Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Πενταγώνου: «Υπόσχεται» όλεθρο στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, Αλάσκα, Χαβάη το κινεζικό DF-5C - Έχει πυρηνικές κεφαλές μεγατόνων

Αποκάλυψη Πενταγώνου: «Υπόσχεται» όλεθρο στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, Αλάσκα, Χαβάη το κινεζικό DF-5C - Έχει πυρηνικές κεφαλές μεγατόνων
Η ανάπτυξη των πυρηνικών υποβρυχίων της Κίνας συμπληρώνεται από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών
Σχετικά Άρθρα
upd - Στην ετήσια έκθεση για τη στρατιωτική δύναμη της Κίνας που δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ρητά ότι η Κίνα είχε πάνω από 500 πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό της από τον Μάιο και πιθανότατα θα έχει πάνω από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030.
Η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο υπογραμμίζει ότι η Κίνα αυξάνει τον αριθμό των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να επιτεθεί στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του πρώτου συμβατικά οπλισμένου διηπειρωτικού πυραύλου και όπλων εκτόξευσης υποβρυχίων που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τα χωρικά της ύδατα.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Κίνα «ενδέχεται να διερευνά την ανάπτυξη συμβατικά οπλισμένων συστημάτων πυραύλων διηπειρωτικού βεληνεκούς».
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ή ICBM, προορίζονται συνήθως για την παράδοση πυρηνικών βομβών, αλλά ο συμβατικός οπλισμός τους για να χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ θα επέτρεπε στην Κίνα να χτυπήσει χωρίς να καταφύγει σε πυρηνικά.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να «απειλήσει με συμβατικά πλήγματα κατά στόχων στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χαβάη και την Αλάσκα» εάν κατασκευαστεί και αναπτυχθεί μια συμβατικά οπλισμένη παραλλαγή.
Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι ο DF-5C, ένας από τους αρκετούς πρόσφατα αναπτυγμένους και αναβαθμισμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικά όπλα, μπορεί να είναι εξοπλισμένος με τεράστιες κεφαλές με απόδοση πολλών μεγατόνων.
Οι εν λόγω πύραυλοι βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης ή/και πεδίου εφαρμογής.
Είναι πλέον δυνατό να εξοπλιστούν με ICBM DF-31 που είναι ήδη σε λειτουργία.

Και υποβρύχιοι πύραυλοι από Κίνα


Η έκθεση αποκάλυψε επίσης την πρόοδο της Κίνας στην ανάπτυξη υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων.
Έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό από Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές ότι η Κίνα θέλει να είναι σε θέση να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική με βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ωστόσο, θεωρήθηκε ως μελλοντικός στόχος μέχρι την έκθεση του περασμένου έτους. Με εκτιμώμενο βεληνεκές 7.200 χιλιομέτρων, ο κανονικός βαλλιστικός πύραυλος JL-2 απαιτεί ένα υποβρύχιο κατηγορίας Jin να τοποθετηθεί νότια της Ιαπωνίας για να στοχεύσει τη Χαβάη ή στα δυτικά της Χαβάης για πιθανά πλήγματα στη δυτική ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.
Οι EurAsian Times ανέφεραν νωρίτερα ότι η Κίνα διατηρούσε τουλάχιστον ένα υποβρύχιο βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικό οπλισμό μόνιμα στη θάλασσα, αυξάνοντας την πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Η ανάπτυξη αυτών των πυρηνικών υποβρυχίων συμπληρώνεται από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να χτυπήσουν την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα έξι υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Jin της Κίνας φέρεται να περιπολούσαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από το νησί Χαϊνάν. Αυτό ανέφερε νωρίτερα το Πεντάγωνο. Η ναυτική εγκατάσταση Yulin, όπου βρίσκονται τα υποβρύχια της PLA-N, βρίσκεται στο νησί Hainan, που μερικές φορές ονομάζεται Χαβάη της Κίνας.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Κίνα μπορεί τώρα, για πρώτη φορά, να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών από τα κινεζικά παράκτια ύδατα λόγω των πολλαπλών κεφαλών του JL-3 και της προβλεπόμενης εμβέλειας άνω των 10.000 χιλιομέτρων.
Η έκθεση αναφέρει, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει πλέον πάνω από 370 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, μια αύξηση άνω των 340 σκαφών που είχε το προηγούμενο έτος. Το Πεκίνο διαθέτει επί του παρόντος το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο και ο στόχος του προέδρου Xi Jinping να κάνει την Κίνα ηγετική στρατιωτική δύναμη στον κόσμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αυξανόμενη ναυτική δύναμη της χώρας.

Το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων «εξελίσσεται»... σε πόλεμο

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις προηγούμενες προβλέψεις και αναπτύσσει πυρηνικούς πυραύλους με ρυθμό που δεν είχε ξανα σημειωθεί. Ωστόσο, η πολυαναμενόμενη έκθεση αναφέρει ότι ενώ συγκεντρώνει περισσότερα πυρηνικά όπλα, η Κίνα εξακολουθεί να έχει πολύ λιγότερες ατομικές κεφαλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.
Υπάρχουν περίπου 3.700 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, από τις οποίες περίπου 1.419 προορίζονται για στρατηγικά όπλα.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία διαθέτει απόθεμα 4.489 πυρηνικών κεφαλών και έχει αναπτύξει περίπου 1.550 πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιμελείται η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
«Βλέπουμε τη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) να συνεχίζει πολύ γρήγορα τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση και την επέκταση των πυρηνικών της δυνάμεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την έκθεση.
Παρεμπιπτόντως, το Πεκίνο έχει πάνω από 400 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές το 2021, 100 λιγότερες από τις τελευταίες εκτιμήσεις που έχουν δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο.
«Αυτό που κάνουν τώρα, αν το συγκρίνετε με αυτό που έκαναν πριν από περίπου μια δεκαετία, ξεπερνά κατά πολύ από άποψη κλίμακας και πολυπλοκότητας», είπε ο αξιωματούχος.
«Επεκτείνονται και επενδύουν στις πλατφόρμες πυρηνικής παράδοσης στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, καθώς και στην υποδομή που απαιτείται για να υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη επέκταση των πυρηνικών τους δυνάμεων».
Παρόλο που οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι οι νέοι αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας «ταχείας αναπαραγωγής» προορίζονται για «ειρηνικούς σκοπούς», η Κίνα πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει για την παραγωγή πλουτωνίου για το επεκτεινόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

Τι απαντά η Κίνα 

Προκατειλημμένη χαρακτηρίζει το Πεκίνο έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία η Κίνα θα διαθέτει πιθανόν πάνω από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030 προσθέτοντας ότι διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
«Πρώτα απ΄όλα, η έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως παρόμοιες εκθέσεις πριν από αυτήν, παραβλέπει τα γεγονότα, είναι γεμάτη προκαταλήψεις και διαδίδει τη θεωρία ότι η Κίνα αποτελεί απειλή», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση των ΗΠΑ.
Η Μάο δεν επεκτάθηκε.
Σε ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη (19/10), το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Κίνα διέθετε περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της τον Μάιο του 2023.
«Η Κίνα ακολουθεί σθεναρά μια πυρηνική στρατηγική αυτοάμυνας και άμυνας, διατηρούμε πάντοτε τις πυρηνικές μας δυνάμεις στο χαμηλότερο επίπεδο που απαιτείται για την εθνική ασφάλεια, και δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε μια κούρσα για πυρηνικά όπλα με οποιαδήποτε χώρα», είπε η Μάο.
Στην έκθεση προστίθεται πως το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει περισσότερα από 370 πλοία και υποβρύχια από 340 πέρυσι.
«Όσο καμία χώρα δεν χρησιμοποιεί ή απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Κίνας, δεν θα απειληθεί από τα πυρηνικά όπλα της Κίνας», είπε η Μάο.
Το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχία για το αυξανόμενο πιθανόν οπλοστάσιο της Κίνας, που υπογραμμίζει τις προθέσεις της να διευρύνει την ανάπτυξη πολεμικών κεφαλών. Σε έκθεση τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε πως η Κίνα είναι πιθανόν να διαθέτει απόθεμα 1.500 πυρηνικών κεφαλών μέχρι το 2035.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης