Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 4 λόγοι της αλλοπρόσαλλης πορείας των ομολόγων – Η μεγάλη αστάθεια θα διαρκέσει για ένα 6μηνο ακόμη

Οι 4 λόγοι της αλλοπρόσαλλης πορείας των ομολόγων – Η μεγάλη αστάθεια θα διαρκέσει για ένα 6μηνο ακόμη
Τα ομόλογα αποκαλούνται «το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο του κόσμου», αλλά δεν ανταποκρίνονται σε αυτόν τον τίτλο τον τελευταίο καιρό
Μια εκπληκτικά ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ και τα μικτά μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει μερικές από τις πιο άγριες διακυμάνσεις στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα.
Στα παραπάνω προστέθηκε και η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η αύξηση της προσφοράς χρέους και θα έχουμε τη συνταγή για διαρκή αστάθεια τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς.
Τα ομόλογα αποκαλούνται «το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο του κόσμου».
Αλλά δεν ανταποκρίνονται σε αυτόν τον τίτλο τον τελευταίο καιρό, καθώς οι δραματικές κινήσεις στις αποδόσεις γίνονται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο στο αμερικανικό 10ετές κυμάνθηκε σε ένα εύρος σχεδόν 40 μονάδων βάσης, επηρεασμένο από διασταυρούμενα ρεύματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών λιανικών πωλήσεων και στοιχείων για την ανεργία, ένα σωρό σχόλια από αξιωματούχους της Fed και την αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Θα είναι μια δύσκολη διαδρομή, οπότε ετοιμαστείτε», δήλωσε ο Mike Schumacher, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Wells Fargo Securities, στο Bloomberg TV.
Η αστάθεια των επιτοκίων θα πρέπει «να παραμείνει αρκετά υψηλή, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ίσως ακόμη περισσότερο καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή αποκλιμακωθεί» και έως ότου η αγορά αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη Fed.

Πως κυμαίνονται οι δείκτες

Ο Δείκτης ICE BofA MOVE, ο οποίος παρακολουθεί τις αναμενόμενες διακυμάνσεις στις αποδόσεις του Δημοσίου που τιμολογούνται σε επιλογές ενός μήνα, έχει αυξηθεί για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.
Στην πραγματικότητα, κατά ένα μέτρο, οι διακυμάνσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων υπερβαίνουν αυτές των μετοχών κατά το μέγιστο σε τουλάχιστον 18 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η Fed αγωνίζεται να σηματοδοτήσει ένα πιο μακροπρόθεσμο όραμα για το πού κατευθύνεται η πολιτική επιτοκίων, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz SE και αρθρογράφο του Bloomberg Opinion.
«Θα παραμείνουμε σε αυτήν την κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας, επειδή δεν υπάρχει όραμα για το πού πηγαίνει αυτή η οικονομία», δήλωσε ο El-Erian στο Bloomberg TV.
«Πρέπει να στραφούν από την υπερβολική εξάρτηση στα δεδομένα, στην εξάρτηση από τα δεδομένα με μεγαλύτερη προοπτική».
Εν μέσω των καταστροφών της περασμένης εβδομάδας, τίποτα δεν προκάλεσε περισσότερο χάος από τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell την Πέμπτη σχετικά με την τροχιά της νομισματικής πολιτικής.
Όπως ανέφερε σε εκδήλωση στο Economic Club της Νέας Υόρκης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης αργότερα, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δουν περαιτέρω σημάδια ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.
Η καμπύλη των επιτοκίων αυξήθηκε επιθετικά μετά από αυτές τις δηλώσεις, με τις αποδόσεις βραχείας ημερομηνίας να διολισθαίνουν ενώ αυτές με μεγαλύτερης διάρκειας να σκαρφαλώνουν σε νέα πολυετή υψηλά.

Γεωπολιτική αστάθεια

Οι διακυμάνσεις των τιμών τροφοδοτήθηκαν επίσης από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή, ενδεχομένως ακόμη και στις ΗΠΑ.
Οι αναφορές για επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράκ και τη Συρία, οι πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και οι επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ προκάλεσαν μια προσπάθεια για ασφάλεια μεταξύ των επενδυτών, προκαλώντας μείωση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων από τα υψηλά τους μόλις κάτω από 5% και στο τέλος της εβδομάδας γύρω στο 4,91%
Οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό μέλλον των ΗΠΑ επηρεάζουν επίσης όλο και περισσότερο το επενδυτικό κλίμα.
Η αυξανόμενη έκδοση αμερικανικού χρέους συνέβαλε στην άρση του λεγόμενου ασφάλιστρου κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα τους τελευταίους τρεις μήνες, τροφοδοτώντας μια δραματική άνοδο στα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
«Η αστάθεια προκαλεί μεγαλύτερη αστάθεια», δήλωσε ο William Marshall, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην BNP Paribas.
«Υπάρχει απλώς μια γενική έλλειψη ισχυρής πεποίθησης σε αυτό το στάδιο ως προς το πού πρέπει να οδηγηθούν τα πράγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης