Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή καταγγελία της στάσης von der Leyen υπέρ του Ισραήλ από το προσωπικό της ΕΕ - «Κινείται εκτός ευρωπαϊκών αξιών»

Σκληρή καταγγελία της στάσης von der Leyen υπέρ του Ισραήλ από το προσωπικό της ΕΕ - «Κινείται εκτός ευρωπαϊκών αξιών»
Οι εργαζόμενοι της ΕΕ μαζεύουν υπογραφές σε κείμενο καταγγελίας κατά της προέδρου της Κομισιόν που ήδη έχει αποσταλεί στο γραφείο της
Οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε βαθμίδας ανά τον κόσμο μαζεύουν υπογραφές σε ένα έγγραφο που ασκεί σκληρή κριτική στη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατηγορώντας την για «άνευ όρων υποστήριξη» στο Ισραήλ, αναφέρει ρεπορτάζ του εξειδικευμένου σε ευρωπαϊκά θέματα το Euractiv.
«Ειδικά, ανησυχούμε για την άνευ όρων υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκπροσωπείτε, για το ένα από τα δύο μέρη», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε μια επιστολή τριών σελίδων, η οποία στάλθηκε στο γραφείο της von der Leyen την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. «Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει κάθε αξιοπιστία», προειδοποιούν.
Σύμφωνα με το Euractiv, η επιστολή έχει σταλεί σε αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων αντιπροσωπείας της Κομισιόν.
Περίπου 32.000 άτομα βρίσκονται στο μισθολόγιο του προσωπικού της ΕΕ, εκ των οποίων 850 άτομα έχουν ήδη υπογράψει την επιστολή.
«Εμείς, μια ομάδα προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ καταδικάζουμε πανηγυρικά για προσωπικούς λόγους τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Hamas εναντίον αβοήθητων αμάχων (…). Καταδικάζουμε επίσης έντονα τη δυσανάλογη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Λωρίδα της Γάζας», γράφουν.
«Ακριβώς λόγω αυτών των φρικαλεοτήτων, μας εκπλήσσει η στάση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –και ακόμη και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ– προωθώντας αυτό που περιγράφεται στον Τύπο ως ευρωπαϊκή κακοφωνία», αναφέρεται στην επιστολή.
Το προσωπικό της ΕΕ γράφει επίσης ότι ανησυχεί για «τη φαινομενική αδιαφορία που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες το ίδρυμά μας για τη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, σε περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή αναγκάστηκε να πάρει πίσω την εσπευσμένη ανακοίνωση της von der Leyen ότι θα περικόψει «κάθε βοήθεια» προς τους Παλαιστίνιους, μετά από ευρεία κριτική που δέχτηκε από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους υπουργούς διαφόρων κρατών μελών.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κράτη μέλη επέκριναν επίσης πρόεδρο της Κομισιόν η οποία επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, επειδή δεν δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την απαντησή του στην επίθεση της Hamas, όπως έκαναν άλλοι ηγέτες της ΕΕ.
«Η θέση των κρατών μελών εκφράστηκε ιδιαίτερα μέσω του Συμβουλίου, στην προκειμένη περίπτωση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell, μετά τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας μετά από μια πρώτη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ, όπου «δεν μπαίνει νερό, ούτε φαγητό, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».
Στην επιστολή του, το προσωπικό της ΕΕ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες στη στάση της Επιτροπής.
«Σας προτρέπουμε να καλέσετε, μαζί με τους ηγέτες ολόκληρης της Ένωσης, για κατάπαυση του πυρός και για προστασία της ζωής των πολιτών. Αυτό είναι ο πυρήνας της ύπαρξης της ΕΕ», πρόσθεσαν οι υπογράφοντες.
«Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει κάθε αξιοπιστία», κατέληξαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης