Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά... οι Εβραίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους

Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά... οι Εβραίοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους
Αν και το Ισραήλ έχει κάνει πολλούς πολέμους στην 75χρονη ιστορία του, η οικονομία του ανέκαθεν ανακάμπτει
Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η οικονομία του Ισραήλ, όπως ήταν αναμενόμενο, με τις περισσότερες δραστηριότητες να έχουν σταματήσει.
Καθώς η χώρα παρασύρεται σε πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το εμπόριο των εταιρειών σε μισοάδειους δρόμους έχει καταρρεύσει.
Στο Ισραήλ, ο πόλεμος έπληξε μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει ευημερήσει, παρά τις δεκαετίες σύγκρουσής της με τους Παλαιστίνιους, ενώ η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η περικυκλωμένη Γάζα έχουν πληγεί από καιρό από τη φτώχεια και την ανεργία.
Το αρχικό σοκ στην επίθεση της Hamas ανάγκασε τα μπαρ και τα εστιατόρια του Ισραήλ να κλείσουν και εκατοντάδες πτήσεις να ακυρωθούν.
Μια κινητοποίηση ρεκόρ στρατιωτικών εφέδρων - περίπου 360.000 έχουν κληθεί - άφησε τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι ανοιχτές χωρίς προσωπικό.

Column chart of Tourism sector share of Israel’s GDP (%) showing Tourism had been recovering from the Covid period
Οι ρουκέτες από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα - και οι αυξανόμενες εντάσεις με τους μαχητές της Hizbollah που υποστηρίζονται από το Ιράν στον Λίβανο - έχουν οδηγήσει σε εκκένωση μεγάλων περιοχών στα βόρεια και νότια σύνορά της.
Ο πόλεμος ξέσπασε όταν η Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, έσπασε τα εμπόδια ασφαλείας γύρω από τη Γάζα για να εξαπολύσει μια πολύπλευρη επίθεση στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας τη Γάζα και κόβοντας νερό, καύσιμα και ρεύμα στη λωρίδα, προκαλώντας τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να προειδοποιήσουν ότι θα εκτυλισσόταν μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα.
Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Έχει επίσης πυροδοτήσει φόβους ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η εικόνα των αγορών

Ο πόλεμος και οι περιφερειακές εντάσεις έχουν επηρεάσει, όπως ήταν αναμενόμενο τις ισραηλινές αγορές, με τον δείκτη blue-chip TA-35 να υποχωρεί 9% και το σέκελ να πέφτει κάτω από το 4 προς το δολάριο καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Το τίμημα της ασφάλισης του ισραηλινού δημόσιου χρέους έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Ο Guy Beit-Or, επικεφαλής οικονομολόγος στο Psagot Investment House, είπε ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από τη μακροχρόνια αντιπαράθεση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006 - έναν από τους μεγαλύτερους πρόσφατους πολέμους του - και ότι η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 2 ή 3 ανά σεντ μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου.
«Είμαστε μπροστά σε μια μακρά επιχείρηση και θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ισραηλινή οικονομία», είπε.
«Ο κόσμος ακυρώνει διακοπές, πάρτι, εκδηλώσεις.
Ο κόσμος μένει στο σπίτι. Τα παιδιά είναι στο σπίτι, οπότε πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν».
Τα σχολεία σε όλο το Ισραήλ έχουν μεταβεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Line chart of Shekels per $, hourly since Sep 1 2023 showing The Israeli currency has fallen over 5 per cent since the start of the conflict

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι καταπονήσεις είναι έντονες.
Σε μια κανονική εβδομάδα, η Nina Mizrahi, μια οδηγός ταξί από το βόρειο Ισραήλ, ολοκληρώνει 20-40 διαδρομές την ημέρα.
Την περασμένη εβδομάδα, είχε κατά μέσο όρο μία.
Ο τουρισμός έχει επίσης πληγεί, τη στιγμή που ξεκινά η παραδοσιακή υψηλή περίοδος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Ο Ganit Peleg, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών του Ισραήλ, είπε ότι ορισμένες περιηγήσεις έως και δύο χρόνια από τώρα είχαν ακυρωθεί, εν μέσω φόβων ότι τα αντίποινα από εισβολή στη Γάζα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε περιφερειακή πυρκαγιά.
«Λαμβάνουμε ακυρώσεις σε καθημερινή βάση», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση των επιχειρήσεων θυμίζει αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Μόλις αναρρώσαμε από τον Covid. Και εδώ είμαστε πάλι.»

Πόλεις φαντάσματα

Στις περιοχές του νότιου Ισραήλ γύρω από τη Γάζα που υπέστησαν το κύριο βάρος της επίθεσης της Χαμάς, τα σημάδια του οικονομικού πόνου είναι παντού.
Πριν από τον πόλεμο, το Sderot ήταν μια πόλη 30.000 κατοίκων.
Αυτή την εβδομάδα ήταν μια πόλη-φάντασμα, με περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της να έχει εκκενωθεί, σειρές καταστημάτων κλειστά και τα φανάρια στις διασταυρώσεις να αναβοσβήνουν μόνιμα πορτοκαλί.
Column chart of International daily flights in October to/from Israel cancelled or not operated showing Flight schedules affected by war with Hamas

Καθώς η πιθανή κλίμακα του αντίκτυπου έχει γίνει σαφέστερη, οι απαιτήσεις για κρατική βοήθεια έχουν αυξηθεί.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις των οποίων τα έσοδα έχουν πληγεί για την κάλυψη των πάγιων εξόδων τους, καθώς και οικονομική βοήθεια για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά.
Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης παρέμβει, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικά σε δολάρια για να στηρίξει το σέκελ.
Ο Smotrich είπε ότι ως αποτέλεσμα των σχεδίων βοήθειας, το έλλειμμα της κυβέρνησης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,5% φέτος, περισσότερο από το 1,1% που είχε προηγουμένως στοχεύσει.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα το επόμενο έτος.
Line chart of Military spending as a % of GDP showing Israel’s spending on defence has declined since the wars of 1967 and 1973

Ωστόσο, ο Rafi Gozlan, επικεφαλής οικονομολόγος στο IBI Investment House, είπε ότι, με την αναλογία χρέους προς την εθνική παραγωγή σε χαμηλότερο επίπεδο περίπου 60% και την κεντρική τράπεζα να διαθέτει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων, το Ισραήλ πηγαίνει σε πόλεμο σε καλύτερη βάση από ό,τι σε προηγούμενες συγκρούσεις.
«Αυτή η φορά είναι πολύ διαφορετική.
Επιτρέπει τόσο στην Τράπεζα του Ισραήλ όσο και στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσουν το απαραίτητο δημοσιονομικό έλλειμμα που πρόκειται να αυξηθεί αρκετά απότομα», είπε.
«Θα δούμε αρκετές ζημιές στη δραστηριότητα, αλλά έχει να κάνει με τη διάρκεια και το βάθος της στρατιωτικής επιχείρησης».

Ευκαιρίες

Αν και το Ισραήλ έχει κάνει πολλούς πολέμους στην 75χρονη ιστορία του, η οικονομία του ανέκαθεν ανακάμπτει.
Ο Erel Margalit, ιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Jerusalem Venture Partners, είπε ότι, παρόλο που οι επενδυτές έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση, εξακολουθούσαν να γίνονται συμφωνίες στον τεχνολογικό τομέα παραγωγής ενέργειας, ο οποίος ήταν αρκετά ισχυρός για να αντεπεξέλθει.
«Χτίσαμε τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας κατά τη διάρκεια προκλήσεων ασφάλειας», είπε.
Ο Jon Medved, διευθύνων σύμβουλος του OurCrowd, ενός χρηματοδοτούμενου επενδυτικού οχήματος με έδρα την Ιερουσαλήμ, είπε επίσης ότι αναμένει η οικονομία να ανακάμψει.
«Αυτό που είναι παράξενο είναι πόσο φυσιολογικό έχει γίνει», είπε.
«Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος παντού.
Είναι απλώς θέμα μετριασμού του».
Ακόμη και εν μέσω της αναταραχής, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας επιστρέφουν στην εργασία τους.
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε - όσο τρελό κι αν είναι αυτό που πρόκειται να πω - [πίσω] σε κάποια κανονικότητα», δήλωσε ο Ariel Cohen, διευθύνων σύμβουλος της start-up Navan για τις εταιρικές δαπάνες.
«Το να επιστρέψεις στη δουλειά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης