Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ξεφορτώνεται τα ομόλογα των υπερχρεωμένων ΗΠΑ – Απαξιώνει το δολάριο και προκαλεί έμφραγμα στη Fed

Η Κίνα ξεφορτώνεται  τα ομόλογα των υπερχρεωμένων  ΗΠΑ – Απαξιώνει το δολάριο και προκαλεί έμφραγμα στη Fed
Η διαφοροποίηση της κινεζικής στρατηγικής όσον αφορά τα συναλλαγματικά αποθέματα
To colpo grosso των κινεζικών νομισματικών αρχών να θέσουν την αμερικανική ηγεμονία υπό αμφισβήτηση βρίσκεται υπό εξέλιξη.
Σε μια περίοδο κατά την οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τεράστιες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων προκειμένου να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος το γεγονός ότι η Κίνα ξεφορτώνεται αμερικανικά ομόλογα είναι δυνατόν να προκαλέσει πανικό στις νομισματικές αρχές της χώρας, αμφισβητώντας στην πράξη το αξιόχρεο της μεγαλύτερης οικονομίας.
Σε απλά ελληνικά, το χρέος που δεν απορροφούν οι Κινέζοι αναγκαστικά θα το αγοράσουν εγχώριοι επενδυτές καθώς θα καταγραφεί υπερπροσφορά.
Αυτό θα προκαλέσει άμεσα μια σημαντική αύξηση στην προσφορά χρήματος και θα εντείνει τις ήδη σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες η υπό τον Jerome Powell Federal Reserve δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπίσει.
Πρόκειται για μια νομισματική… θηλιά στο λαιμό της αμερικανικής οικονομίας

Sell off σε περιουσιακά στοιχεία 21,2 δισ. δισ. δολ. – Εκροές 5,1 δισ. δολ. από τις μετοχές

Κινέζοι επενδυτές ξεφορτώθηκαν 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ τον μήνα Αύγουστο, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επικαλείται το Bloomberg.
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων 21,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σε ομόλογα και μετοχές του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και τα κινεζικά funds μείωσαν επίσης τις τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος, αναφέρει η έκθεση.
Οι Κινέζοι επενδυτές προχώρησαν στην πώληση περίπου 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικών μετοχών τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ρυθμός των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ από επενδυτές στην Κίνα οδήγησε ορισμένους στη Wall Street να θεωρήσουν ότι αξιωματούχοι στο Πεκίνο αναζητούσαν τρόπο να στηρίξουν περαιτέρω το εξασθενημένο γιουάν, πουλώντας αμερικανικά ομόλογα για να αυξήσουν το απόθεμα δολαρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του νομίσματος μέσω των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας.
China Sells US Stocks, Bonds, Fueling Yuan (CNY USD) Defense Speculation -  Bloomberg
Η στρατηγική και η τακτική

Η Κίνα αναμένεται να μειώσει την κατοχή αμερικανικού χρέους εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών για τη συρρίκνωση της παγκόσμια ρευστότητας και ασφάλειας των περιουσιακών στοιχείων και των εντεινόμενων προσπαθειών της χώρας να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, δήλωσαν Κινέζοι ειδικοί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 μετά την εξέταση των τελευταίων στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τα οποία έδειχναν το έλλειμμα για το δημοσιονομικό έτος του 2023 να έχει εκτοξευθεί κατά 23%, στο 1,7 τρισ. δολ.
Τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος κάτοχος τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου, μείωσε τις συμμετοχές της για πέντε διαδοχικούς μήνες έως τον Αύγουστο στα 805,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο λιγότερο από το υπάρχον χαμηλό των 801,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2009.
Η Κίνα μείωσε τις συμμετοχές της σε μια εποχή που τόσο η Ιαπωνία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο - ο μεγαλύτερος και τρίτος μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικού χρέους, αντίστοιχα - τα αύξησαν.
Η Ιαπωνία αύξησε τη έκθεσή στο αμερικανικό χρέος κατά 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 698,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
US tariffs and China's holding of Treasuries
Φρικτές επιδόσεις….

«Μέρος των αιτιών (πίσω από τις κινήσεις της Κίνας) είναι οι φρικτές επιδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Hong Hao, επικεφαλής οικονομολόγος στην GROW Investment Group.
Από την περίοδο αιχμής έως τώρα, οι τιμές των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 50%, είπε ο Hong.
«Άλλοι λόγοι σχετίζονται με το πώς η Κίνα έχει γίνει πιο εξελιγμένη στη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Υπάρχει μια κατανομή σε ομόλογα με υψηλότερες αποδόσεις και η Κίνα έχει διαθέσει περισσότερους πόρους για την Πρωτοβουλία Belt and Road», επισήμανε.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης στα ομόλογα των ΗΠΑ, καθιστώντας τις προοπτικές του αμερικανικού χρέους ακόμη πιο ανησυχητικές.

Αυξανόμενη προσφορά αμερικανικού χρέους και γεωπολιτική ανασφάλεια

«Το χρέος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες να διατεθεί, λόγω της αυξανόμενης προσφοράς αμερικανικών ομολόγων, του πιθανού αδιεξόδου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα επίπεδα δαπανών του νέου έτους και της μείωσης των νομισματικών κινήτρων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», επισήμανε ο Wang Youxin, ανώτερος οικονομολόγος στην Τράπεζα της Κίνας.
«Εξάλλου, στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η κατοχή πολλών περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση σε γεωπολιτικούς κινδύνους.
Yuan Traders Fret Over Widest China-US Yield Gap Since 2002
Ασφάλεια στα συναλλαγματικά διαθέσιμα και αποδολαριοποίηση

«Η μείωση των διαθεσίμων του αμερικανικού χρέους με παράλληλη αύξηση των διαθεσίμων στρατηγικών πόρων όπως ο χρυσός και το αργό πετρέλαιο θα αυξήσει την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων για την Κίνα».
Η Κίνα, σημείωσε ο Wang, αναμένεται να συνεχίσει να διαφοροποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία για να βελτιώσει την ασφάλεια και την κερδοφορία από αυτά.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν επίσης ότι η κατάχρηση του καθεστώτος ηγεμονίας του δολαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει βλάψει σοβαρά την παγκόσμια εμπιστοσύνη στο δολάριο, οδηγώντας σε μια μη αναστρέψιμη τάση αποδολαριοποίησης στον κόσμο.
Ο Yang Haiping, ερευνητής στο Institute of Securities and Futures, το οποίο ανήκει στο Central University of Finance and Economics, είπε επισήμανε η μείωση των κινεζικών διακρατήσεων χρέους των ΗΠΑ κατέστη αναγκαία για την προστασία της ασφάλειας των περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της παγκόσμιας τάσης αποδολαριοποίησης και η αυξανόμενη παρουσία του ρενμίνμπι σε διασυνοριακούς οικισμούς.
Εξάλλου, η αβεβαιότητα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ δικαιολογούν επίσης τη μείωση των κινεζικών τοποθετήσεων σε αμερικανικό χρέος, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης