι να φιλοξενήσουν 2.000 ανθρώπους, διαβιούν πάνω από 4.400 γεγονός που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, δημιουργεί τεράστιες εντάσεις.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως παρατηρείται κάποιοι Παλαιστίνιοι που είχαν αποχωρήσει από τα βόρεια τμήματα της Γάζας, να επιστρέφουν πλέον σε αυτά λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών των Ισραηλινών στη νότια Γάζα αλλά και της αδυναμίας τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Στα όρια του ο ισραηλινός στρατός - Εάν εισβάλλει, θα πολεμά μήνες - Πιθανά νέα μέτωπα

Ο ισραηλινός στρατός έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του αναφέρει δημοσίευμα του Vice, το οποίο επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρει πως σε περίπτωση που υπάρξει εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή θα διαρκέσει μήνες και θα απαιτήσει τη συμμετοχή σοβαρών στρατιωτικών δυνάμεων.
Βάσει του δημοσιεύματος, την ίδια στιγμή η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ισραηλινών.
«Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενάμιση μέτωπο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η τρομοκρατική επίθεση της Hamas ήταν τόσο επιτυχημένη…
Στρατιώτες, οι οποίοι θα έπρεπε να ήταν έξω από τη Γάζα, ήταν στη Δυτική Όχθη υπερασπιζόμενοι οικισμούς και κυνηγώντας παιδιά που έριχναν πέτρες στην Jenin» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή από τον ισραηλινό στρατό.
Μάλιστα η ίδια πηγή εκτιμά πως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή.
Επιπλέον, Αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε πως η στρατηγική πρωτοβουλία ανήκει πλέον στην Hezbollah.
3_97.jpg
Επιθέσεις με drones κατά αμερικανικών στόχων

Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος επίθεσης με drones στη Συρία.
Από την επίθεση αυτή, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση έγινε στη βάση At Tanf στη Συρία με δύο drones καμικάζι, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν πως «διευκολύνει ενεργά» επιθέσεις εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται πως εδώ και μια εβδομάδα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε επιθέσεις, με drones ή ρουκέτες, εναντίον τριών βάσεων στο Ιράκ όπου βρίσκονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Μέχρι τώρα γίνεται λόγος για ελαφρά τραυματίες.
Την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές της ενέργειες έχει αναλάβει η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης