Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρά» Talamanca για τον ανακριτή του Qatargate

«Πυρά» Talamanca για τον ανακριτή του Qatargate
Μιλώντας στην DW ο Nicolo Figa-Talamanca, μέχρι πρότινος προφυλακισμένος για τo «Qatargate», επικρίνει σε υψηλούς τόνους τους χειρισμούς των βελγικών διωκτικών αρχών
Η υπόθεση «Qatargate» κλόνισε εκ θεμελίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ευρωβουλευτές κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Μεταξύ των προφυλακισθέντων ήταν και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, ούτε οριστική απόδειξη για τις όποιες αιτιάσεις.
Σήμερα ένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές του «Qatargate», ο Ιταλός Nicolo Figa-Talamanca, αμφισβητεί και επικρίνει τον χειρισμό από τις αρμόδιες αρχές.
«Ήταν πολύ σκοτεινός ο τρόπος που χειρίστηκαν την υπόθεση», λέει ο Figa-Talamanca στην DW και αφήνει αιχμές για έξωθεν ανάμειξη στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Talamanca, ως επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice» που φέρεται να πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο, ήταν ένας από τους πρώτους υπόπτους που προφυλακίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2022.
Αποφυλακίστηκε όμως τον Φεβρουάριο του 2023, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωβουλής να αρθεί η ασυλία των ευρωβουλευτών Marc Tarabella και Andrea Coccolino.
Την εποχή εκείνη παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι ο πρώην ευρωβουλευτής Antonio Panzzeri, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Francesco Giorgi.

«Η αλήθεια δεν βρίσκεται στα τηλεοπτικά πλατό»

Αρχικά είχε αναλάβει την υπόθεση ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, ο οποίος ωστόσο παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, υπό το βάρος κατηγοριών για πιθανή «σύγκρουση συμφερόντων».
Η εφημερίδα Le Soir είχε αποκαλύψει ότι ο γιος του Κλεζ και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, η οποία επίσης αναφέρεται στον φάκελο της υπόθεσης, είχαν συστήσει παλαιότερα εταιρεία για τη νόμιμη πώληση κάνναβης χωρίς ψυχοτρόπους ουσίες στο Βέλγιο, κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να συνδέονται με κοινά συμφέροντα οικονομικής διαχείρισης. Τον Κλεζ διαδέχθηκε η Ορελί Ντεζέφ, δικαστής που ήδη συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο Talamanca αποφάσισε να μιλήσει μετά από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κλεζ στην βελγική ραδιοτηλεόραση (RTBF) στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Ο φάκελος περιέχει τα πάντα», τονίζει ο Talamanca στην DW.
«Εκεί βρίσκεται η αλήθεια και πουθενά αλλού, ούτε στα τηλεοπτικά πλατό, ούτε σε συγκεκριμένα έντυπα.
Και κάποια μέρα η αλήθεια θα ξεσπάσει στα πρόσωπα όλων αυτών που προσπαθούν να την παραποιήσουν». Επιπλέον, αναφέρει ο Talamanca, «δεν μπορεί να διαμαρτύρονται και να κατηγορούν τους άλλους για μεθόδους μαφίας αυτοί που εκτοξεύουν ύποπτα υπονοούμενα και ασαφείς απειλές, γιατί αυτές ακριβώς τις μεθόδους χρησιμοποιεί και η μαφία».
Η DW επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Michel Cleese για ένα σχόλιο.
Η απάντηση ήταν ότι «αυτό είναι αδύνατον, καθώς η δουλειά μου βασίζεται στην εχεμύθεια». Και αυτό, παρότι πρόσφατα ο ίδιος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον βελγικό σταθμό RTBF.

Πριν από το «Qatargate»

Ο Talamanca υποστηρίζει ότι δεν έκανε «τίποτα παράνομο ή ανήθικο» και διερωτάται ποια ακριβώς ενέργεια έδωσε το έναυσμα στις βελγικές αρχές για να εκκινήσουν δικαστική έρευνα. Ίσως, υποστηρίζει, να ξεκίνησαν όλα με μία δική του έρευνα για πιθανά κρούσματα διαφθοράς εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
Διότι ο ίδιος ο Talamanca συμμετείχε σε ομάδα ερευνητών από διάφορες ΜΚΟ που είχαν αναλάβει να συντάξουν πόρισμα για πιθανή άσκηση επιρροής και απόπειρα δωροδοκίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε ευρωβουλευτές. Το πόρισμα 246 σελίδων, με τίτλο «Undue Influence Report», δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, δέκα ολόκληρους μήνες πριν από τη δικαστική έρευνα για το Κατάργκεϊτ.
Η ΜΚΟ του Talamanca, η «No Peace Without Justice», μοιραζόταν το ίδιο γραφείο με την ΜΚΟ «Fight Impunity» του Αντόνιο Παντσέρι, που αργότερα θεωρήθηκε κύριος ύποπτος για το Κατάργκεϊτ.
«Η πρώτη μου σκέψη όταν άκουσα ότι έπιασαν τους άλλους (την Καϊλή, τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι) στα πράσα και ανακάλυψαν χρήματα στο σπίτι τους», λέει ο Ταλαμάνκα, «ήταν ότι το όνομά μου αναφέρθηκε για καλό σκοπό.
Αλλά κοιτώντας το πρόσφατο παρελθόν, μπορεί να συνέβη και το αντίθετο.
Μπορεί να αισθάνθηκαν εκτεθειμένοι με τα όσα ανέφερε το πόρισμα και να ήθελαν να μετακυλήσουν την ευθύνη σε κάποιον γύρω από εμένα ή και σε εμένα τον ίδιο», υποστηρίζει ο Talamanca.
Η DW απευθύνθηκε στη βελγική Εισαγγελία για ένα σχόλιο στις αιτιάσεις αυτές, αλλά η απάντηση ήταν ότι «λόγω του απορρήτου της διαδικασίας και προκειμένου να αποβεί αποτελεσματική η έρευνα, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στις ερωτήσεις».
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας τον Ιούλιο του 2023, μία σειρά εγγράφων που διέρρευσαν στη δημοσιότητα (leaks) τεκμηρίωναν υποψίες ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν καταφύγει στις υπηρεσίες της Alp Services, ιδιωτικής εταιρείας ερευνών με έδρα την Ελβετία.
Στόχος τους ήταν μία καμπάνια για τη «δολοφονία χαρακτήρων» υποστηρικτών του Κατάρ, ανταγωνιστικής δύναμης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο Νικολό Φιγκά- Talamanca ήταν ένας από τους 18 «στόχους» της συγκεκριμένης καμπάνιας.

Ομολογίες υπό πίεση;

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνέντευξη του Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα στην DW. Μεταξύ άλλων ο Ταλαμάνκα εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των όσων κατέθεσαν άλλοι προφυλακισθέντες για την ίδια υπόθεση. «κρίνοντας από όσα έζησα εγώ ο ίδιος», λέει, «μπορώ να σας πω ότι είναι τέτοιες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Σεν Ζιλ, που σε οδηγούν να πεις στον ανακριτή ό,τι θέλει να ακούσει, προκειμένου να ανακτήσεις την ελευθερία σου».
Παρόμοιες αιτιάσεις έχει διατυπώσει και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Δημοσιεύματα στο Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ιταλία εκφράζουν αμφιβολίες για τον ορθό χειρισμό της υπόθεσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών. Η Εισαγγελία αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα της DW για ένα σχόλιο επί του θέματος.
Ο ίδιος ο Talamanca υποστηρίζει ότι η συνέντευξή του προς την DW αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει, προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομά του και τη φήμη του ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ποτέ δεν θα υπάρξει πλήρης επανόρθωση γι' αυτό που μου συνέβη», επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης