Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ για το κινεζικό βομβαρδιστικό stealth H-20 - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ για το κινεζικό βομβαρδιστικό stealth H-20 - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Ενώ μια απόδοση του νέου πλαισίου αεροπλάνου κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, πολλές λεπτομέρειες γύρω από το H-20 παραμένουν μυστήριο
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Αμερικής στον Ειρηνικό, η Κίνα βασίζεται στο εισερχόμενο βομβαρδιστικό stealth H-20.
Το υποηχητικό αεροσκάφος του Πεκίνου βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη και σημειώνει «μεγάλη πρόοδο», σύμφωνα με κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Με σκοπό να ανταγωνιστεί το βομβαρδιστικό B-21 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Κίνα σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο της πλαίσιο αεροσκάφους κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία και θα αντιπροσωπεύει το πρώτο βομβαρδιστικό stealth της χώρας.
Ενώ μια απόδοση του νέου πλαισίου αεροπλάνου κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, πολλές λεπτομέρειες γύρω από το H-20 παραμένουν μυστήριο.

Το H-20 είναι η απάντηση της Κίνας στο B-2 των ΗΠΑ

Η προσπάθεια της Κίνας να εδραιώσει την πυρηνική τριάδα της τα τελευταία χρόνια συνέπεσε με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Ενώ τα χερσαία και θαλάσσια συστήματά του, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων και των εκτοξευτών ICBM, μπορούν ήδη να παρέχουν πυρηνικά όπλα, η ανάπτυξη ενός βομβαρδιστικού stealth μεγάλης εμβέλειας θα ανυψώσει το πυρηνικό δυναμικό του Πεκίνου.
Το 2016, η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) ανακοίνωσε για πρώτη φορά το έργο H-20.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί διάφορες εικόνες και αποδόσεις από υπολογιστή.
Δεν αποτελεί έκπληξη, το πλαίσιο του αεροσκάφους αντικατοπτρίζει έντονα το αμερικανικής κατασκευής βομβαρδιστικό B-2 Spirit.

Τι (λίγα) που γνωρίζουμε για το νέο κινεζικό βομβαρδιστικό

Για δεκαετίες, το Πεκίνο έχει αποκτήσει φήμη για την αντίστροφη μηχανική και την κλοπή ξένων στρατιωτικών προϊόντων.
Από τα κινεζικά J-10 έως τα μαχητικά αεροσκάφη J-11, οι εναέριες δυνατότητές του προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από άλλες χώρες.
Όταν ένα αμερικανικής κατασκευής F-117 Nighthawk καταρρίφθηκε πάνω από τα Βαλκάνια στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Πεκίνο είχε την ευκαιρία να διαλύσει το πλαίσιο του αεροσκάφους προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία και το σχεδιασμό stealth των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιλήφθηκαν τα βήματα της Κίνας να αποκτήσει το δικό της βομβαρδιστικό stealth περίπου αυτή την περίοδο.
Το 2005, ένας μηχανικός σχεδιασμού της Northrop Grumman πιάστηκε στα πράσα να πουλά τεχνολογικά μυστικά στο Πεκίνο σχετικά με το σύστημα κινητήρα του B-2.
Λιγότερο από μία δεκαετία αργότερα, οι πιο λεπτομερείς απεικονίσεις του νέου βομβαρδιστικού της Κίνας εμφανίστηκαν όταν ο γνωστός ειδικός της αεροπορίας Andreas Rupprecht δημοσίευσε αξιόπιστες αποδόσεις του πρωτοτύπου.
Το βομβαρδιστικό ουσιαστικά φαινόταν να μιμείται έναν συνδυασμό ενός B-2 Spirit και ενός YF-23.
Ανεξάρτητα από το πώς το Πεκίνο απέκτησε την τεχνολογία που απαιτείται για την ανάπτυξη του H-20, η νέα εναέρια προσθήκη του είναι ανησυχητική.
Η Έκθεση Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας του Πενταγώνου περιγράφει λεπτομερώς πώς το νέο βομβαρδιστικό stealth μεγάλης εμβέλειας της Κίνας θα μπορούσε να απειλήσει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια.
Με αναφερόμενη αυτονομία άνω των 8.500 χιλιομέτρων, αυτό το αεροσκάφος θα μπορούσε να φτάσει «πέρα από σύνορα».
Συγκριτικά, το B-2 έχει εμβέλεια περίπου 6.700 μιλίων.
Αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι η PLA «ενδέχεται επίσης να αναπτύσσει ένα βομβαρδιστικό με ανεφοδιασμό που θα μπορούσε «να φτάσει στην αρχική ικανότητα λειτουργίας πριν από το βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας».
Οι αμερικανοί αναλυτές αναμένουν επίσης ότι το H-20 θα διαθέτει ένα ενεργό ραντάρ ηλεκτρονικής σαρωμένης συστοιχίας (AESA), το οποίο θα ήταν ένα βήμα προς τα πάνω για την PLAAF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης