Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ομιλίας Powell - Στο -1,30% ο DAX

Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ομιλίας Powell - Στο -1,30% ο DAX
Η Fed επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα (20/10/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν σε χαμηλό 7μηνών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια από τις ΗΠΑ και το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,28% στις 14.852,74 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει απώλειες 0,88% στις 7.433,87 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC βρίσκεται στις 6.840,99 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,16%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,06% στις 27.453,74 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 1% στις 435,32 μονάδες.

Οι περισσότεροι κλάδοι στον Stoxx 600 βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση με απώλειες 1,5%, ακολουθούμενες από τις μετοχές των οικιακών αγαθών, που υποχώρησαν κατά 1,3%. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστάθηκαν στην τάση με άνοδο 0,2%.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναγνώρισε τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού, αλλά δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «αποφασιστική» στη δέσμευσή της για τον στόχο του 2%. Ο Powell δεν χάραξε μια συγκεκριμένη πορεία πολιτικής, αλλά δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη ότι επίκειται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Η Fed επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Γερμανία - Κατέρρευσαν οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο του 2023

Τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση από τότε που άρχισε η συλλογή στοιχείων το 1949, σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2023, ενισχύοντας τις ελπίδες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, μειούμενες κατά 14,7% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση 14,2%.
Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών παραγωγού τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 45,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη των καταγραφών. Ως εκ τούτου, η σύγκριση μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023 έδειξε ισχυρή μείωση.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας, που θεωρείται βασικός δείκτης πληθωρισμού, υποχωρεί σταθερά από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Τον Ιούλιο, οι γερμανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 6,0%, καταγράφοντας την πρώτη πτώση τους εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια, καθώς οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας χαλάρωσαν.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 20/10 οι ασιατικές αγορές με τις ανησυχίες να αυξάνονται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον φόβο για μια διευρυμένη σύρραξη στην περιοχή.
Αρνητικά επέδρασαν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Jerome Powell για νέες αυξήσεις επιτοκίων..
Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3% τον Σεπτέμβριο, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) διατήρησε τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,52%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,74%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,71%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,69% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης