Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκρή η μοναδική γυναίκα αξιωματούχος της Hamas

Νεκρή η μοναδική γυναίκα αξιωματούχος της Hamas
Η Al Sadi, ετών 68, ήταν ιδρυτής του γυναικείου κινήματος της Hamas και ήταν παντρεμένη με τον Abdel Aziz al-Rantisi
Nεκρή είναι η μοναδική γυναίκα αξιωματούχος της Hamas. Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, το μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης και η πρώτη γυναίκα στο πολιτικό γραφείο της Hamas, Abdala Taha al Sadi  σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Η Al Sadi, ετών 68, ήταν ιδρυτής του γυναικείου κινήματος της Hamas και ήταν παντρεμένη με τον Abdel Aziz al-Rantisi, ιδρυτή και ηγέτη της Hamas, τον οποίο η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σκότωσε με πύραυλο Hellfire τον Απρίλιο του 2004 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.
Από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ κατά της Hamas, μετά τις επιθέσεις της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, και ειδικότερα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ηγέτες της Χαμάς για εξάλειψη.
Ο Abdel Aziz al-Rantisi ήταν ένας από τους επτά συνιδρυτές της Hamas στην απαρχή της πρώτης Ιντιφάντα και ήταν γνωστός για την ακλόνητη δέσμευσή του να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να αντιστέκεται στην παράνομη κατοχή, γεγονός που του προσέδωσε το παρατσούκλι «Λιοντάρι της Παλαιστίνης».
Η εκλογή της αλ-Σάντι τον Μάρτιο του 2021 ήταν σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς απόδειξη για το γεγονός ότι «το κίνημα της Hamas σέβεται τις Παλαιστίνιες γυναίκες, τον αγώνα, τον ηρωισμό και τις θυσίες τους» έγραφαν και έλεγαν εκείνη την εποχή.
Η ίδια η Αλ-Σάντι είχε δηλώσει τότε στο παλαιστινιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa ότι η παρουσία γυναικών στην ηγεσία της Hamas θα αποδειχθεί πολύτιμη για το μέλλον του κινήματος. «Ως (παλαιστινιακό) γυναικείο κίνημα, δεν ήμασταν επίσημα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο παρελθόν, αλλά έχουμε συμμετάσχει στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο», είπε ο αλ-Σάντι.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης