Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ: Αυξήθηκε +32%, σε 1,7 τρισ. δολ., για το οικονομικό έτος 2023

Εκτός ελέγχου το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ: Αυξήθηκε +32%, σε 1,7 τρισ. δολ., για το οικονομικό έτος 2023
Kαταγράφεται μείωση τωn εσόδων και αύξηση των δαπανών για τοκοχρεολύσια και για κοινωνικές μεταβιβάσεις ενώ ο Biden ζητά επιπλέον 100 δισ. αμυντικές δαπάνες
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 δημοσιονομικό έλλειμμα 1,695 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023, καταγράφοντας άλμα 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός της μείωσης των εσόδων και ότι οι δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare και ύφος των τοκοχρεολυσίων για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκαν.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν το μεγαλύτερο από το έλλειμμα 2,78 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική επιστροφή στα αυξανόμενα ελλείμματα μετά από συνεχείς μειώσεις κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του προέδρου Joe Biden.

Επιπλέον 100 δισ. δολ. 

Το υπερβολικό αυτό έλλειμμα έρχεται καθώς ο πρόεδρος Biden ζητά από το Κογκρέσο 100 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα εξωτερική βοήθεια και δαπάνες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, μαζί με χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ και την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Το μεγάλο έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε όλα τα ελλείμματα πριν από την Πανδημία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκλήθηκαν από τις φορολογικές περικοπές των Ρεπουμπλικανών που πέρασαν επί Donald Trump και από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι πιθανό να πυροδοτήσει τις δημοσιονομικές αντιπαραθέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, των οποίων οι απαιτήσεις για περικοπές δαπάνες περικοπές ώθησαν τις ΗΠΑ στο χείλος της χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους.
Μια συμφωνία για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης λόγω των απαιτήσεων βαθύτερων περικοπών των δαπανών από τους σκληροπυρηνικούς  Ρεπουμπλικάνους  οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Kevin McCarthy, και το κόμμα εξακολουθεί να είναι διχασμένο ως προς το ποιος πρέπει να τους ηγηθεί - εν ίψει νέων διαπραγματεύσεων  πριν από μια νέα πιο δύσκολη δημοσιονομική προθεσμία στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία

Για τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα του οικονομικού έτους, το έλλειμμα μειώθηκε στα 171 δισεκατομμύρια δολάρια από 430 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2022.
«Η πτώση των εσόδων συμβάλλει σημαντικά στο έλλειμμα του 2023, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πολιτικών που θεσπίστηκαν και προτείνει ο Πρόεδρος Biden για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος», ανέφεραν σε κοινή δήλωση η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Shalanda Young.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 θα ήταν μεγαλύτερο κατά 321 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μειώθηκε κατά αυτό το ποσό επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων του Biden ως αντισυνταγματικό.
Η απόφαση ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να αντιστρέψει μια προληπτική επιβάρυνση έναντι των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2022 που αύξησε το έλλειμμα εκείνου του έτους.
Το έλλειμμα του οικονομικού έτους 2022 ήταν 1,375 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύο ανωτέρω εφάπαξ προσαρμογές, το έλλειμμα του περασμένου οικονομικού έτους θα ήταν πιο κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και φέτος κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

To βάρος του υπερβολικού χρέους

Το έλλειμμα του 2023 σηματοδοτεί ένα απότομο τέλος σε δύο χρόνια πτώσης των ελλειμμάτων για τον Biden, καθώς οι δημόσιες δαπάνες για τον COVID-19 εξανεμίστηκαν.
Το έλλειμμα των ΗΠΑ κορυφώθηκε το δημοσιονομικό 2020 στα 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς η πιο απότομη ύφεση από τη δεκαετία του 1930 περιόρισε σοβαρά τα φορολογικά έσοδα, ενώ οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας, άμεσες πληρωμές στους καταναλωτές και ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις κορυφώθηκαν.
Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχει προειδοποιήσει ότι με βάση την τρέχουσα φορολογική και νομοθεσία περί δαπανών, τα ελλείμματα των ΗΠΑ θα πλησιάσουν τα επίπεδα της εποχής του COVID έως το τέλος της δεκαετίας, φτάνοντας περίπου τα 2,13 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030, καθώς το κόστος των τόκων, της υγείας και των συντάξεων αυξάνεται.
Reuters Graphics
How Will Rising Interest Rates Impact Growing Budget Deficit? - CME Group
Οι λογαριασμοί 


Για το οικονομικό έτος 2023, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 457 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 9% από το οικονομικό έτος 2022, στα 4,439 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης των μη παρακρατούμενων πληρωμών ατομικού φόρου εισοδήματος εν μέσω χειρότερης απόδοσης σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν .
Άλλες μειώσεις εσόδων περιελάμβαναν πτώση 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς οι τόκοι που καταβλήθηκαν στα τραπεζικά αποθεματικά αύξησαν τα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο.
-Οι δημοσιονομικές δαπάνες για το 2023 μειώθηκαν κατά 137 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 2% από το προηγούμενο έτος, στα 6,134 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δαπάνες θα ήταν πιο μέτριες αν δεν υπήρχαν μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες για συνταξιοδοτικές και παροχές υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους και στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
-Οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης αυξήθηκαν 10% στα 1,416 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω προσαρμογών στο κόστος ζωής για τον πληθωρισμό και οι δαπάνες για το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης ηλικιωμένων Medicare αυξήθηκαν 4% στα 1,022 τρισεκατομμύρια δολάρια.
-Το κόστος των τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος άνω των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε επίσης απότομα, αυξημένο κατά 23% στα 879 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί ποσό - ρεκόρ.
Οι καθαρές πληρωμές τόκων, εξαιρουμένων των ενδοκυβερνητικών μεταφορών σε καταπιστευματικά κεφάλαια, αυξήθηκαν 39% στα 659 δισ. δολάρια, επίσης ποσό ρεκόρ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ακαθάριστες πληρωμές τόκων ανήλθαν σε 3,28% ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το υψηλότερο από το 2001 και το καθαρό μερίδιο στο 2,45% ήταν το υψηλότερο από το 1998, επισήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το κόστος δανεισμού για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.
Το μέσο κόστος τόκων για το ανεξόφλητο χρέος του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 2,97% το προηγούμενο οικονομικό έτος, από 2,07% το προηγούμενο έτος.
Bond yields hit new highs, pressuring S&P 500
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης