Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα - Συγκρατημένη πτώση για το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα - Συγκρατημένη πτώση για το πετρέλαιο
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συγκρατεί τις απώλειες στην τιμή του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Πτωτικά κινούνται σήμερα (19/10/2023) οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι φόβοι ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas μπορεί να κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση συγκράτησαν τις απώλειες.
Αναλυτικά, η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 90,00 δολ. το βαρέλι στο 1,70% και του αμερικανικού αργού στα 85,95 δολ. το βαρέλι στο -1,50%.

Η απόφαση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 6μηνη άδεια για την έγκριση συναλλαγών στον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας, μέλους του ΟΠΕΚ, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης για τη διασφάλιση δίκαιων εκλογών το 2024.
Η συμφωνία δεν αναμένεται να επεκτείνει γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη με την επιστροφή ορισμένων ξένων εταιρειών στις πετρελαιοπηγές της και την παροχή του αργού της σε ένα ευρύτερο σύνολο πελατών που πληρώνουν μετρητά, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο περίπου 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των ανησυχιών για διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό, αφού το Ιράν ζήτησε embargo πετρελαίου στο Ισραήλ λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα και αφού οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ανέφεραν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση αποθεμάτων, προσθέτοντας στις ήδη περιορισμένες προμήθειες.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δεν σχεδιάζει να λάβει άμεσα μέτρα για την έκκληση του Ιράν, μέλους του ΟΠΕΚ, δήλωσαν πηγές στο Reuters, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για πιθανές διαταραχές.
«Αν και ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει καμία ένδειξη ότι θα ασχοληθεί με το κάλεσμα του Ιράν να επιβάλει μποϊκοτάζ πετρελαίου στο Ισραήλ, το πετρέλαιο θα γίνει σχεδόν σίγουρα ένα χαρακτηριστικό της σύγκρουσης με διάφορους τρόπους», δήλωσε η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Helima Croft.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης