Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με την «απαλλαγή» της JP Morgan από την κατηγορία χειραγώγηση της αγοράς - Φυλακή 3 πρώην traders

Σάλος με την «απαλλαγή» της JP Morgan από την κατηγορία χειραγώγηση της αγοράς - Φυλακή 3 πρώην traders
Την ύπαρξη χειραγώγησης των τιμών σε ένα συντονισμένο και συνωμοτικό σχήμα παραδέχτηκε ακόμη και η JP Morgan στη Συμφωνία Αναβαλλόμενης Δίωξης (DPA) με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Υπήρξαν μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μακροχρόνιο έπος των ποινικών διώξεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατά της JP Morgan και των παραβατών traders της για χειραγώγηση και απάτη των τιμών των πολύτιμων μετάλλων.
Ενώ τρεις από τους κορυφαίους πρώην traders χρυσού της JP Morgan καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο του 2023, η ίδια η JP Morgan δεν είχε κυρώσεις αφού έχει πλέον αποχωρήσει από την τριετή συμφωνία αναβαλλόμενης δίωξης (DFA) με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) – μια συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, αλλά ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 και έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.
Αυτή η Συμφωνία Αναβαλλόμενης Δίωξης σχετίζεται με τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2019 όπου η JP Morgan κατέβαλε 920 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ «σε ποινική χρηματική κύρωση, ποινική απαξίωση και αποζημίωση θύματος» για να αποφύγει τη δίωξη από το DoJ, ενώ όμως παραδέχτηκε εγκληματική ενέργεια.
Με τη λήξη αυτής της Συμφωνίας, η JP Morgan βγαίνει πλέον ουσιαστικά από το «sin bin» της ποινής του DoJ και δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλει ετήσιες αξιολογήσεις συμμόρφωσης στο DoJ.

Το ιστορικό

Στις 22 Αυγούστου 2023, ο Michael Nowak, πρώην επικεφαλής του Global Precious Metals της J.P. Morgan και ο Gregg Smith, πρώην επικεφαλής trader χρυσού της J.P. Morgan στη Νέα Υόρκη, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση «για συμμετοχή σε απάτη, απόπειρα χειραγώγησης τιμών και πλαστογραφία, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο χειραγώγησης της αγοράς που διήρκεσε πάνω από οκτώ χρόνια… και είχε ως αποτέλεσμα ζημίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στους συμμετέχοντες στην αγορά».
Ο Nowak και ο Smith είχαν καταδικαστεί ένα χρόνο νωρίτερα, στις 10 Αυγούστου 2022, μετά από δίκη στο Σικάγο που τους έκρινε ένοχους για «απάτη μέσω εμβάσματος που επηρεάζει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, απάτη εμπορευμάτων, απόπειρα χειραγώγησης τιμών και πλαστογράφηση», με τον Smith να περιγράφεται από το DoJ των ΗΠΑ ως «ο πιο παραγωγικός πλαστογράφος που έχει διώξει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα».
Κατά την καταδίκη τον Αύγουστο, ο Gregg Smith καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 50.000 δολαρίων, με τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Edmond Chang να λέει στον Smith: «Είπες πολλά ψέματα στην αγορά. Για πολλά χρόνια, κάνατε απάτη στην αγορά».
Ο Michael Nowak (ο οποίος ήταν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της London Bullion Market Association (LBMA) όταν συνελήφθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2019) καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και πρόστιμο 35.000 δολ..

Το πλέγμα της απάτης

«Περίπου μεταξύ Μαΐου 2008 και Αυγούστου 2016, οι Smith και Nowak, μαζί με άλλους traders στο γραφείο πολύτιμων μετάλλων της JPMorgan, συμμετείχαν σε μια ευρεία πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς και απάτη» που περιλάμβανε «δεκάδες χιλιάδες παραπλανητικές ακολουθίες συναλλαγών για χρυσό, ασήμι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης , πλατίνας και παλλαδίου που διαπραγματεύονται μέσω του New York Mercantile Exchange (NYMEX) και του Commodity Exchange (COMEX), τα οποία είναι χρηματιστήρια εμπορευμάτων που διαχειρίζεται η CME Group.
Το σχέδιο περιλάμβανε τους εγκληματίες της JP Morgan να διοχετεύουν ψεύτικες παραγγελίες για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πολύτιμων μετάλλων (που σκόπευαν να ακυρώσουν πριν από την εκτέλεση).
Αυτές οι ψεύτικες εντολές δημιούργησαν «ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την πραγματική προσφορά και ζήτηση για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πολύτιμων μετάλλων» που στη συνέχεια οδήγησαν «τις τιμές προς μια κατεύθυνση πιο ευνοϊκή για τις εντολές που σκόπευαν να εκτελέσουν στην αντίθετη πλευρά της αγοράς».
Πράγματι, σύμφωνα με τη New York Post, «οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι το γραφείο πολύτιμων μετάλλων της JP Morgan έκανε έως και 50.000 πλαστογραφίες υπό την παρακολούθηση του Nowak» και ότι το παγκόσμιο γραφείο πολύτιμων μετάλλων λειτουργούσε ως οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση.

Συμμορία των 10

Την ύπαρξη χειραγώγησης των τιμών σε ένα συντονισμένο και συνωμοτικό σχήμα παραδέχτηκε ακόμη και η JP Morgan στη Συμφωνία Αναβαλλόμενης Δίωξης (DPA) με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 και η οποία πράγματι υπογράφηκε από την JP Morgan στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.
Το συμβαλλόμενο μέρος που υπέγραψε για λογαριασμό της JP Morgan ήταν η Stacey R Friedman, Γενική Σύμβουλος της JP Morgan Chase, η οποία υπέγραψε για λογαριασμό και των τριών οντοτήτων της JP Morgan που διώχθηκαν – JPMorgan Chase & Co, JPMorgan Chase Bank, N.A., και J.P. Morgan Securities LLC και τα παραδέχτηκαν όλα.
«Η φύση και η σοβαρότητα της παραβατικής συμπεριφοράς, η οποία περιελάμβανε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις παράνομης εμπορίας συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρυσό, ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο («πολύτιμα μέταλλα») από δέκα πρώην traders στο γραφείο πολύτιμων μετάλλων της Εταιρείας και οι Συνδεδεμένες οντότητες με αποτέλεσμα ζημιά τουλάχιστον 205.992.102 δολ. σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πολύτιμων μετάλλων μεταξύ Μαρτίου 2008 και Αυγούστου 2016."
Αυτή είναι η JP Morgan που παραδέχεται ότι υπήρξε μια Συνωμοσία «από δέκα πρώην traders».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης