Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα αλλάξει... ρότα η ΕΚΤ: Υψηλά επιτόκια παρά τους οικονομικούς κινδύνους - Η πρώτη μείωση

Δεν θα αλλάξει... ρότα η ΕΚΤ: Υψηλά επιτόκια παρά τους οικονομικούς κινδύνους - Η πρώτη μείωση
Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται η πρώτη μείωση των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Πιστή στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η ΕΚΤ και μάλιστα παρά τους οικονομικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ των αναλυτών, η ΕΚΤ θα περάσει την επόμενη εβδομάδα το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα -παρά τους κινδύνους με ελλοχεύουν για την οικονομική ανάπτυξη. Οι ερωτηθέντες δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει μέχρι τον Ιανουάριο ότι έχει επιτευχθεί το ανώτατο όριο. Οι ίδιοι αναμένουν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, σε συνέχεια προηγούμενων κινήσεων για ταχύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού.
Έχοντας ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων σε ποσοστό ρεκόρ 4% με 10 διαδοχικές αυξήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ -με επικεφαλής την πρόεδρο Christine Lagarde- έχουν δηλώσει ότι θα κρατήσουν στάση αναμονής για να αξιολογήσουν αν έχουν κάνει αρκετά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης

«Oι εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά αύξησαν τους πληθωριστικούς κινδύνους, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING. «Στο πλαίσιο των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και των γεωπολιτικών εντάσεων, μια παύση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας μοιάζει με τελειωμένη υπόθεση».
Έπειτα από τις ζοφερές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές αυτόν τον μήνα, η Lagarde είπε στους ομολόγους της ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει ακόμη τη νίκη επί του πληθωρισμού, προτρέποντας για υπομονή και προσοχή μπροστά σε ενδεχόμενα νέα σοκ στην προσφορά.
Πράγματι, όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε αισθητά τον περασμένο μήνα και οι μισθολογικές πιέσεις μπορεί να αρχίζουν να υποχωρούν, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αυξημένες. Εν τω μεταξύ, μια ασθενής ανάκαμψη για τους δοκιμαζόμενους κατασκευαστές αντισταθμίζεται από ευρύτερες οικονομικές απειλές.
Ακριβώς πάνω από το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου, όταν το προσωπικό περιόρισε τις προβλέψεις μέχρι το 2025. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι το ισοζύγιο των κινδύνων για τις τιμές έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.
«Η ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων που συνοδεύεται από τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της οικονομικής αδυναμίας υποδηλώνει ότι το "υψηλότερα για περισσότερο" δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό», δήλωσε ο Nerijus Maciulis, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank. Προβλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων για τον Απρίλιο και βλέπει το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 2% μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Τι αναμένουν οι αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, επίσης, τιμολογούν μια μεγαλύτερη περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Οι αποδόσεις του γερμανικού 2ετούς ομολόγου -από τις πιο ευαίσθητες στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής- είναι περίπου 3,2% και δεν απέχουν πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Οι χρηματαγορές, εν τω μεταξύ, ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως τον Ιούλιο και σε μια ακόμη μείωση έως το τέλος του επόμενου έτους.

Μείωση ισολογισμού της ΕΚΤ

Με τα επιτόκια σε αναμονή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να συζητήσουν πώς να μειώσουν ταχύτερα τη στοίβα των ομολόγων που αγόρασαν στο πλαίσιο προηγούμενων κινήσεων τόνωσης.
Μόνο το ένα τρίτο περίπου αναμένει ενεργές πωλήσεις από το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - από 43% πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Όμως το ποσοστό που προβλέπει πρόωρο τερματισμό των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP αυξήθηκε στο 43% από 39%. Η πλειονότητα βλέπει ότι η αναδίπλωση θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο. Το όριο τώρα είναι το τέλος του 2024.
«Εάν ανακοινώσουν την κατάργηση του χαρτοφυλακίου PEPP πολύ νωρίς, τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να εκτοξευθούν», δήλωσε ο Fabio Balboni, Ευρωπαίος οικονομολόγος της HSBC. «Αλλά υπάρχουν περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις, με σημαντικές αλλαγές στο σύστημα αμοιβής των αποθεματικών να φαίνονται απίθανες».
Ενώ το τελευταίο θέμα έχει τεθεί από ορισμένους αξιωματούχους στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξέτασης του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική, δεν επίκεινται προσαρμογές.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένει αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών εντός των επόμενων 12 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης