Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Βουλή των Αντιπροσώπων: Στην κούρσα για τη διαδοχή του McCarthy οι Ρεπουμπλικανοί Tom Emmer και Mike Johnson

ΗΠΑ – Βουλή των Αντιπροσώπων:  Στην κούρσα για τη διαδοχή του  McCarthy  οι Ρεπουμπλικανοί Tom Emmer και  Mike Johnson
Βαθιά διχασμένο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα – O εκλεκτός του Trump και οι αντιθέσεις
Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, ένα σώμα του Κογκρέσου είναι ακέφαλο με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι διχασμένοι
Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές Tom Emmer και Mike Johnson μπήκαν στην κούρσα για τον προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ρίχνοντας δύο υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους στο μείγμα μιας πολυπληθούς δεξαμενής υποψηφίων για την τρίτη τη τάξει πολιτειακή θέση (μετά από εκείνες του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας).
Ο Emmer, ο τρίτος στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε ότι στοχεύει να ενώσει και να προωθήσει τις προτεραιότητες του κόμματος, όπως η αυστηρότερη νομοθεσία για τα σύνορα.
«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα παραμένει σε ένα σταυροδρόμι και το κατάστρωμα θα εξεγερθεί εναντίον μας», ανέφερε σε επιστολή του ο βουλευτής από περιφέρεια της Μινεσότα.
Οι Ρεπουμπλικανοί «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν με πάθος» για να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή «και να τηρήσουν τη συντηρητική ατζέντα μας», δήλωσε.
Ο Johnson, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος στη Βουλή, έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη συμμετοχή των μελών του κόμματος.
«Είναι καθήκον μας τώρα να αποφασίσουμε για έναν υποψήφιο με συναίνεση που μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπιστος φροντιστής και καλός διαχειριστής του σφυριού της Προεδρία της Βουλής», είπε ο Johnson σε επιστολή του, προσθέτοντας ότι "η πραγματική ηγεσία αναγνωρίζεται, δεν επιβάλλεται".
Η Βουλή έχει παραλύσει μετά την αποπομπή του Kevin McCarthy από την προεδρία του σώματος στις 3 Οκτωβρίου, αναστέλλοντας την εξέταση δημοσιονομικών προτεραιοτήτων όπως το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια που επικεντρώνονται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πλησιάζει την επόμενη προθεσμία λήξης της χρηματοδότησής του τον Νοέμβριο.
Trump tells allies he doesn't support Tom Emmer's speaker bid - POLITICO
Εντονες αντιπαραθέσεις 

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής απέτρεψαν την υποψηφιότητα του βουλευτή Jim Jordan για την προεδρία την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, μολονότι αυτός ήταν εκλεκτός του άτυπου "ηγέτη" του κόμματος, τέως προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Αυτό δεν άλλαξε την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ακροδεξιών και των μετριοπαθών μελών του κόμματος, καθώς οι ανησυχίες για τις δαπάνες και ζητήματα «πολιτιστικών πολέμων» διχάζουν την κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο Emmer, 62 ετών και ο Τζόνσον, 51 ετών, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν υποστήριξη πίσω από τις υποψηφιότητές τους.
Ο Johnson είναι από τη Λουιζιάνα, την ίδια πολιτεία με τον βουλευτή Στιβ Σκαλίζε, του οποίου η προσπάθεια για την προεδρία της Βουλής είχε απορριφθεί νωρίτερα.
Εάν ο Σκαλίζε παραμείνει στη θέση του ως ηγέτης της πλειοψηφίας, δύο κορυφαίες ηγετικές θέσεις θα προέρχονται από την ίδια πολιτεία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.
Ο Emmer υποστηρίζεται από τον McCarthy ο οποίος παραμένει μια φιγούρα αμφισβητούμενη μεταξύ των συντηρητικών σκληροπυρηνικών που πίεσαν επιτυχώς για την απομάκρυνσή του από τη θέση. Είχε μια δύσκολη σχέση με ορισμένους υποστηρικτές του Τραμπ, αφού ψήφισε υπέρ της πιστοποίησης της νίκης του Μπάιντεν επί του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο Τrump αντιτίθεται στην υποψηφιότητα τουEmmer, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η εκλογή του προέδρου της Βουλής βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, δεδομένου ότι εκείνοι διατηρούν μια έστω και ισχνή πλειοψηφία στο σώμα (222 βουλευτές σε σύνολο 435).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης