Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλαξαν οι ρόλοι – Ο συνταγματάρχης MacGregor προτρέπει «κάντε ειρήνη, ανόητοι», ενώ οι πολιτικοί λένε μόνο ο πόλεμος θα φέρει ειρήνη

Άλλαξαν οι ρόλοι – Ο συνταγματάρχης MacGregor προτρέπει «κάντε ειρήνη, ανόητοι», ενώ οι πολιτικοί λένε μόνο ο πόλεμος θα φέρει ειρήνη
Πιθανότατα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει αύξηση για το Ισραήλ
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν εν καιρώ πολέμου, με τους στρατιωτικούς να εμφανίζονται νηφάλιοι στις προτροπές τους και τους πολιτικούς να θέλουν… στρατιωτικές λύσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα πρέπει να μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να στηρίξει την οικονομία της χώρας του, έγραψε ο συνταξιούχος Douglas Macgregor στο X (πρώην Twitter).
Η φωνή του είναι απλώς η τελευταία που αντηχεί ότι η κυβέρνηση Biden πρέπει να τερματίσει κάθε χρηματοδότηση για την Ουκρανία, με άλλες φωνές να γίνονται ιδιαίτερα πιο δυνατές και να προβάλλονται μετά την ανακοίνωση του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.
Αντιμέτωποι με μια αδύναμη οικονομία και τις χαμηλότερες τιμές των κρατικών ομολόγων, η κυβέρνηση Biden και το «κατεστημένο της Ουάσιγκτον» στο Καπιτώλιο έχουν πραγματικά δύο επιλογές, έγραψε ο Macgregor, σήμερα πολιτικός αναλυτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη επιλογή

Η πρώτη επιλογή είναι «να μειωθούν οι απώλειες των ΗΠΑ και των Συμμάχων στην Ουκρανία, να μειωθούν οι διακριτικές δαπάνες και να επικεντρωθούν σε εγχώριες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα και στις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», τόνισε.
Ο Macgregor αναφερόταν στη δραματική αύξηση της εγκληματικότητας στις πόλεις των ΗΠΑ, που κυβερνώνται κυρίως από Δημοκρατικούς πολιτικούς, και στην ασταμάτητη αύξηση των παράνομων μεταναστών που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες στα σύνορα με το Μεξικό, γεγονός που έκανε τον Biden να αθετήσει μια προεκλογική υπόσχεση, αφού ενέκρινε την κατασκευή ενός τείχους 32 χιλιομέτρων στο Τέξας για να προσπαθήσει να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές.

Η δεύτερη επιλογή

Ως δεύτερη επιλογή, ο Macgregor πρότεινε ειρωνικά την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Μόσχα.
«Κάνε Ειρήνη ηλίθιοι!» έγραψε…
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε σε μια παρουσίαση στην ολομέλεια της Λέσχης Valdai ότι η διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία οφειλόταν σε προβλήματα προϋπολογισμού, αλλά ότι τελικά θα έβρισκαν χρήματα ή θα τύπωναν περισσότερα.
Το Κογκρέσο ενέκρινε σχεδόν 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για το Κίεβο τον Δεκέμβριο του 2022, κεφάλαια που προορίζονταν να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Παρά τα χρήματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παραδόθηκαν, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν προχωρήσει στην αντεπίθεσή τους κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Ωστόσο, η προειδοποίηση του Putin προς τη Δύση έγινε πριν το Ισραήλ κηρύξει τον πόλεμο στη Γάζα μετά από μια βάναυση επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, η οποία έστρεψε εντελώς την προσοχή του κόσμου από την Ουκρανία και άλλαξε τις διαστάσεις της βοήθειας.

Πολλά τα μέτωπα

Οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον έχουν τώρα κινηθεί προς τρεις κατευθύνσεις: βοήθεια για την Ουκρανία και το Ισραήλ, βοήθεια μόνο για το Ισραήλ, όχι άλλη εξωτερική βοήθεια.
Ταυτόχρονα, η αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να επιλέξουν νέο πρόεδρο της Βουλής κινδυνεύει να περιπλέξει τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου για αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς οι νομοθέτες προετοιμάζονται για τρίτη εβδομάδα χάους στο Καπιτώλιο.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan είπε ότι ο πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να υποστηρίξουν ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για το Ισραήλ και την Ουκρανία.
Εξήγησε ότι η αξία του προτεινόμενου πακέτου θα είναι «σημαντικά υψηλότερη» από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
«Ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό, αλλά, όπως είπα, θα περιλαμβάνει σίγουρα τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στην Ουκρανία και για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί καθώς καταπολεμά την τρομοκρατική απειλή του», είπε ο Sullivan.
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ψηφιστούν και οι δύο ενισχύσεις μαζί στην ίδια πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί η αυξανόμενη αντίθεση στο Κογκρέσο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κιέβου μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης και τις πολλαπλές καταγγελίες για κυβερνητική διαφθορά στην Ουκρανία.
Το πρόβλημα του Biden, ωστόσο, είναι ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη πει ότι δεν θα υποστήριζαν κανένα πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ που περιέχει επίσης βοήθεια για την Ουκρανία.

Η διχόνοια στους Ρεπουμπλικάνους

Η εταιρεία Axios ανέφερε στις 16 Οκτωβρίου ότι «Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αποχώρησαν από τις συνομιλίες με τον υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Jordan με την εντύπωση ότι θα επιτρέψει μια ψηφοφορία για τη σύνδεση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας με τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, εάν κερδίσει την προεδρία».
Ο νέος υποψήφιος είναι ο νομοθέτης Jim Jordan, από την πολιτεία του Οχάιο και κοντά στον Donald Trump, χαρισματικός ηγέτης του κόμματος και νυν φαβορί για να λάβει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου για την εκλογική διαδικασία του 2024, όταν οι ΗΠΑ ψηφίσουν ξανά τον πρόεδρό τους.
Οι νομοθέτες δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει τις 217 ψήφους που απαιτούνται για να διατηρήσουν τη θέση.
Εξαιτίας αυτού, δεν είναι γνωστό πότε οι ΗΠΑ μπορούν να στείλουν ξανά κεφάλαια στο Ισραήλ και την Ουκρανία.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το Κογκρέσο ενέκρινε νόμο για την αποφυγή του shutdown της κυβέρνησης, με τον οποίο χρηματοδότησε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης για 45 ημέρες, χωρίς όμως να περιλαμβάνει στη συμφωνία επιπλέον χρήματα για το Κίεβο αφού δεν ενέκρινε το αίτημα του Biden για αποστολή 20 δις. δολ.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ λαμβάνει ήδη 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά την Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση Biden έχει υποσχεθεί να βρει περισσότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει το εβραϊκό κράτος εναντίον της Χαμάς και της Γάζας.
Πιθανότατα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει αύξηση στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης