Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψάχνουν να βρουν μεσάζοντα για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ – Hamas – Η απροθυμία των ΗΠΑ και το «καμένο χαρτί» της ΕΕ

Ψάχνουν να βρουν μεσάζοντα για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ – Hamas – Η απροθυμία των ΗΠΑ και το «καμένο χαρτί» της ΕΕ
Μια εναλλακτική επιλογή για τη διαμεσολάβηση θα μπορούσε να προέλθει από την Ιορδανία, η οποία μερικές φορές έχει θεωρηθεί ως παράγοντας σταθεροποίησης στην περιοχή
Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, και οι δύο πλευρές έχουν επιρρίψει ευθύνες εκατέρωθεν —ιδιαίτερα μετά από μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα—ένα διαφαινόμενο ερώτημα παραμένει: Θα εμπλακεί κάποια χώρα πραγματικά σε μια ειρηνευτική διαδικασία;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τμήματα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν το Ισραήλ.
Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden μετέβη στο Ισραήλ για «να σταθεί αλληλέγγυος στον ισραηλινό λαό μετά την τρομοκρατική επίθεση της Hamas», όπως είπε.
Ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, εν τω μεταξύ, έχουν ζητήσει να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και να τερματίσουν την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Γάζα.
Αλλά ποια χώρα θα μπορούσε να αναδειχθεί ως πιθανός μεσάζοντας μεταξύ ειρηνευτικών συνομιλιών;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκτός ως προφανής επιλογή, αλλά άλλες χώρες όπως η Ιορδανία και τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν προταθεί ως μεσάζοντες.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να επέλθει ειρήνη, καθώς η χώρα «έχει μακρά ιστορία να παίζει τον ειρηνοποιό στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση», έγραψε η Elise Labott για το Politico.
Ωστόσο, μια ώθηση από τις ΗΠΑ για ειρήνη μπορεί να επιδεινωθεί επειδή οι δύο τελευταίες δεκαετίες εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ «τροφοδότησαν τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ άρχισαν σταδιακά να αποσύρουν τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση», πρόσθεσε η Labott.
Εκτίμησε ότι, ιδιαίτερα υπό την κυβέρνηση Biden, οι ΗΠΑ «υποβίβασαν τη Μέση Ανατολή σε δευτερεύουσα ανησυχία», ενώ εστιάζουν στα αυξανόμενα εσωτερικά προβλήματα.
«Δεν έχω δει ποτέ τον ειρηνευτικό ρόλο των ΗΠΑ να είναι τόσο περιορισμένος όσο τον βλέπω τώρα», δήλωσε στο Politico ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Nabil Fahmy.
«Βλέπουμε τη διάβρωση της λύσης των δύο κρατών με μόνο... μια μισόλογη δέσμευση από την πλευρά των Αμερικανών», εξήγησε.

Ο ρόλος της Ιορδανίας

Μια εναλλακτική επιλογή για τη διαμεσολάβηση θα μπορούσε να προέλθει από την Ιορδανία, η οποία μερικές φορές έχει θεωρηθεί ως παράγοντας σταθεροποίησης στην περιοχή.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah Β' υπήρξε ιστορικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, αυτή η καλή θέληση μπορεί να επιδεινώθηκε μετά την αεροπορική επιδρομή του νοσοκομείου στη Γάζα.
Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και το Ισραήλ έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση και ο Biden είχε προγραμματισμένη συνάντηση με Άραβες ηγέτες στην Ιορδανία η οποία ακυρώθηκε αμέσως μετά.
Ενώ η Ιορδανία υπέγραψε μια συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ τη δεκαετία του 1990, «η απόφασή της να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής υπογραμμίζει μια περίπλοκη ιστορία με το Ισραήλ που εκτείνεται από την ίδια την ίδρυση του τελευταίου», έγραψε ο Mazier Motamedi για το Al Jazeera.
Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι ειρηνικές στα χαρτιά, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας ήταν ψυχρές.
Ενώ αυτές οι σχέσεις «φαίνονταν να έχουν βελτιωθεί» τα τελευταία χρόνια, ο Motamedi εξήγησε ότι «ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή την τάση».
Ωστόσο, η Ιορδανία «είναι επίσης πολύ επιφυλακτική για μια πιθανή νέα εισροή Παλαιστινίων προσφύγων» και ως εκ τούτου «δεν έχει την πολυτέλεια να δει τον πόλεμο να κλιμακώνεται».
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καταλύτης για την Ιορδανία να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση της ειρήνης, εκτός από τα συναισθήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης θεωρηθεί ως πιθανός μεσολαβητής της ειρήνης, δεδομένης της διασύνδεσής της με τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο Paul Taylor σχολίασε για τον Guardian, «τα χάλια της Ευρώπης για την τελευταία ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση είναι χαρακτηριστικά για διακρατικές, πολιτικές και χλοοτάπητες διαμάχες».
Ο Taylor πρόσθεσε ότι «τα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΕ αντικατοπτρίζουν μακροχρόνιες ρήξεις μεταξύ και εντός των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση», καθιστώντας δύσκολο ένα ενιαίο μήνυμα μεταξύ όλων των εθνών της ΕΕ.

Ποιος είναι ο επόμενος;

Καθώς η αναζήτηση για μεσάζοντες συνεχίζεται, το Ισραήλ μόλις ενέκρινε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από πίεση του Biden.
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι, ενώ η υποστήριξή του προς το Ισραήλ παραμένει σταθερή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 100 εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα για να εξασφαλίσουν «καθαρό νερό, τροφή, υποστήριξη υγιεινής, ιατρική περίθαλψη και κάλυψη άλλων βασικών αναγκών».
«Οι άμαχοι δεν φταίνε και δεν πρέπει να υποφέρουν για τη φρικτή τρομοκρατία της Hamas», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
«Πρέπει να προστατεύονται οι ζωές των πολιτών και η βοήθεια πρέπει να φτάσει επειγόντως σε όσους έχουν ανάγκη».
Το γραφείο του Netanyahu επανέλαβε σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα «καθώς είναι μόνο τροφή, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί μόνο «όσο αυτές οι προμήθειες δεν φτάσουν στη Hamas».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης