Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο κοντά στη χρήση πυρηνικών είναι το Ισραήλ; - Το Δόγμα Begin του εβραϊκού κράτους

Πόσο κοντά στη χρήση πυρηνικών είναι το Ισραήλ; - Το Δόγμα Begin του εβραϊκού κράτους
Όλα τα φώτα πέφτουν στις ενέργειες του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση καθώς οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράγοντες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, έχουν διατυπώσει τους όρους υπό τους οποίους θα παρέμβουν στη σύγκρουση.
Αλλά πόσο πιθανό είναι το Ιράν να αναλάβει πραγματικά δράση;
Και πώς θα απαντούσε η Hamas;
Είναι ένα από τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά στον κόσμο ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και το ερώτημα είναι αν θα σκεφτόταν ποτέ να τα χρησιμοποιήσει, εξηγεί η Maya Carlin, αναλύτρια στο Center for Security Policy στ Ισραήλ.

Που βρισκόμαστε

Στις 7 Οκτωβρίου, υπό την κάλυψη ρουκετών και επιθέσεων drone σε θέσεις παρακολούθησης, τρομοκράτες της Hamas πέρασαν τα σύνορα από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα ανεμόπτερα, μοτοσικλέτες, μπουλντόζες και φορτηγά.
Μόλις έφτασαν εκεί, ξεκίνησαν μια εκστρατεία βίας και εξαχρείωσης, σκοτώνοντας αδιακρίτως — συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων — και παίρνοντας πολλούς ομήρους.
Το Ισραήλ απάντησε αμέσως με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, αλλά χρειάστηκαν δύο ολόκληρες ημέρες για να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση πολέμου.
Οι λόγοι για την αργή αντίδραση συζητούνται ακόμη και αναμφίβολα θα αποτελέσουν θέμα εντατικού ελέγχου από την IDF και την ισραηλινή ηγεσία.
Την εβδομάδα μετά την αρχική επίθεση, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ρουκέτες και αεροπορικές επιδρομές καθώς το Ισραήλ κάλεσε 300.000 έφεδρους σε ενεργό υπηρεσία.
Η πρόθεση της κλήσης ήταν σαφής - μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας για την ανάκτηση των ομήρων και την εξάλειψη της Hamas.
Επί του παρόντος, και οι δύο πλευρές φαίνεται να προσφέρουν χρόνο πριν από τη φαινομενικά αναπόφευκτη εισβολή του Ισραηλινού Στρατού.
Πολλοί πίστευαν ότι η εισβολή θα ξεκινούσε την Παρασκευή ή το Σάββατο, με βάση τις προθεσμίες του Ισραήλ για την εκκένωση των Παλαιστινίων και ορισμένα από τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Κάποιοι εικάζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός διασφαλίζει ότι μπορεί να αποκρούσει τη Hezbollah στα βόρεια όταν αρχίσει η εισβολή τους, καθώς η ομάδα αυτή έχει απειλήσει να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες εάν το Ισραήλ δεσμευτεί σε χερσαία επίθεση.
Ακριβώς όπως η Hezbollah έχει δηλώσει ξεκάθαρα τους όρους που θα πυροδοτήσουν την εμπλοκή τους, το Ιράν έχει εκφράσει ρητές απειλές.

Η Κόκκινη Γραμμή του Ιράν

Στον απόηχο της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Hamas, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ισχυρίστηκαν ότι δεν είδαν άμεσες αποδείξεις για την ιρανική ανάμειξη.
Δεδομένων των φιλοδοξιών του Ιράν και της ιστορίας του στις μεταφορές όπλων στην τρομοκρατική ομάδα, αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο.
Οι δηλώσεις μπορεί να έγιναν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Αυτό φαίνεται να μην λειτούργησε.
Στις 9 Οκτωβρίου, ένας Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε για μια «καταστροφική απάντηση» σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν.
Τα ισραηλινά χτυπήματα στο Ιράν δεν είναι χωρίς προηγούμενο.
Την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυβερνοεπιθέσεις και δολοφονίες στο Ιράν.
Ενώ ποτέ δεν πραγματοποίησαν απευθείας αεροπορική επίθεση όπως η επίθεση του 1981 στο Ιράκ που κατέστρεψε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, έχουν στοχεύσει ιρανούς στη Συρία πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.
Είναι αυτοί οι που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή του Ιράν για το Ισραήλ.

Ιρανοί

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιράν έχει καλλιεργήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή χρηματοδοτώντας και ενδυναμώνοντας μαχητικές ισλαμικές ομάδες σε όλη την περιοχή.
Στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και τη Λωρίδα της Γάζας, το Ιράν έχει παράσχει βοήθεια σε ομάδες όπως η Οργάνωση Badr, η Hezbollah, η Hamas και οι Houthis.
Αυτές οι ομάδες έχουν πραγματοποιήσει εξεγέρσεις.
Μάλιστα, η Hezbollah έχει αποκτήσει αρκετή νομιμότητα για να γίνει μέρος της λιβανικής κυβέρνησης.
Αυτές οι ομάδες έχουν τα μέσα και την εμβέλεια για να χτυπήσουν το Ισραήλ, ενώ παρέχουν στο Ιράν αρκετή κάλυψη ώστε να αποφευχθούν μεγάλα αντίποινα.
Πολλές από τις ομάδες έχουν εκδώσει τις δικές τους κόκκινες γραμμές, υφαίνοντας ένα όλο και πιο περίπλοκο πλέγμα απειλών.
Στην πιο ακραία περίπτωση, η Hezbollah έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ σε περίπτωση που εισβάλει στη Γάζα.
Ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία έχουν απειλήσει να επιτεθούν στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στη σύγκρουση.
Η ανάπτυξη δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή αυξάνει την πιθανότητα αυτού του αποτελέσματος, ιδιαίτερα καθώς φαίνεται ότι τα πλοία βρίσκονται εκεί για να αποτρέψουν τη Hezbollah.
Η κατάσταση παραμένει απίστευτα σύνθετη και θολή.
Κάθε ομάδα έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα και διαφορετική σχέση με το Ιράν, και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξισορροπήσουν τους στόχους ασφαλείας τους με την αντιληπτή ικανότητα κάθε ομάδας να ανταποκριθεί στις απειλές της.

Η πυρηνική επιλογή του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτά τα παιχνίδια αιχμής - τα πυρηνικά όπλα.
Ενώ το έθνος του Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ επίσημα ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ότι το Ισραήλ είναι μια πυρηνική δύναμη με περίπου 90 κεφαλές και αρκετό πλουτώνιο για 100 περίπου.
Από τη δεκαετία του 1960, αυτά χρησίμευσαν ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας κατά των αντιπάλων του Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.
Σύμφωνα με το Δόγμα Begin του εβραϊκού κράτους, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καθήκον να εξαλείψει όλες τις υπαρξιακές απειλές για το Ισραήλ.
Προφανώς, εάν το Ιράν κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής, αυτό θα δικαιολογούσε μια απάντηση από το IDF για την εξάλειψη αυτών των δυνατοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης