Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση ΗΠΑ και κινητικότητα για να αποφευχθεί εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα - Η Hamas απελευθέρωσε 2 ομήρους

Παρέμβαση ΗΠΑ και κινητικότητα για να αποφευχθεί εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα -  Η Hamas απελευθέρωσε 2 ομήρους
To Ισραήλ απέρριψε πρόταση Hamas για κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων - Άνοιξε το πέρασμα στη Rafah
(συνεχές upd) Παρεμβάσεις και έντονη κινητικότητα αναπτύσσονται τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί μία ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο αιματοκύλισμα που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια αλλά και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία περιφερειακή ή παγκόσμια ανάφλεξη.
Αρχικά οι Ισραηλινοί μιλούσαν για συντονισμένες επιθέσεις από το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα για την εξόντωση της Hamas, αλλά στη συνέχεια η ρητορική τους άλλαξε, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και ότι μια χερσαία επίθεση θα μπορούσε να αρχίσει αργότερα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ παρενέβησαν έντονα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, με το Τελ Αβίβ να μη μπορεί να αρνηθεί το σχετικό αίτημα αφού το Ισραήλ εξαρτάται στρατιωτικά από τους Αμερικανούς. 
H Hamas απελευθέρωσε νωρίτερα την Παρασκευή (20/10/2023) δύο Αμερικανίδες ομήρους ενώ ο πρώην αξιωματικός της CIA Scot Ritter αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μία στρατιωτική περιπέτεια του Ισραήλ.   

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Οι Αμερικανοί επιμένουν για βοήθεια στη Γάζα και ομήρους

Την παρέμβαση των ΗΠΑ και την κινητικότητα, που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική εισβολή στη Γάζα, επιβεβαιώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant μιλώντας σε επιτροπή της Kneset (Ισραηλινή Βουλή).
Σύμφωνα με το Channel 12 του Ισραήλ ο Gallant έκανε γνωστό πως η βοήθεια στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων έχουν ζητηθεί μετ’ επιτάσεως από τις ΗΠΑ
«Οι Αμερικανοί επέμειναν και δεν είμαστε σε θέση να τους αρνηθούμε.
Βασιζόμαστε σε αυτούς για αεροπλάνα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε; Να τους πω όχι;», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
«Η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας είναι η επιστροφή όλων των απαχθέντων και ο εντοπισμός των αγνοουμένων, με όλους τους δυνατούς τρόπους: πολιτικούς, μυστικούς και στρατιωτικούς», είπε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari.

Ritter: Οι ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν για το Ισραήλ

Στη σκληρή ρητορική του Netanyahu παρενέβη ο ίδιος ο Biden συστήνοντάς του αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της CIA, Scott Ritter.
«Πίσω από τα παρασκήνια λέει στους Ισραηλινούς τη σκληρή αλήθεια: ότι η Αμερική δεν πρόκειται να παρέμβει και να δώσει τις μάχες του Ισραήλ γι' αυτό, εάν το Ισραήλ πάει στη Γάζα, μία από τις συνέπειες θα είναι η επέμβαση της Hezbollah», είπε ο Αμερικανός ειδικός.
«Η Αμερική δεν θα στείλει στρατεύματα, ούτε θα ρίξει βόμβες στη Hezbollah, επειδή δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν», πρόσθεσε.
«Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες τοποθετημένους σε όλο τον Περσικό Κόλπο των οποίων η ζωή θα τεθεί σε κίνδυνο εάν το Ιράν συμμετάσχει σε αυτόν τον πόλεμο.
Δεν το θέλουμε αυτό. Δεν είναι ο πόλεμός μας», τόνισε ο Ritter.

Η Hamas απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες ομήρους

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Hamas, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.
Η Hamas ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε.
Το Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Hamas, που τώρα βρίσκονται σε στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από τους Ισραηλινούς ότι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το Ισραήλ έχει επίσης ταυτοποιήσει τις δύο απελευθερωμένες αιχμαλώτους ως Judith Raanan, 59 ετών, και την κόρη της, Natalie Raanan 17.

Περιχαρής ο Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επιβεβαίωσε ότι οι δύο αιχμάλωτοι των ΗΠΑ απελευθερώθηκαν από τη Hamas στη Γάζα, λέγοντας ότι ήταν «περιχαρής» με την απελευθέρωσή τους.
«Οι συμπολίτες μας έχουν υπομείνει μια τρομερή δοκιμασία αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους, η οποία έχει πνιγεί από τον φόβο», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτά τα άτομα και η οικογένειά τους θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αναρρώνουν και θεραπεύονται» πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο Biden εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Κατάρ και το Ισραήλ για την προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τις δύο γυναίκες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα, υπολογίζεται ότι άλλοι 11 όμηροι, πολίτες των ΗΠΑ, κρατούνται από τη Hamas.

Blinken: Στόχος μας η απελευθέρωση των ομήρων – Καθοριστικός ο ρόλος του Κατάρ

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Rafah με την Αίγυπτο είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση Biden στην περιφερειακή της διπλωματία, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
«Η προσδοκία μου είναι ότι θα το δείτε να γίνεται σύντομα», είπε.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν κηρύξει πλήρη πολιορκία στη Γάζα και βομβάρδισαν επανειλημμένα το πέρασμα της Rafah.
Ο Blinken ευχαρίστησε το Κατάρ για τον ρόλο του στην απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων από τη Hamas, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις γύρω από τους αιχμαλώτους που κρατούσε η οργάνωση.
«Το μόνο που μπορώ να πω σε σχέση με το Κατάρ είναι σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμούμε πολύ τη βοήθειά τους», είπε στους δημοσιογράφους.
«Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε εκείνους που παραμένουν όμηροι πίσω στο σπίτι με τους αγαπημένους τους», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Hamas από την πλευρά της δηλώνει ότι εργάζεται με μεσολαβητές για να διευθετηθεί το θέμα των ομήρων,
προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα επιλυθεί «μόλις καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας».

Δημοσκόπηση μήνυμα για Biden

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και των περισσότερων Ρεπουμπλικάνων, τάσσονται υπέρ της έκκλησης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Συνολικά, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύουν πώς οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Data for Progress.
Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 80% των Δημοκρατικών, το 57% των ανεξάρτητων και το 56% των Ρεπουμπλικάνων.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.329 ερωτηθέντες.

4.218 Παλαιστίνιοι νεκροί και 14.400 τραυματίες

Στο μεταξύ, ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στην Παλαιστίνη από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Έως και 4.218 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το τελευταίο ξέσπασμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τουλάχιστον 4.137 έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 81 στη Δυτική Όχθη.
Περίπου 14.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.400 στη Δυτική Όχθη.
Οι εντάσεις ξέσπασαν στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση μαχητών της Hamas από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος.

Ειλημμένη η απόφαση

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Ρωσία, Alexander Ben Zvi υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως το Ισραήλ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην χερσαία επιχείρηση
στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα έλεγα ότι η απόφαση έχει ληφθεί επειδή αυτή σχετίζεται με την εκπλήρωση των καθηκόντων μας, για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει.
Πρόκειται για την καταστροφή όλων των τρομοκρατικών δομών της Hamas και την απελευθέρωση ομήρων.
Ως εκ τούτου, χωρίς μια χερσαία επιχείρηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι έχει ληφθεί αυτή η απόφαση»  είπε ο Ισραηλινός πρέσβης, ο οποίος πάντως σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 είχε αναφέρει πως η πιθανότητα εισβολής στη Γάζα είναι πάνω από το 50%. Αντίστροφη μέτρηση

Όλα δείχνουν πως είναι θέμα ωρών η έναρξη της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού, αν και επισήμως τίποτα δεν επιβεβαιώνεται.
Μιλώντας σε στελέχη του ισραηλινού στρατού ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant τους είπε ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω».
«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα.
Η εντολή θα δοθεί» είπε ο Gallant, αναφέροντας πως «θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε ακριβείς θανατηφόροι», τη στιγμή και ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ,  Nir Barkat  υποστήριξε πως έχει δοθεί το πράσινο φως στον στρατό για επέμβαση.

Δεν το αποφασίζει ο στρατός, μιλά για εναλλακτικές

Ωστόσο, ο στρατός διατηρεί χαμηλούς τόνους και επισήμως υποστηρίζει πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις καθώς και ότι η χερσαία επίθεση είναι μια από τις διαθέσιμες επιλογές.
«Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.
Οι δυνάμεις είναι έτοιμες, εξοπλισμένες και περιμένουν.
Η χερσαία εισβολή είναι μια από τις επιλογές, ένα από τα «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεση μας» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus.
2_118.jpg
Γνωρίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Peter Lerner υποστήριξε ότι υπάρχει συναίσθηση των προκλήσεων μιας χερσαίας εισβολής αλλά και του κινδύνου να προκληθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Όπως είπε μιλώντας στο CNN, ο ισραηλινός στρατός οφείλει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης, αναφέροντας πως για αυτόν τον λόγο και έχουν κινητοποιηθεί περίπου 300.000 στρατιώτες, οι οποίοι δεν έχουν αναπτυχθεί μόνο στη Γάζα αλλά και στα σύνορα με το Λίβανο.
3_95.jpg
Εκκενώνουν οικισμούς στα σύνορα με το Λίβανο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει τους 20.000 κατοίκους από την πόλη Kiryat Shmona, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της Hezbollah.
Τα πυρά από τον Λίβανο και τη Hezbollah έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην εκκένωση όλων των οικισμών που βρίσκονται σε μια ζώνη βάθους περίπου 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Λίβανο.

Ισραήλ: Σε τρεις φάσεις ο πόλεμος με τη Hamas

Τα σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στο Τελ Αβίβ.
Όπως επεσήμανε, οι στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη της Hamas με την κατάργηση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της και την πλήρη αφαίρεση κάθε ευθύνης που έχει το Ισραήλ στη Γάζα με τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα.
Ο Gallant επεσήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.
«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία πραγματοποιείται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίο) ελιγμό με σκοπό την καταστροφή των επιχειρησιακών στελεχών και την καταστροφή των υποδομών, προκειμένου να ηττηθεί και να καταστραφεί η Hamas», λέει ο Gallant.
Στη δεύτερη φάση θα συνεχιστούν οι μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης».
«Το τρίτο στάδιο θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της [περιοχής γύρω από τη Γάζα]» επεσήμανε.

Θα γίνει η Δυτική Όχθη... το τρίτο μέτωπο του πολέμου;

Και ενώ οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν τη Γάζα και η ανταλλαγή πυρών με τη Hezbollah στα σύνορα με το Λίβανο συνεχίζεται, ο κύκλος του αίματος διευρύνεται στη Δυτική Όχθη καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 13 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 5 παιδιά.
Και το ερώτημα είναι εάν η Δυτική Όχθη θα εξελιχθεί στο τρίτο μέτωπο του εξελισσόμενου πολέμου.
Εκτιμάται ότι 81 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ενώ πάνω από 900 έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και ο Hassan Yousef, εκ των ιδρυτών της Hamas.
Η έκρηξη της βίας στη Δυτική Όχθη
αποτελεί μια τεράστια πρόκληση τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και ότι είναι έτοιμος για πιθανές επιθέσεις από την Hamas.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι η στόχος της Hamas είναι προκαλέσει έναν πόλεμο δύο ή τριών μετώπων έτσι ώστε να αυξήσει τον κίνδυνο της απειλής.
1_71.jpg
Χτυπήσαμε πάνω από 100 στόχους

Πάντως οι Ισραηλινοί συνεχίζουν ακατάπαυστα το σφυροκόπημα στη Γάζα, αναφέροντας πως έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα μια ολόκληρη συνοικία με περίπου 25 πολυκατοικίες στη βόρεια Γάζα, και αφού είχαν δώσει διορία περίπου μισής ώρας στους κατοίκους, να την εκκενώσουν.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν πάνω από 100 επιχειρησιακούς στόχους της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας υπόγεια τούνελ, αποθήκες πυρομαχικών και δεκάδες αρχηγεία της οργάνωσης.
4_85.jpg
2_117.jpg
ΟΗΕ: Το 30% των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί πλήρως – Τα νοσοκομεία στο χείλος του γκρεμού

Τουλάχιστον το 30% του στεγαστικού τομέα στη Λωρίδα της Γάζας είτε έχει καταστραφεί είτε έχει καταστεί ακατοίκητο, ενώ τα νοσοκομεία είναι κατακλυσμένα από ασθενείς, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον το 30% όλων των οικιστικών μονάδων στη Λωρίδα της Γάζας είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν καταστεί ακατοίκητα, είτε έχουν υποστεί ζημιές», ανέφερε ο Οργανισμός.
«Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος του γκρεμού και είναι υπερπλήρη με ασθενείς, πολλοί που περιμένουν θεραπεία», σημείωσε.
Εξέφρασε την ανησυχία του «ότι 9.000 ασθενείς με καρκίνο στερούνται την επαρκή περίθαλψη λόγω των συνθηκών στο μοναδικό νοσοκομείο χημειοθεραπείας της Γάζας».
Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια εν μέσω αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.
«Οι ομάδες διάσωσης, κυρίως από την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα, αγωνίζονται να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους εν μέσω συνεχών αεροπορικών επιδρομών, σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα για τη λειτουργία οχημάτων και εξοπλισμού και με περιορισμένη ή καθόλου σύνδεση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας», το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ.
Η Γάζα είναι τώρα υπό πλήρη διακοπή ρεύματος για 10 ημέρες.

Επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις - Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη


Επιθέσεις με drones και ρουκέτες δέχθηκαν χθες Πέμπτη 19/10 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο At-Tanf της Συρίας δέχθηκε επίθεση από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο καταρρίφθηκαν.
Την ευθύνη ανέλαβε το κίνημα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», το οποίο περιλαμβάνει Σιίτες μαχητές που πολέμησαν στο παρελθόν εναντίον τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Επίθεση όμως με ρουκέτες και drones δέχθηκε και η αμερικανική βάση Ain al-Asad, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού.
Τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ έχουν μια δύναμη 2.500 στρατιωτών στο Ιράκ και άλλων 900 στη Συρία.

Πρώτη εμπλοκή ΗΠΑ

Επιπλέον καταγράφηκε και η πρώτη εμπλοκή των ΗΠΑ, καθώς αναφέρεται πως το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Carney αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις ακτές της Υεμένης.
Αμερικάνος αξιωματούχος είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές των ανταρτών Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.
Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως η επίθεση ήταν κατά του αμερικάνικου πλοίου, εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε πως δυνητικά οι πύραυλοι κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, αν και ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί για το ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος.
Είναι πιθανό οι ενέργειες του USS Carney να είναι και οι πρώτες βολές του αμερικανού στρατού προς υπεράσπιση του Ισραήλ.

Biden: Οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω – Ζητά 106 δισ. από το Κογκρέσο για Ουκρανία, Ισραήλ

Σε νέα του ανάρτηση μετά το διάγγελμα που προηγήθηκε όπως μετέδιδε το BN, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden αναφέρει ότι οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς θα συνεχίζουν να προκαλούν «χάος, θάνατο και καταστροφή».
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, οι απειλές της τρομοκρατίας προς όλο τον κόσμο αυξάνονται και κατέληξε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε πίσω».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 106 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση σχεδίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

Blunt (Βρετανός βουλευτής): Το Ισραήλ διαπράττει έγκλημα – Να σταματήσει η ατιμωρησία του

Το μέλος του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Crispin Blunt λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει ένα έγκλημα για να εκδικηθεί ένα προηγούμενο έγκλημα.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ ήταν ανάλογη ως προς το έγκλημα της Hamas, δεν υπήρξε διάκριση στην προσπάθεια εντοπισμού στόχων με αρκετή προσοχή… και προφανώς δεν έλαβε επαρκείς προφυλάξεις για να αποφύγει απώλειες αμάχων», είπε ο Blunt στο Al Jazeera.
«Βεβαίως, καταλαβαίνουμε το τραύμα, καταλαβαίνουμε το σοκ από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, αλλά μια κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παρασυρθεί από οργή και μετά να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο. Όλοι οι φορείς λήψης αποφάσεων πρέπει να έχουν έναν σεβασμό για το νόμο», σημείωσε.
Ο Blunt πρόσθεσε ότι για πολλούς λόγους, το Ισραήλ αντιμετωπίζεται με «εξαιρετική εύνοια από τη διεθνή κοινότητα», κάτι που μεταφράστηκε σε αποτελεσματική ατιμωρησία που πρέπει να σταματήσει.


Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Και ενώ η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής, καθώς οι άνθρωποι τρέφονται ελάχιστα και καταναλώνουν βρώμικο και μη πόσιμο νερό και τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες, μετρούν ώρες καθώς τελειώνουν τα καύσιμα που κρατούν ζωντανές τις γεννήτριες του ηλεκτρικού ρεύματος, έγινε γνωστό πως άνοιξε το πέρασμα στη Rafah, κάτι που σημαίνει πως εντός των επόμενων  ωρών αναμένεται να αρχίσει και η μεταφορά τη βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Στο σημείο βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος σημείωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό
Η Αίγυπτος επιχειρεί να επισκευάσει το οδικό δίκτυο από την πλευρά των παλαιστινιακών εδαφών, το οποίο έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Aryeh Shalikar, οι πρώτες παρτίδες της ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να παραδοθούν στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας το αργότερο έως αύριο Σάββατο 21/10.
7_36.jpg
8_33.jpg
3_94.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης