Διεθνή

Le Monde: Η άνιση μεταχείριση των εγκλημάτων διογκώνει την παγκόσμια δυσαρέσκεια – Δώρο Θεού στον Putin

Le Monde: Η άνιση μεταχείριση των εγκλημάτων διογκώνει την παγκόσμια δυσαρέσκεια – Δώρο Θεού στον Putin
"Η κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης ήταν ένα «δώρο εξ ουρανού» για την Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη συλλογική Δύση", σημειώνει η Le Monde
Οι δυτικές χώρες, που προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία στον παγκόσμιο στίβο λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης εδώ και δύο χρόνια, κινδυνεύουν να βρεθούν απομονωμένοι υποστηρίζοντας τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Η αγριότητα της απάντησης του Ισραήλ και η υποστήριξη που λαμβάνει από τις δυτικές πρωτεύουσες αποδυναμώνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ρητορική της Δύσης για την Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατηγορείται ότι δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και διαπράττει εγκλήματα πολέμου.
Έτσι, η διαφορετική αντιμετώπιση των εγκλημάτων πολέμου αναβιώνει τα λεγόμενα «διπλά πρότυπα» και την «υποκρισία» της Δύσης», αναφέρει η Le Monde.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η άρνηση να περάσει ρωσικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη δολοφονία αμάχων και ζητά ειρηνική διευθέτηση.
«Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει τη Δύση στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ασκήσει βέτο σε ένα κείμενο που ζητά αποκλιμάκωση - μια νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Putin», ανέφερε η Le Monde.
Η κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης ήταν ένα «δώρο εξ ουρανού» για την Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη συλλογική Δύση.
Αυτό εκδηλώθηκε τόσο με την αναγκαστική μετατόπιση της προσοχής των μέσων ενημέρωσης στη νέα σύγκρουση όσο και στη γενική «αποδυνάμωση της δυτικής θέσης για την Ουκρανία».
Δεν πρόκειται μόνο για το ουκρανικό πρόβλημα που έπεσε στο παρασκήνιο στην τηλεόραση. Είναι για τις προσπάθειες που έκανε η Δύση από τον Φεβρουάριο του 2022 για να απομονώσει τη Ρωσία και να φέρει στο πλευρό της χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Αυτές οι προσπάθειες, οι οποίες ήταν σχετικά επιτυχείς, υπονομεύονται πλέον τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Η απομόνωση απειλεί το δυτικό μπλοκ», αναφέρει η Le Monde.

Πόλωση της Παλαιστινιο-Ισραηλινής σύγκρουσης

Η Le Monde εφιστά την προσοχή στην «εγκατάλειψη της εγγενώς ουδέτερης θέσης της Ρωσίας» στο παλαιστινιο-ισραηλινό ζήτημα, η οποία φέρεται να εμφανίστηκε στο τηλεφώνημα του Putin στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μόλις μια εβδομάδα μετά την επίθεση στις ισραηλινές πόλεις.
Σημειώνεται η απουσία δηλώσεων για «τρομοκρατία» από το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas.
Η εφημερίδα αποδίδει αυτό στην επιθυμία «να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ετερογενές αντιδυτικό μέτωπο» και «να επικεντρωθεί στις εσωτερικές διασπάσεις στο δυτικό στρατόπεδο».
«Οι Ρώσοι αναμένουν ότι υποστηρίζοντας τη Hamas, θα έρθουν πιο κοντά σε μια σειρά από χώρες στον Παγκόσμιο Νότο και θα επωφεληθούν από το ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων», ανέφερε η Le Monde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης