Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορρίπτει τα εφιαλτικά σενάρια για το πετρέλαιο η JP Morgan - Βλέπει «καταστροφή ζήτησης» στην Ασία και πτώση τιμών

Απορρίπτει τα εφιαλτικά σενάρια για το πετρέλαιο η JP Morgan - Βλέπει «καταστροφή ζήτησης» στην Ασία και πτώση τιμών
Η πολεμική αναταραχή στη Μέση Ανατολή δεν θα στείλει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, λέει η JP Morgan
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με το σκεπτικό ότι θα εκτοξεύσει κατακόρυφα τις τιμές του πετρελαίου.
Υπάρχουν άλλωστε τράπεζες και αναλυτές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο η τιμή του πετρελαίου κατά πολύ τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Συγεκριμένα σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομικών ερευνών, Ana Boata, της Allianz Trade, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα της ύφεσης.
Μιλώντας στο Bloomberg, η αναλύτρια με έδρα το Παρίσι υποστήριξε ότι «οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι στα 140 δολάρια σε μια κορύφωση και ακόμη και στα 120 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος».
Ωστόσο η JPMorgan έχει άλλη άποψη και θεωρεί ότι αυτά ειναι υπερβολές.
Σε σημείωμα της Παρασκευής, οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι πριν διατυπωθούν εκτιμήσεις για άνοδο των τιμών του αργού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσο έχει πέσει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
Αν και υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είναι απίθανο η σύγκρουση αυτή να πυροδοτήσει μια παρατεταμένη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, προσθέτουν.
«Ακόμη και αν ο πόλεμος επεκταθεί πέρα από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, είναι απίθανο να οδηγήσει σε παρατεταμένη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου που ενισχύθηκαν από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και την υποτίμηση των νομισμάτων άρχισαν να πειρορίζουν την κατανάλωση καυσίμου και να επιφέρουν καταστροφή της ζήτησης».

Μειώνεται η ζήτηση πετρελαίου στην Ασία

Η ζήτηση πετρελαίου στην Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχει μειωθεί, ενώ οι συνολικές εισαγωγές αργού σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα είναι επίσης μειωμένες, σύμφωνα με την JPMorgan.
Κι ενώ οι γεωπολιτικοί φόβοι έχουν πράγματι οδηγήσει το αργό Brent στην περιοχή των 90 δολαρίων, η τράπεζα θεωρεί ότι αυτή είναι μια σχετικά συγκρατημένη αντίδραση και ότι κάποια στιγμή η τιμή θα πέσει.
«Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη άνοδο που προκαλείται από τη γεωπολιτική, η βασική μας υπόθεση για το πετρέλαιο είναι  ότι μετά τις μεγάλες αναλήψεις αποθεμάτων που παρατηρήθηκαν το 3ο τρίμηνο του 23 θα γίνει η μετάβαση σε μια πιο ισορροπημένη αγορά το 4ο τρίμηνο του 23, με την τιμή του Brent να κλείνει τη χρονιά στα 86 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε το σημείωμα.
Προς το παρόν, η JPMorgan δεν βλέπει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να επεκτείνεται σε μια πιο περιφερειακή σύγκρουση, λέγοντας ότι το Ισραήλ, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ισχυρά κίνητρα για να περιορίσουν τη σύγκρουση.

Οι χώρες του Κόλπου δεν απειλούν με εμπάργκο πετρελαίου το Ισραήλ

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κορυφαίοι παραγωγοί ενέργειας όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν υποστηρίξει ένα εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ ή τους συμμάχους του, πρόσθεσε.
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου σπάνια γνώρισαν μακροπρόθεσμη αναταραχή κατά τη διάρκεια των περισσότερων από τις προηγούμενες συγκρούσεις του Ισραήλ, δήλωσε η JPMorgan.
Ενώ η χώρα είχε 10 πολέμους από το 1967, οι περισσότεροι από αυτούς οδήγησαν μεν σε άλμα τιμών, αλλά κατά κανόνα μικρής διάρκειας.
«Τελικά, οι τιμές του πετρελαίου έτειναν να σταθεροποιούνται και να υποχωρούν σταδιακά, με αποτέλεσμα το Brent να διαπραγματεύεται με έκπτωση της θεμελιωδώς προερχόμενης εύλογης αξίας του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το βραχυπρόθεσμο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης και η επακόλουθη αλλαγή στα αποθέματα πετρελαίου ήταν πιο σημαντικός παράγοντας από τον πόλεμο», ανέφερε το σημείωμα.
Μόνο ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ του 1973 είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι οδήγησε σε εμπάργκο πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κατά των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης