Τελευταία Νέα
Διεθνή

Anatol Lieven (Cambridge): Οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να θυσιάσουν την Δυτική Ευρώπη

Anatol Lieven (Cambridge): Οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να θυσιάσουν την Δυτική Ευρώπη
Oι Αμερικανοί τείνουν να χαίρονται για την τελική «υποταγή» της Ευρώπης που κατέστη δυνατή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η συνέχιση της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης της Ουκρανίας μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να θυσιάσουν τη Δυτική Ευρώπη και τα διατλαντικά της συμφέροντα, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Anatol Lieven σε άρθρο του για το Responsible Statecraft.
«Η τρέχουσα τροχιά της πολιτικής των ΗΠΑ κινδυνεύει να θυσιάσει τη Δυτική Ευρώπη για χάρη της Ουκρανίας, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν αυτόν τον κίνδυνο.
Εάν αυτό συνέβαινε, θα ήταν μια από τις χειρότερες συμφωνίες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Είναι η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη , όχι η Ουκρανία, που παραμένει περιοχή ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο για περισσότερα από εκατό χρόνια», αναφέρει το Responsible Statecraft.
Σύμφωνα με τον Anatol Lieven, οι Αμερικανοί τείνουν να χαίρονται για την τελική «υποταγή» της Ευρώπης, η οποία έγινε δυνατή χάρη στην ουκρανική σύγκρουση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Lieven, μια τέτοια ευφορία είναι πλασματική καθώς κυριαρχεί η οικονομική στασιμότητα, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και ο πολιτικός εξτρεμισμός στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η οικονομική ευημερία και η φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ευρώπη στηρίζονται στη δύναμη της Αμερικής στον κόσμο».
Είναι ακριβώς η διασφάλιση και η διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής ευημερίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Lieven, αυτό είναι το ζωτικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς το οποίο η «ισχύς της Αμερικής» θα υπονομευθεί σοβαρά. Συνειδητοποιώντας έναν τέτοιο κίνδυνο, καθώς και τις τεράστιες απώλειες της Ουκρανίας και την αποτυχία της αντεπίθεσής της, η Ουάσιγκτον πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει την ειρήνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κατέληξε ο Anatol Lieven.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης