Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδίκη Ουκρανίας σε θάνατο - Προειδοποίηση Γαλλίας, τέλος συγκρούσεων ίσον νίκη Ρωσίας - Άλλαξαν... από φόβο τους ATACMS

Καταδίκη Ουκρανίας σε θάνατο - Προειδοποίηση Γαλλίας, τέλος συγκρούσεων ίσον νίκη Ρωσίας - Άλλαξαν... από φόβο τους ATACMS
Oι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 8.000 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία…. - NBC: Ο Biden θα ζητήσει από το Κογκρέσο 60 δισεκ. δολάρια για την Ουκρανία και 40 δισεκ. για Ισραήλ και Ταιβάν 
(upd 28) Με 98.000 σχεδόν 100.000 νεκρούς Ουκρανούς μέσα σε 16 εβδομάδες από την έναρξη της μάταιης αντεπίθεσης που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 2023… ο Ουκρανικός στρατός τελείωσε…
Οι βασικές ταξιαρχίες που ήταν ετοιμοπόλεμες έχουν καταστραφεί… η πιο περιζήτητη εργασία στην Ουκρανία είναι νεκροθράφτης.
Πλέον ο Ουκρανικός στρατός αποτελείται από εφεδρείες και με μέσω όρο ηλικίας 41 έτη που θα αυξηθεί αφού στρατολογούνται πολλοί 60 με 65 ετών.
Επίσης σε πολλά τμήματα του μετώπου συμμετέχουν και γυναίκες…
Το αδίστακτο καθεστώς Zelensky αδιαφορεί για τις ζωές…
Ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε την Βρετανία, θα καταστραφεί ο βρετανικός στόλος εάν εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα ενώ ενεργοποίησε τα MIG 31 να πετούν οπλισμένα με Κh-47M2 Kinzhal τον υπερηχητικό πύραυλο.
Οι Ουκρανοί επιχείρησαν επίθεση στα νότια στην Kherson αφού απέτυχαν σε όλους τους άλλους τομείς… αλλά απωθήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις…
Γάλλος στρατηγός προειδοποιεί η Ρωσία ελέγχει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν αμέσως θα αναγνωριστεί η νίκη της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του πολέμου ο Biden (ΗΠΑ) σχεδιάζει ένα μεγάλο πακέτο 60 δισεκ. για στήριξη στην Ουκρανία…
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS που ωστόσο από φόβο οι αμερικανοί αφαίρεσαν το GPS και άλλα συστήματα για να μην τα απενεργοποιήσουν οι ρώσοι…

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα χτυπήματα σε σημεία ανάπτυξης πέντε ουκρανικών ταξιαρχιών
Ρωσικά βομβαρδιστικά και πυροβολικό έπληξαν θέσεις ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και όπλων της 72ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στο Vovyanoye και βόρεια του Shevchenko, της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Novomikhailovka, της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού κοντά στο Urozhainoye, της 129ης εδαφικής άμυνας και της 129ης αερομεταφερόμενης»
Επίσης πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στο κέντρο διοίκησης της 102ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας στη Malinovka.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 8.000 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία….

 Military Watch: Απάντηση Putin στην παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, τα MiG-31 με Kinzhal στη Μαύρη Θάλασσα

Η εντολή Putin για την έναρξη περιπολιών των ρωσικών μαχητικών MiG-31
που θα φέρουν τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της στήριξης του Ισραήλ στις στρατιωτικές συγκρούσεις με την Hamas, οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα.
Όπως αναφέρει το Military Watch, οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.
«Οι ρωσικοί πύραυλοι Kinzhal φημίζονται όχι μόνο για την πολύ υψηλή ταχύτητά τους, η οποία είναι κοντά στα 9 Mach, αλλά και για την υψηλή ευελιξία τους και για την οιονεί βαλλιστική τους τροχιά σε χαμηλά ύψη, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να τους εντοπίσεις, να τους αναχαιτίσεις και τους ανιχνεύσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης τους» υποστηρίζει το Military Watch, επισημαίνοντας πως τα MiG-31 με τους Kinzhal θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Bruno Clermont (Γάλλος στρατηγός): Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει αύριο θα είναι καθαρή νίκη για την Ρωσία

Το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης σε αυτό το στάδιο θα σήμαινε νίκη για τη Ρωσία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Γάλλος στρατηγός Bruno Clermont, στο περιοδικό Valeurs Actuelles.

«Αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, οι Ρώσοι απλώς θα νικούσαν», τόνισε ο Bruno Clermont
Όπως σημειώνει το περιοδικό Valeurs Actuelles, η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε λόγω του γεγονότος ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τον κύριο στόχο τους να καταλάβουν τα εδάφη της Κριμαίας και του Donbass.
«Οι Ουκρανοί μάλλον έκαναν λάθος στον σχεδιασμό, πιστεύοντας ότι η είσοδος στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας θα οδηγούσε στην καταστροφή ολόκληρου του συστήματος εδαφικής άμυνας», αναφέρει η δημοσίευση.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye για πέμπτο μήνα, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες που έχουν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και είναι οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό. Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε στις 5 Οκτωβρίου σε συνάντηση της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai ότι από τις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει σχεδόν 98.000 ανθρώπους, 557 άρματα μάχης και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.
Τόνισε επίσης ότι η ουκρανική αντεπίθεση στην πραγματικότητα απέτυχε και τα ρωσικά στρατεύματα βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλο το μέτωπο.

Tony Shaffer (πρώην CIA): Ορισμός της αποτυχίας - Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να καταλάβει κανένα έδαφος

Οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν κανένα έδαφος κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης τους υποστήριξε ο Tony Shaffer, πρώην αξιωματούχος της CIA.
«Απλώς επισημαίνω τα γεγονότα.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στο πεδίο της μάχης και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ουκρανικής επίθεσης, οι Ουκρανοί δεν έχουν καταφέρει να εδραιώσουν εδάφη.
Πλέον, οι Ουκρανοί έχουν εξαντληθεί.
Δεν τους έχει μείνει τίποτα» ανέφερε ο Shaffer κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο κανάλι Judging Freedom στο Youtube.
Σύμφωνα με τον Shaffer, ακόμα και το Κίεβο συνειδητοποιεί, ότι σύντομα «θα τους πετάξουν σαν να είναι κάτι άχρηστο».
«Αλλά και ο Putin γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια για τη διατήρηση μιας επίθεσης ή ακόμα και μιας άμυνας των Ουκρανών» υποστήριξε ο Shaffer.
Αν και οι Ουκρανοί έχουν ρίξει στο πεδίο της μάχης τις πλέον επίλεκτες ταξιαρχίες τους, που έχουν εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και που είναι εξοπλισμένες πλήρως με δυτικά όπλα, δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου.

Sean Bell (Αντιπτέραρχος RAF Βρετανία): Το Ισραήλ στερεί οξυγόνο από Ουκρανία και Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky χάνει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βοήθεια που λαμβάνει, δήλωσε στο Sky News ο απόστρατος αντιπτέραρχος της RAF της Βρετανικής Πολεμικής αεροπορίας Sean Bell.
«Λόγω της έκρηξης της σύγκρουσης στο Ισραήλ, ο Zelensky στερήθηκε οξυγόνου, περιορίζοντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, κάτι που θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη βοήθεια που λαμβάνει».
Ο Sean Bell τόνισε ότι ο Zelensky κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, επομένως οι σύμμαχοι συμμετείχαν ενεργά στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, ο πόλεμος στο Ισραήλ άλλαξε την κατάσταση.
Νωρίτερα, ο Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στο France 2 ότι η κλιμάκωση στο Ισραήλ κινδυνεύει να «αποσπάσει» την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Scholz (Καγκελάριος Γερμανίας): Με εξοργίζει… ο κυνισμός του Putin

Την … οργή του για τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin σχετικά με τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Hamas εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Putin, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις απώλειες του άμαχου πληθυσμού που θα υπάρξουν από μια χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως θα ήταν κάτι «απολύτως απαράδεκτο», ο Scholz δεν έκρυψε τα συναισθήματά του.
«Μου προκαλεί κάτι παραπάνω από εκνευρισμό το να ακούω τον Ρώσο πρόεδρο να επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες ανάμεσα στους πολίτες από μια ένοπλη σύρραξη.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι πιο κυνικό από αυτό» είπε ο Scholz μιλώντας στη Bundestag.

NBC: Ο Biden θα ζητήσει από το Κογκρέσο 60 δισεκ. δολάρια για την Ουκρανία και 40 δισεκ. για Ισραήλ και Ταιβάν


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και για την προστασία των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, ανέφερε το NBC News, επικαλούμενο πηγές .
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ζητήσει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό Κογκρέσο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν επίσης για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Αν και το πρόσθετο πακέτο χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πιθανότατα θα απαιτούσε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία.
Επίσης θα περιλαμβάνει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στο Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα σύνορα των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι NBC.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Biden ενδέχεται να υποβάλει επίσημα το αίτημα στις 20 Οκτωβρίου 2023.

The Independent: Ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε αδιέξοδο, μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης, ασήμαντα τα F-16

Ο ουκρανικός στρατός έχει φτάσει σε αδιέξοδο μετά την καλοκαιρινή αντεπίθεση και η προμήθεια F-16 δεν θα βοηθήσει να αλλάξει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης, είπαν Βρετανοί ειδικοί στον Independent.

Όπως υπενθύμισαν ειδικοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρχίσουν να μεταφέρουν μαχητικά F-16 στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2024, αλλά θα είναι δύσκολο να κατακτήσουν τον αέρα μόνο με αυτά τα αεροσκάφη λόγω του γεγονότος ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.
Το επίπεδο ανάπτυξής τους είναι υψηλό και καλά οργανωμένο.
«Χρειάζεσαι πραγματικά την υπεροχή στον αέρα για να έχεις μια ευκαιρία για ελιγμούς μεγάλης κλίμακας», λέει ο Patrick Bury, ένας από τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με τον Independent, η καλοκαιρινή επιθετική εκστρατεία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έδειξε ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις μόνο με σχηματισμούς όχι μεγαλύτερους από 100 στρατιώτες, οι ενέργειές τους παύουν να είναι συνεκτικές και συντονισμένες μόλις το κάνουν για τη διεξαγωγή μάχης συνδυασμένων όπλων.
Οι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στον Independent είναι πεπεισμένοι ότι ο ουκρανικός στρατός έχει φτάσει σε αδιέξοδο και αυτή η κατάσταση στο μέτωπο μπορεί να συνεχιστεί για αυτόν καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, εκτός εάν ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Εξαρθρωμένη η ουκρανική αεροπορία, χάνει συνεχώς αεροσκάφη

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-25 και ένα ελικόπτερο Mi-8 τις τελευταίες 24 ώρες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη (19/10/2023).
«Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα αεροσκάφος Su-25 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πόλη Dnepropetrovsk και ένα ελικόπτερο Mi-8 στον οικισμό Zagryzovo στην περιοχή Kharkiv», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Anatol Lieven (Cambridge): Οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να θυσιάσουν την Δυτική Ευρώπη

Η συνέχιση της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης της Ουκρανίας μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να θυσιάσουν τη Δυτική Ευρώπη και τα διατλαντικά της συμφέροντα, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο πολιτικός
επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Anatol Lieven σε άρθρο του για το Responsible Statecraft.
«Η τρέχουσα τροχιά της πολιτικής των ΗΠΑ κινδυνεύει να θυσιάσει τη Δυτική Ευρώπη για χάρη της Ουκρανίας, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν αυτόν τον κίνδυνο.
Εάν αυτό συνέβαινε, θα ήταν μια από τις χειρότερες συμφωνίες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Είναι η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη , όχι η Ουκρανία, που παραμένει περιοχή ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο για περισσότερα από εκατό χρόνια», αναφέρει το Responsible Statecraft.
Σύμφωνα με τον Anatol Lieven, οι Αμερικανοί τείνουν να χαίρονται για την τελική «υποταγή» της Ευρώπης, η οποία έγινε δυνατή χάρη στην ουκρανική σύγκρουση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Lieven, μια τέτοια ευφορία είναι πλασματική καθώς κυριαρχεί η οικονομική στασιμότητα, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και ο πολιτικός εξτρεμισμός στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η οικονομική ευημερία και η φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ευρώπη στηρίζονται στη δύναμη της Αμερικής στον κόσμο».
Είναι ακριβώς η διασφάλιση και η διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής ευημερίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Lieven, αυτό είναι το ζωτικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς το οποίο η «ισχύς της Αμερικής» θα υπονομευθεί σοβαρά. Συνειδητοποιώντας έναν τέτοιο κίνδυνο, καθώς και τις τεράστιες απώλειες της Ουκρανίας και την αποτυχία της αντεπίθεσής της, η Ουάσιγκτον πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει την ειρήνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κατέληξε ο Anatol Lieven.

Independent: Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν και μετέφεραν πυραύλους ATACMS μικρής εμβέλειας στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν πυραύλους ATACMS με μικρότερο βεληνεκές στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των φόβων ότι πιο προηγμένα πυρομαχικά θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, γράφει η βρετανική Independent .
«Οι διογκούμενες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία οδήγησε τους αμερικανούς να στείλουν πυραύλους ATACMS με μικρότερο βεληνεκές από το μέγιστο βεληνεκές που μπορούν να χτυπήσουν οι πύραυλοι», αναφέρει η Independent.
Η Ουάσιγκτον μετέφερε μικρή ποσότητα τέτοιων πυρομαχικών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό δείχνει την απροθυμία της Δύσης να προμηθεύσει στην Ουκρανία όπλα που είναι πολύ ισχυρά για να μην εκνευρίσουν τη Ρωσία.
Ο πολιτικός από την περιοχή Zaporozhye Dmitry Rogozin ανέφερε ότι οι πύραυλοι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν το Berdyansk.
Δημοσίευσε φωτογραφίες του οπλικού συστήματος M74 ATACMS.
Ο Dmitry Rogozin τόνισε ότι κάθε τέτοιο βλήμα φέρει μια κεφαλή διασποράς.
Με τη σειρά του, είναι «γεμισμένο» με 275 στοιχεία μάχης M74.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Stephane Dujarric, σχολιάζοντας την επίθεση από το Κίεβο με πύραυλο ATACMS με πυρομαχικά διασποράς, τόνισε ότι η οργάνωση αντιτίθεται στη χρήση τέτοιων όπλων.

Forbes: Οι πύραυλοι ATACMS που μεταφέρονται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι αναποτελεσματικοί έναντι τεθωρακισμένων οχημάτων

Οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS που παρέχονται στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοπλισμένοι με κεφαλή διασποράς, δεν θα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς είναι αναποτελεσματικοί έναντι τέτοιων στόχων αναφέρει το αμερικανικό Forbes.
Το Forbes σημειώνει ότι οι τροποποιημένοι ATACMS που μεταφέρθηκαν από την Ουάσιγκτον με την διασπορά χιλιάδων μικρών καταστροφικών βομβιδίων κατά την έκρηξη, δεν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε άρμα ή άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.
Όπως εξήγησε στο Forbesο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Χάτον, τέτοια πυρομαχικά είναι αποτελεσματικά εναντίον άλλων στόχων, όπως οχήματα χωρίς θωράκιση και κεραίες ραντάρ.
Στις 18 Οκτωβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν περίπου 20 τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.
Στις 17 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία», Vladimir Rogov, είπε, χωρίς να διευκρινίσει την πηγή πληροφοριών, ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, όταν επιτέθηκαν στην πόλη Berdyansk στην περιοχή Zaporozhye, χρησιμοποίησαν πυραύλους ATACMS. εξοπλισμένους με κεφαλή διασποράς για πρώτη φορά.
Υπήρξε επίσης πυραυλική επίθεση στο Skadovsk στην περιοχή Kherson, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο πολίτες....

Julian Roepke (Γερμανός αναλυτής): Οι αμερικανοί αφαίρεσαν το GPS από τους πυραύλους ATACMS λόγω Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς χωρίς GPS, καθώς τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αντιμετωπίζουν επιτυχώς τα όπλα που βασίζονται σε αυτό το σύστημα, έγραψε ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Roepke.
«Είναι ενδιαφέρον: οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία την αρχική, παλιά έκδοση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ATACMS με κλασική αδρανειακή καθοδήγηση.
Ο λόγος, φυσικά, είναι ένας: η επιτυχής παρεμβολή των περισσότερων όπλων που καθοδηγούνται με GPS από ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου», τόνισε ο Julian Roepke.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν πρόσφατα επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία με μειωμένο βεληνεκές 165 χιλιομέτρων.

Κλιμακώνει το ΝΑΤΟ - Στέλνει πλοία στη Βαλτική

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντείνει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα χρησιμοποιώντας πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, καθώς και drones, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Dylan White.
«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι εντείνουν τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα μετά από πρόσφατα πλήγματα σε υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή.
Τα αυξημένα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετες πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροπλάνα ΝΑΤΟ AWACS και drones», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην περιοχή αποστέλλονται επίσης ναρκαλιευτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε πλήρη απόγνωση ο Ουκρανικός στρατός, οι μάχιμες δυνάμεις βρίσκονται στα νεκροταφεία και… έβαλαν στο μάτι τις… γυναίκες

Κανένα όπλο ή χρήμα από τη Δύση δεν μπορεί να σώσει τον ουκρανικό στρατό από την ολοκληρωτική καταστροφή και αυτό το αντιλαμβάνονται τόσο ο Zelensky όσο και η Δύση.
Ανεξάρτητα από τις θαρραλέες από τον Blinken τον αμερικανό υπουργός εξωτερικών και στρατηγούς του ΝΑΤΟ, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο σε όλους: η προσπάθεια να προκληθεί τουλάχιστον κάποια αξιοσημείωτη ζημιά στον ρωσικό στρατό απέτυχε παταγωδώς.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν τουλάχιστον 90.000 με 95.000 Ουκρανούς στρατιώτες.
Μόνο σε μια μέρα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 1.100 στρατιώτες σε έξι κατευθύνσεις.

Τελικά είναι λίγοι…

Η Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό υπερβάλλει τονίζοντας ότι είναι μια χώρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, επομένως δεν θα υπάρχουν προβλήματα στις επιθέσεις όπου οι Ουκρανοί σκοτώνονται σαν σε κρεατομηχανή….
Τον Φεβρουάριο του 2022, το Ουκρανικό Ινστιτούτο του Μέλλοντος μέτρησε 37,6 εκατομμύρια Ουκρανούς: ο αριθμός αυτός φαινόταν πολλά υποσχόμενος όσον αφορά τις δυνατότητες κινητοποίησης.
Αλλά μέσα σε ένα χρόνο, το πολύ 23 εκατομμύρια παρέμειναν στα απομεινάρια του εδάφους της Ουκρανίας και από αυτά, καθαρά φυσικά, περίπου 3,5 μπορούσαν να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο σημερινός αριθμός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι περίπου 1.000.000 στρατιώτες.
Αν λάβουμε υπόψη τον ρυθμό και την κλίμακα των ανθρώπινων απωλειών στην Ουκρανία (και με την προϋπόθεση ότι αυτοί οι ρυθμοί δεν αυξάνονται, κάτι που είναι πολύ πιθανό), τότε τα μαθηματικά είναι απλά: το μέγιστο δυναμικό κινητοποίησης της Ουκρανίας θα εξαντληθεί πλήρως σε δυόμισι χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι όσοι θεωρητικά μπορούν να κρατήσουν όπλο στην Ουκρανία θα σκοτωθούν ή θα ακρωτηριαστούν.

Σε πλήρη αδιέξοδο ο Ουκρανικός στρατός….

Πρώτον, ο ρυθμός φυγής του «στρατεύσιμου» πληθυσμού της Ουκρανίας στο εξωτερικό αυξάνεται.
Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Natalya Kalmykova είπε πρόσφατα εξαγριωμένη ότι «δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ουκρανία» και ως εκ τούτου πάρθηκε απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων κινητοποίησης.
Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών.
Πρόσφατα εκδόθηκε διαταγή: όλοι οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας πρέπει να παρουσιαστούν στα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στράτευσης για ενημέρωση των στοιχείων τους μάλιστα για άμεση μετάβαση στο μέτωπο.
Μάλιστα, οι φοιτητές που λαμβάνουν δεύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη χάσει την αναβολή τους.
Οι επικεφαλής οργανισμών, επιχειρήσεων και εταιρειών ήταν υποχρεωμένοι να μοιράζουν κλήσεις στους ίδιους τους υπαλλήλους.
Αλλά φαίνεται ότι όλα αυτά πρακτικά δεν λειτουργούν.

Δεύτερον, η «ποιότητα» των νέων Ουκρανών στρατιωτών πέφτει ραγδαία.
Τώρα τα άτομα με αναπηρία τρίτου βαθμού στέλνονται στο μέτωπο: καρδιοπαθείς, ασθματικοί και επιληπτικοί θα σταλούν στη μάχη.
Όσοι είχαν φυματίωση, υποβάλλονται σε θεραπεία για ιογενή ηπατίτιδα, έχουν βραδέως εξελισσόμενες ασθένειες του αίματος και ασθένειες του θυρεοειδούς και επίσης έχουν επιβεβαιωμένο HIV χωρίς σαφώς ορατά συμπτώματα θεωρούνται κατάλληλοι να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες.
Άτομα με «μέτριες» ψυχικές ασθένειες, νευρωτικές διαταραχές, αργά εξελισσόμενες ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος και μια σειρά από άλλες ψυχικές και νευρικές ασθένειες θα ενταχθούν επίσης στη χαρούμενη παρέα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί στρατιώτες «γερνούν» γρήγορα.
Σύμφωνα με επίσημες δυτικές πηγές, ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων είναι σήμερα τα 40 έτη.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Ουκρανικό κοινοβούλιο η Verkhovna Rada σχεδιάζει να αυξήσει την ηλικία στρατολόγησης από 60 σε 65 έτη, ο ρυθμός γήρανσης θα αυξηθεί…

Τρίτον, οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα αυξηθούν ταχύτερα λόγω του γεγονότος ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν τις καλά εκπαιδευμένες μονάδες τους, δηλαδή εκείνους τους στρατιώτες που ήταν προετοιμασμένοι για πόλεμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: πριν από ένα μήνα, ο ενεργών αρχηγός του περιφερειακού στρατιωτικού γραφείου εγγραφής και στράτευσης της Poltava, Αντισυνταγματάρχης Vitaly Berezhnoy, παραδέχτηκε ότι ο ουκρανικός στρατός έχασε έως και το 90% του προσωπικού που έφτασε στις μονάδες το φθινόπωρο του 2022 και όλα αυτά μέσα σε ένα έτος.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τα ουκρανικά χαρακώματα, οι πρόσφατα στρατολογημένοι στρατεύσιμοι πεθαίνουν τρεις φορές πιο συχνά και πιο γρήγορα από το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι απώλειες των Ουκρανών στρατιωτών θα αυξηθούν εκθετικά.

Τέταρτον το καθεστώς του Κιέβου και η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έλαβαν μια απόφαση απόγνωσης: αντί για άνδρες, οι Ουκρανές θα πεθάνουν τώρα στα χαρακώματα.
Οι όμορφες Ουκρανές αντί να λικνίζονται στα στριπτιζάδικα θα κρατάνε όπλο στα χαρακώματα…
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης κινητοποίησης, οι ουκρανικές αρχές υποχρέωσαν όλες τις γυναίκες με ιατρικές ή φαρμακευτικές ειδικότητες να παρουσιαστούν στα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στράτευσης για να εγγραφούν.
Οι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι αυτό ήταν μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά αμέσως σχηματίστηκαν ουρές γυναικών γιατρών για να φύγουν από τη χώρα, πρόθυμες να περάσουν από το «παράθυρο της ευκαιρίας» προτού κλείσουν τα σύνορα για αυτές. Σύμφωνα με αναφορές από την Ουκρανία, υπάρχει ήδη τεράστια έλλειψη εργαζομένων σε φαρμακεία, νοσοκομεία και κλινικές, όπου απλά δεν υπάρχει κανείς να εργαστεί.
Αν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες χρειάζονται στον ουκρανικό στρατό στο βαθμό που δεν θα συμμετάσχουν («φυσικά») σε πολεμικές επιχειρήσεις, η κατάσταση στο μέτωπο υποδηλώνει το αντίθετο: οι λιγοστές τάξεις των Ουκρανών στρατιωτών άρχισαν να αναπληρώνονται από γυναίκες.
Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του Luhanks Andrei Marochko ανέφερε ότι, με βάση τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ραδιοαναχαιτίσεων, ο αριθμός των γυναικών στον ουκρανικό στρατό στην πρώτη γραμμή, στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα και σε ορισμένες περιοχές φτάνει ήδη το 20% του συνολικού αριθμού μονάδων.
Μια άλλη επιβεβαίωση της απότομης αύξησης του αριθμού των γυναικών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι η δημόσια εκστρατεία που ξεκίνησε πρόσφατα στην Ουκρανία για τη μαζική παραγωγή θωράκισης για γυναικείους σωματότυπους.

Τι σημαίνει αυτό για τον ρωσικό στρατό;

Λοιπόν, τίποτα.
Οι ρωσικές σφαίρες, οι οβίδες, οι νάρκες και τα drones δεν ενδιαφέρονται απολύτως για το εάν ο στρατιώτης είναι Ουκρανός ή Ουκρανή.
Εάν κάποιος είναι οπλισμένος και δεν παραδοθεί, θα σκοτωθεί είτε είναι άντρας ή γυναίκα στρατιώτης.

Newsweek: Τα άρματα μάχης Abrams θα είναι πρόβλημα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και στόχοι για τους ρώσους

Τα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams που παραδόθηκαν στην Ουκρανία θα αποτελέσουν πρόβλημα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και στόχους για τον ρωσικό στρατό, γράφει το Newsweek.
«Αυτά τα τανκς δεν επαρκούν για να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση στην Ουκρανία», αναφέρει το το Newsweek.
Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα παραδίδονται στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πολύ αργά για να τους βοηθήσουν στη μάχη, σημειώνοντας ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες εφοδιασμού για πυρομαχικά, ανταλλακτικά και καύσιμα για τανκς.
Το Newsweek θεωρεί ότι η χρήση των αρμάτων μάχης Abrams δεν θα ήταν «σημείο καμπής» για την Ουκρανία, αλλά θα έφερνε μόνο ακόμη περισσότερα προβλήματα.
«Όλα αυτά δημιουργούν όχι μόνο προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά καθιστούν αυτά τα άρματα μάχης ελκυστικούς στόχους για το ρωσικό πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Παίζουν με τη φωτιά οι Βρετανοί – Δύο Typhoon πλησίασαν τα ρωσικά σύνορα, δέος με την απογείωση – απάντηση δύο Su 27

Δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-27 απογειώθηκαν ως απάντηση στην προσέγγιση ενός αεροσκάφους ραδιοτεχνικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 και δύο μαχητικών πολλαπλών ρόλων Typhoon της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στα ρωσικά σύνορα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στις 19 Οκτωβρίου 2023, τα μέσα παρακολούθησης του εναέριου χώρου της Ρωσίας εντόπισαν τρεις εναέριους στόχους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα που πλησιάζουν τα σύνορα.
Για τον εντοπισμό των εναέριων στόχων και την αποφυγή παραβίασης των κρατικών συνόρων απογειώθηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-27, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Οι στόχοι αναγνωρίστηκαν ως ένα αεροσκάφος ραδιοτεχνικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 και δύο μαχητικά πολλαπλών ρόλων Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Καθώς πλησίαζαν τα ρωσικά μαχητικά, τα βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αναστροφή και απομακρύνθηκαν από τα σύνορα της Ρωσίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι πιθανά στοιχεία μεγέθους λόχου δύο ουκρανικών ναυτικών ταξιαρχιών πεζικού πραγματοποίησαν επίθεση κατά μήκος του ποταμού Dnipro στην ανατολική όχθη της περιφέρειας Kherson στις 17-18 Οκτωβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Οκτωβρίου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια της Pishchanivka (14χλμ ανατολικά της πόλης Kherson και 3 χλμ από τον ποταμό Dnipro) και στο Poyma (11 χλμ ανατολικά της πόλης Kherson και 4km από τον ποταμό Dnipro).
Δύο ουκρανικές «ομάδες επίθεσης» αποβιβάστηκαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro και διέσπασαν την αρχική ρωσική άμυνα, καταλαμβάνοντας προσωρινά όλη την Poyma και τις θέσεις στα βόρεια προάστια της Pishchanivka.
Ωστόσο αργότερα οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από αυτές τις θέσεις προς τον ποταμό Dnipro.
Μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς εξακολουθεί να επιχειρεί στην Pishchanivka από το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) αναγνώρισε επίσης τις ουκρανικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν τέσσερις ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης κοντά στο Pidstepne (16 χλμ ανατολικά της πόλης Kherson) και στο Poyma.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν κοντά στο Bakhmut και στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές ενέργειες νότια του Bakhmut και είχαν μερική επιτυχία νότια του Robotyne.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Klishchiivka, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut.

Οι πύραυλοι ATACMS είναι θεμελιωδώς ανίκανοι να αλλάξουν την κατάσταση στην πρώτη γραμμή

Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέχρι στιγμής χορηγήσει στην Ουκρανία περιορισμένο αριθμό πυραύλων ATACMS.
Το Associated Press ανέφερε στις 17 Οκτωβρίου ότι ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία «λιγότερους από δώδεκα» πυραύλους «μέσα στις τελευταίες ημέρες».
Οι New York Times (NYT) ανέφεραν στις 18 Οκτωβρίου ότι δύο δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν «περίπου 20» ATACMS στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο στις 18 Οκτωβρίου ότι τα ATACMS είναι «θεμελιωδώς ανίκανα να αλλάξουν την κατάσταση στην πρώτη γραμμή».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν περάσει τη ρωσική «κόκκινη γραμμή» παρέχοντας στην Ουκρανία αυτούς τους πυραύλους. Η Ουκρανία θα χρειαστεί επιπλέον ATACMS για να διατηρήσει τις επιχειρησιακές επιπτώσεις της χρήσης τους στη διάταξη των ρωσικών αεροπορικών πόρων.

Δορυφορικές εικόνες από τις 17 Οκτωβρίου υποδηλώνουν ότι το χτύπημα στο αεροδρόμιο του Berdyansk πιθανότατα κατέστρεψε ρωσικά αεροσκάφη και υποδομές αεροδρομίων, αλλά το ISW δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει την έκταση της ζημιάς.
Αρκετοί αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα ενίσχυσαν τις δορυφορικές εικόνες του αεροδρομίου του Berdyansk δείχνοντας τουλάχιστον επτά καμένες περιοχές όπου οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν προηγουμένως διάφορα ρωσικά ελικόπτερα.
Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι η ουκρανική επίθεση κατέστρεψε εννέα ελικόπτερα, έναν εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, αλλά οι ρώσοι το διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Τι λένε οι ρώσοι για το Berdyansk

«Θα τολμήσω να αναφέρω ότι τα πληρώματα αεράμυνας που κάλυπταν αυτό το αεροδρόμιο δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σωστά τον στόχο», λέει, ο διοικητής μιας από τις συστοιχίες πυραύλων της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης Bullet.
"Όταν οι δυνάμεις αεράμυνας άρχισαν να χρησιμοποιούν ενεργά τις βόμβες ολίσθησης JDAM, δεν καταλάβαμε αμέσως τι είναι.
Δεν υπάρχει ούτε οριζόντια ταχύτητα, ούτε υπογραφή θερμότητας.
Τώρα όμως καταρρίπτουμε και τις βόμβες και τους πυραύλους κρουζ σε κατάσταση αναμονής.
Μαθαίνουμε πολύ γρήγορα Κυριολεκτικά μετά από αρκετές περιπτώσεις χρήσης νέων πυρομαχικών δημιουργούμε αντίμετρα και αλγόριθμους λειτουργίας Θα καταρρίψουμε και ATACMS».
Ο αξιωματικός τόνισε: είναι απαραίτητο να μελετήσουμε την τροχιά του αμερικανικού πυραύλου, να κατανοήσουμε πώς ελίσσεται κατά την πτήση, ποια ταχύτητα αναπτύσσει και να παρακολουθήσουμε την πρακτική εκτέλεση της εκτόξευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας έχουν ήδη λάβει τις πρώτες πληροφορίες για τους πυραύλους ATACMS.
Φυσικά, τέτοια όπλα προκαλούν πολλά προβλήματα.
Χρησιμοποιείται για να διαταράξει την επιμελητεία, να χτυπήσει στρατόπεδα και πίσω αποθήκες πυρομαχικών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους με κεφαλή διασποράς.
Μόνο δύο τύποι ATACMS είναι εξοπλισμένοι με αυτά - το M39 και το M39A1.
Το M39
 περιέχει 950 υποπυρομαχικά M74, το M39A1 - 300.
Δεν είναι πάντα δυνατό να κρυφτείς από τα σκάγια ακόμη και στα χαρακώματα - ανατινάζονται στον αέρα.

Σκοπευτής με οπλικό σύστημα για drones με ραδιοκύμα
1404333.jpg

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_October_182023.png

Luhansk_Battle_Draft_Map_October_182023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_182023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_October_182023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_October_182023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_182023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_182023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης