Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin - Xi ενίσχυσαν την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας, Κίνας: Φάροι σταθερότητας σε ένα εμπόλεμο κόσμο

Putin - Xi ενίσχυσαν την στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας, Κίνας: Φάροι σταθερότητας σε ένα εμπόλεμο κόσμο
Ο Wan Chengcai, ανώτερος σύμβουλος της Κινεζικής Εταιρείας για τη Μελέτη της Ρωσίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin «επιβεβαίωσε την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων στο Πεκίνο, δείχνοντας ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει φίλους σε όλο τον κόσμο».
Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Πεκίνο, οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και η συμμετοχή στο φόρουμ Belt and Road κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η σινο-ρωσική στρατηγική εταιρική σχέση και συνεργασία είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική και των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο ανώτατος σύμβουλος της Κινεζικής Εταιρείας για τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Wan Chengcai στο TASS.
«Η σειρά επιτυχημένων ταξιδιών του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Πεκίνο καταδεικνύει ότι η ενίσχυση της σινο-ρωσικής συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας δεν είναι μια προσωρινή ad hoc πολιτική αλλά μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, που στοχεύει στη «φιλία από γενιά σε γενιά». με εγγενές κίνητρο και όχι εκτεθειμένες σε παρεμβολές και επιρροές από το εξωτερικό», είπε ο ειδικός.
«Ο Πρόεδρος Putin επιβεβαίωσε την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο, έχοντας αποδείξει ότι η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη αλλά έχει φίλους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η συνάντηση στην Κίνα

Ο Xi κάλεσε τον «αγαπητό του φίλο» Putin στο τρίτο φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, όπου οι ηγέτες 130 χωρών θα συζητητούσαν ένα από τα διεθνή έργα του Xi, όπως και έγινε παρά την σκιά του πολέμου  Ισραήλ-Χαμάς καθώς και από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Κίνα είναι μία από τις πρώτες χώρες που επισκέφθηκε ο Putin από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο, κατηγορώντας τον Ρώσο ηγέτη για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.
Η Κίνα δεν είναι μία από τις 123 χώρες που είναι μέλη του ΔΠΔ, επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να οδηγήσει τον Putin στη Χάγη για δίκη.

Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ρωσίας- Κίνας

Το Πεκίνο έχει απορρίψει τη δυτική κριτική για τη συνεργασία του με τη Μόσχα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, επιμένοντας ότι οι δεσμοί τους δεν παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται με όποια χώρα επιλέξει.
Το εμπόριο μεταξύ των γειτονικών Κίνας και Ρωσίας έχει αυξηθεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με το Πεκίνο να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μετά την επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές εισαγωγές από άλλες χώρες.
Σε συνέντευξή του στον κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CGTN πριν από την επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα, ο Putin είπε ότι «ένας πολυπολικός κόσμος διαμορφώνεται και οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο Xi είναι πολύ σχετικές και σημαντικές», ανέφερε το CGTN.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας Sergey Lavrov έφτασε στο Πεκίνο πριν από τον Putin και είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi.
Ο Xi και ο Putin συναντήθηκαν τελευταία φορά στη Ρωσία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Μιλώντας στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Xi είπε στον Putin: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αλλαγές –τις οποίες δεν έχουμε δει εδώ και 100 χρόνια– και εμείς είμαστε αυτοί που οδηγούμε αυτές τις αλλαγές».
Ο Putin επισκέφθηκε τελευταία φορά την Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία και η Κίνα εξέδωσαν μια δήλωση 5.000 λέξεων επιβεβαιώνοντας την άνευ ορίων σχέση τους - μέρες πριν ο Ρώσος πρόεδρος στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης