Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buffett και Munger προειδοποιούν: Έρχεται τσουνάμι στην αγορά ακινήτων, δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία

Buffett και Munger προειδοποιούν: Έρχεται τσουνάμι στην αγορά ακινήτων, δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία
Τα εμπορικά ακίνητα «θα περάσουν δύσκολες στιγμές» ανέφεραν τα αφεντικά της Berkshire Hathaway
«Στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ επικρατεί καταιγίδα: Τα κτίρια παραμένουν… αλλά οι ιδιοκτήτες αποχωρούν»…
Αυτό ειπώθηκε εν ολίγοις από τους επενδυτές θρύλους της Wall Street και ιδρυτές της Berkshire Hathaway, Warren Buffett και Charlie Munger.
Ειδικότερα, ο Charlie Munger, ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Warren Buffett, ανησυχεί όλο και περισσότερο για τα εμπορικά ακίνητα.
Πιστεύει δε ότι στον κλάδο έχει ξεσπάσει μια καταιγίδα που θα μπορούσε να κατακλύσει τις τράπεζες και να επηρεάσει την ευρύτερη αγορά.
«Τα κτίρια δεν φεύγουν» είχε πει ο Buffett στη συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway.
«Αλλά οι ιδιοκτήτες το κάνουν» προσέθεσε πρόσφατα ο Munger.
«Πιστεύω ότι η εγκατάλειψη των μεγάλων πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού στον κόσμο θα είναι σημαντική και αρκετά δυσάρεστη» είπε ο Munger, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ξεπεράσει την καταιγίδα τελικά, αλλά τα ακίνητα θα αλλάξουν ιδιοκτήτες.

Το bear σενάριο του Munger

Οι ανησυχίες του Munger και του Buffett βασίζονται στο γεγονός ότι η κίνηση στα καταστήματα σε μητροπολιτικές περιοχές είναι 10% έως 20% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ οι παρουσίες υπαλλήλων στο γραφείο είναι 30% χαμηλότερη από ό,τι πριν από την COVID, όπως αναφέρει και πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey
Η έκθεση προβλέπει ότι, λόγω αυτών των τάσεων και άλλων παραγόντων, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα μπορούσε ακόμα να είναι σχεδόν 20% χαμηλότερη το 2030 σε σχέση με το 2019.
Αυτά είναι άσχημα νέα για τους developers και τις ΑΕΕΑΠ.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξη του Munger, ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ είναι «γεμάτος από… επισφαλή δάνεια» στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.
Τελικά, υψηλότερα επιτόκια, χαμηλότερο εισόδημα από ενοίκια και συνακόλουθα χαμηλότερες αξίες ακινήτων θα μπορούσαν να στείλουν ορισμένα από αυτά τα δάνεια υποβρυχίως - κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπά τους θα είναι μεγαλύτερα από την αξία των υποκείμενων ακινήτων.
Ωστόσο, ο πόνος δεν σημαίνει απαραίτητα ευκαιρία για επενδυτές όπως ο Munger.
«Η Berkshire δεν ήταν ποτέ πραγματικά ενεργή στα εμπορικά ακίνητα» είπε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Q&A με την Becky Quick του CNBC.
«Λειτουργεί καλύτερα για τους φορολογούμενους επενδυτές παρά για τις εταιρείες που φορολογούνται όπως φορολογείται η Berkshire».
Αντίθετα, το δίδυμο των δισεκατομμυριούχων επενδυτών φαίνεται να έχει εντοπίσει μια προσοδοφόρα ευκαιρία σε ένα άλλο τμήμα της αγοράς ακινήτων.

Οικοδομή

Αντί να εστιάζει στα εμπορικά ακίνητα, η Berkshire Hathaway συμμετέχει πιο ενεργά στην ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πλέον σημαντικές θέσεις στο D.R. Horton (DHI), Lennar (LEN) και NVR (NVR).
Μια πιθανή έκρηξη στην κατασκευή κατοικιών θα μπορούσε να τους ωφελήσει όλους.
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, υπάρχει έλλειψη κατοικιών από 5,5 έως 6,8 εκατομμύρια μονάδες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερα νοικοκυριά μετά τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση.
Τώρα που οι τιμές της ξυλείας είναι χαμηλότερες και υπάρχει επίμονη ζήτηση, οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην άνθηση των ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης