Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ ετοιμάζει πρωτοφανή σε αγριότητα εισβολή αλλά χωρίς μεταπολεμικό σχέδιο για Γάζα - ΗΠΑ: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία

Το Ισραήλ ετοιμάζει πρωτοφανή σε αγριότητα εισβολή αλλά χωρίς μεταπολεμικό σχέδιο για Γάζα - ΗΠΑ: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία
Η Hamas δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χερσαία εισβολή των Ισραηλινών - Στους 203 οι όμηροι
(συνεχές upd) Το Ισραήλ μπορεί να απειλεί με αφανισμό την Hamas και να έχει εκδώσει μια σειρά από τελεσίγραφα προς τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στα βόρεια εδάφη της Γάζας να μεταφερθούν άμεσα προς νοτιότερες περιοχές (αν και εκεί ακόμα τους σκοτώνουν) υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι επίκειται μια χερσαία επίθεση από τη στιγμή μάλιστα που έχει κινητοποιήσει και μια πρωτοφανή δύναμη 360.000 στρατιωτών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση.
Αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν αποφασίζει να περάσει στο επόμενο στάδιο του πολέμου, δηλαδή σε αυτό της εισβολής, διότι πολύ απλά δεν έχει ένα τελικό σχέδιο για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα, για το ποιος θα την κυβερνήσει, εφόσον καταφέρει να εξαλείψει την Hamas, κάτι πάντως που αρχίζουν... να μην πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.
Αν και ο ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει πως έχει εξετάσει και έχει καταθέσει όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, η κυβέρνηση Netanyahu δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια απόφαση, ιδιαίτερα ύστερα από την τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην κατοχή και στον έλεγχο της Γάζας.
Και ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει στη Γάζα, ο κύκλος αίματος, βίας και μίσους παραμένει στη Μέση Ανατολή, με το σενάριο της ανάφλεξης να παραμένει πιο πιθανό σε σχέση με αυτό της κατάπαυσης του πυρός.
Είναι χαρακτηριστικό πως ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερα πλήγματα κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2023, αγνοώντας τη φρικτή σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 471 Παλαιστίνιους μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. 
38384.webp
ΗΠΑ: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία

Την Πέμπτη (19/10/2023) το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το γνωστό State Department προχώρησε σε μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη οδηγία.
Εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, όχι για μία χώρα αλλά για…ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για μία παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει στους Αμερικανούς να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Προφανέστατα η έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας σχετίζεται με την πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην οποία εμπλέκονται οι ΗΠΑ.
Επίσης σχετίζεται με τα αντιαμερικανικά αισθήματα που επικρατούν στην παρούσα στιγμή σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδίως σε Μέση Ανατολή – Κεντρική Ασία και Αφρική.

alert_1.JPG

Βομβαρδίζουμε συνεχώς τη Γάζα - Νεκροί αρχηγοί της Hamas


Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας πως έχει καταστρέψει εκατοντάδες υποδομές των τρομοκρατών της Hamas, ιδιαίτερα στη γειτονιά της Sageya, στη Γάζα.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς καταστράφηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι, υπόγειες σήραγγες, υποδομές πληροφοριών καθώς και αρχηγεία της οργάνωσης.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης στη Rafah, Rafat Harev Hossein Abu Halal καθώς και «ένας αριθμός πρακτόρων που ανήκουν στη δύναμη Najaba της Hamas», αλλά και ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Hamas, Jehad Mheisen, μαζί με μέλη της οικογένειάς του .
Εν τω μεταξύ, στους 203 υπολογίζει τους ομήρους που κρατά η Hamas ο ισραηλινός στρατός, με το περιοδικό Newsweek να αναφέρει πως είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να διασωθούν όλοι οι όμηροι.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σε στρατιώτες: Η εντολή... έρχεται


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant είπε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.
«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


«Είμαι υπεύθυνος για το κατεστημένο της άμυνας. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος για τη νίκη στη μάχη», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα στρατιωτικό κέντρο κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Ιράν: Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας είναι η αρχή …για κάτι μεγάλο που θα έρθει

Η επίθεση στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας καθιστά αδύνατη την ειρήνη ή τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, πιστεύει ο Ιρανός δημοσιογράφος Khayal Muazzin.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η επίθεση στο νοσοκομείο έχει προκαλέσει οργή και μίσος εναντίον εκείνων που τη διεξήγαγαν.
Ακόμα κι αν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas συμφωνήσει να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία, ο λαός της Παλαιστίνης μπορεί να μην είναι πρόθυμος να τον υποστηρίξει, δήλωσε ο Muazzin.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Hamas δεν διαθέτει τόσο ισχυρούς πυραύλους.
Αυτό είναι έργο του σιωνιστικού καθεστώτος.
Νομίζω ότι αυτό το περιστατικό είναι η αρχή για κάτι μεγάλο που θα έρθει», δήλωσε ο Khayal Muazzin.
Η επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli Al-Maadani στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέφευγαν άνθρωποι, σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου.
Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν έως και 800 άνθρωποι.

Netanyahu: Θα κρατήσει αρκετά ο πόλεμος κατά των χειρότερων τεράτων του πλανήτη

Ο πόλεμος κατά των χειρότερων τεράτων του πλανήτη - όπως χαρακτήρισε την Hamas - θα κρατήσει αρκετά είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, Rishi Sunak.
Ο Netanyahu είπε ότι οι Ισραηλινοί ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο ενωμένοι, ενώ ο Sunak αφού έκανε λόγο για πόλεμο μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και του άξονα του κακού, σημείωσε πως πρέπει να κερδίσουμε και να απελευθερώσουμε τους ομήρους.

Petraeus (CIA): Φρικτές μάχες για 10 χρόνια εάν εισβάλλουν οι Ισραηλινοί – Το παράδειγμα του Mogadishu

Την εκτίμηση ότι εάν ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Γάζα θα ακολουθήσουν φρικτές μάχες που θα διαρκέσουν για χρόνια διατύπωσε ο πρώην διοικητής της CIA και Αμερικάνος στρατηγός, David Petraeus, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τι συνέβη στο Mogadishu, της Σομαλίας το 1993, όταν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αστικό περιβάλλον για να συλλέξουν τους Αμερικάνους στρατιώτες
«Η συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ με μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο του Mogadishu πολύ γρήγορα και σε ακραίο βαθμό» είπε μιλώντας στο Politico ο Petraeus.
«Αν η Hamas είναι τόσο δημιουργική στην άμυνα όσο υπήρξε στη φρικώδη, βάρβαρη και αποκρουστική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ, τότε οι Ισραηλινοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας, ενέδρες, σαμποτάζ, ενώ το αστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο» είπε ο Petraeus, ο οποίος προειδοποίησε για πολυετείς μάχες.
«Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο όπως είδαμε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν» υποστήριξε ο Petraeus, αναφέροντας πως το Ισραήλ θα πρέπει να έχει έτοιμο και ένα σχέδιο – μόλις κρίνει ότι κέρδισε τη μάχη – για την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή.

Θηριωδία

Είναι προφανές πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην εισβολή στη Γάζα, θα πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση που θα είναι απαράμιλλη σε αγριότητες και δεν θα θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες επιθέσεις των Ισραηλινών.
Το σενάριο αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο αλλά και από μια σειρά κρατών και θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Όπως μάλιστα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin «κανείς από τους μεγάλους παίκτες δεν θέλει μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas».

Η στρατηγική

Σύμφωνα με το Reuters, η άμεση στρατηγική του Ισραήλ είναι να καταστρέψουν την υποδομή της Γάζας, έστω και αν αυτό συνεπάγεται απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους προς τα νότια εδάφη και στα σύνορα με την Αίγυπτο και να εισβάλλουν για να κυνηγήσουν τη Hamas, ανατινάζοντας τις υπόγειες σήραγγες και τα τούνελ, όπου και εκτιμάται ότι βρίσκεται η πραγματική δύναμη της Hamas.

Χωρίς σχέδιο

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν μια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς μπορεί να είναι η Γάζα μετά τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις.
Αμερικάνοι αναφέρουν πως το περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden ανησυχεί πως το Ισραήλ μπορεί να έχει καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να επιφέρει μια μόνιμη ζημιά στη Hamas, αλλά δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken τις προηγούμενες ημέρες, ακριβώς αυτό αφορούσαν, δηλαδή ποιο θα είναι το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα.
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και σε πολλές αραβικές κυβερνήσεις.

Ιορδανία και Αίγυπτος οδηγούν σε αδιέξοδο ΗΠΑ – Ισραήλ: Όχι στη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων στις χώρες μας

Ιορδανία και Αίγυπτος απορρίπτουν την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της μετεγκατάστασής τους στις δύο χώρες και προειδοποιούν για τον κίνδυνο τέτοιων αιτημάτων για την περιφερειακή σταθερότητα, ανέφερε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Abdullah της Ιορδανίας στο Κάιρο.
«Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι απορρίπτουν την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού, της πείνας ή της μετεγκατάστασης Παλαιστινίων από τα εδάφη τους στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο τέτοιων αιτημάτων για περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει η δήλωση.
Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν αποφασιστικά το «χτύπημα στο νοσοκομείο al-Ahli, καθώς και όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων» και υπογράμμισαν την «αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου ελέγχου της Ράφα σε μόνιμη βάση».

Βόμβες και μετά τι;

«Το Ισραήλ δεν έχει τελικό σχέδιο για τη Γάζα.
Η στρατηγική τους είναι να ρίξουν χιλιάδες βόμβες, να καταστρέψουν τα πάντα και να μπουν μέσα, αλλά μετά τι;
Δεν έχουν στρατηγική εξόδου για την επόμενη μέρα» αναφέρει πηγή στο Reuters ενώ και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί παραδέχονται ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.
«Φυσικά και σκεφτόμαστε και ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, και υπάρχουν αξιολογήσεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το στρατό και άλλους σχετικά με το ποια θα είναι η κατάληξη.
Δεν ξέρουμε όμως με βεβαιότητα ποια θα είναι αυτή» ανέφερε ο Tzachi Hanegbi, διευθυντής του Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό που ξέρουμε είναι τι δεν θα υπάρξει, υπονοώντας προφανώς ότι θα εξαλειφθεί η Hamas.

Είμαστε έτοιμοι λέει η Hamas

Πάντως και παρά τη βεβαιότητα των Ισραηλινών, η Hamas δηλώνει εξίσου έτοιμη να αντιμετωπίσει μια εισβολή του Ισραήλ.
Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των τούνελ στη Γάζα, οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να εξοντώσουν την Hamas με τανκ και δύναμη πυρός.
Μάλιστα επισημαίνεται πως ήδη οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, ένοπλη πτέρυγα της Hamas, έχει εγκαταστήσει αντιαρματικές νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς περιμένοντας τα ισραηλινά στρατεύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως την αισιοδοξία των Ισραηλινών για εξόντωση της Hamas δεν συμμερίζονται ούτε οι ΗΠΑ.

Το πιθανότερο σενάριο

Όπως λένε Αμερικάνοι, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν ή να συλλάβουν όσο περισσότερα μέλη της Hamas μπορούν, να ανατινάξουν σήραγγες και εργαστήρια πυραύλων και μετά και αφού αυξηθούν οι απώλειες των Ισραηλινών, να αναζητήσουν διέξοδο, κηρύσσοντας τη νίκη και να αποχωρήσουν από τη Γάζα.

IDF: Έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό φορτηγό αεροπλάνο με τεθωρακισμένα άρματα μάχης - Η πρώτη επίσημη παράδοση

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παρέλαβε ένα φορτηγό αεροπλάνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για χρήση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Τα οχήματα μεταφέρονται στον IDF για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.7cc7a2b93804d692a454b0824b26ca67_XL.jpg
Αυτή η παράδοση αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης προμηθειών μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης Παραγωγής και Προμηθειών (DOPP) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της Αποστολής Προμηθειών των ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση του στόλου οχημάτων του IDF για την αντιμετώπιση μιας σειράς επιχειρησιακών σεναρίων.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος (αναπ.) Eyal Zamir έχει εξουσιοδοτήσει εντολές προμηθειών τόσο εντός του Ισραήλ όσο και διεθνώς, που ανέρχονται σε πάνω από 400 εκατομμύρια NIS.
Αυτή η προσπάθεια προμήθειας ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του IDF και περιλαμβάνει μια ποικιλία από εξειδικευμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων ασθενοφόρων, επιχειρησιακών τεθωρακισμένων οχημάτων, τακτικών φορτηγών και εξοπλισμού μηχανολογίας.
Εκατοντάδες οχήματα έχουν ήδη παραδοθεί στον Ισραηλινό Στρατό από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, με αρκετές εκατοντάδες ακόμη να κατευθύνονται προς το Ισραήλ.
5_37.jpg
Απειλές

Σε όλες αυτές τις παραμέτρους υπάρχει πάντα και το σενάριο μιας γενικευμένης σύρραξης.
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ακόμα και με προληπτικό χτύπημα κατά του Ισραήλ, ανάλογα με τις κινήσεις που θα κάνει στη Γάζα.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Hossein Amir-Abdollahian έχει επίσης υποσχεθεί ότι επίκειται ένα ακόμα «ωστικό κύμα» κατά των Ισραηλινών.
Αλλά και τα περισσότερα αραβικά κράτη υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετα στη συλλογική τιμωρία των απλών Παλαιστινίων από το Ισραήλ, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της οργής εάν αυξηθούν οι νεκροί άμαχοι.
4_83.jpg
Seymour Hersh: Το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε Hiroshima αλλά χωρίς να ρίξει πυρηνικά

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να μετατρέψει την πόλη της Γάζας σε Hiroshima, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, έγραψε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh στο ιστολόγιό του στο Substack, επικαλούμενος πηγές.
«Η στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu , όπως εκτιμήθηκε από τους αναλυτές πληροφοριών, μου είπαν, ισοδυναμεί με αποφασιστικότητα «να εξαφανίσει τη Hamas».
Ένας ενημερωμένος αξιωματούχος μου είπε ότι «η πόλη της Γάζας βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε Hiroshima χωρίς να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», έγραψε ο Hersch.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει βόμβες κατασκευής ΗΠΑ στην επιχείρηση εδάφους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι γνωστές ως «bunker busters», οι οποίες είναι ικανές να πλήξουν στόχους 30-40 μέτρα κάτω από τη γη, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή των υπόγειων συστημάτων όπου η Hamas κατασκευάζει τα όπλα της.
gaza_b.jpg

Ισραήλ: Νεκρός ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Hamas

Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Hamas, Jehad Mheisen, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Hamas.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Jehad Mheisen σκοτώθηκε μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του, στην επίθεση στο σπίτι του, στη γειτονιά του Sheikh Radwan στην πόλη της Γάζας.

Ανάσα για τη Γάζα - Από αύριο 20/10 η ανθρωπιστική βοήθεια

Από αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα περίπου 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, η οποία παραμένει πλήρως αποκλεισμένη από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.
Όπως έγινε γνωστό, περίπου 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσουν από το πέρασμα της Rafah στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας.
Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν επέλθει στο οδικό δίκτυο από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 200 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο πέρασμα της Rafah.
Παρόλο αυτά, και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, από τα 200 θα περάσουν αρχικά τα 20 φορτηγά.
Εάν διαπιστωθεί ότι η Hamas κατασχέσει αυτά τα φορτία ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν, τότε η ανθρωπιστική βοήθεια θα διακοπεί.
Η συμφωνία για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, επιτεύχθηκε μεταξύ των προέδρων της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi και των ΗΠΑ, Joe Biden.
Οι δύο πρόεδροι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, συμφώνησαν στην ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.
gaza_5_2.JPG
Τραγικός ο απολογισμός

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, οι Παλαιστίνιοι μετρούν πάνω από 3.500 νεκρούς και 12.000 τραυματίες μόνο στη Γάζα.
Το 70% των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 12 ώρες από πυρά Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, ενώ συνολικά από τις 7/10 έχουν σκοτωθεί 69 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για πάνω από 4.600 τραυματίες (εκ των οποίων οι 12 σε κρίσιμη κατάσταση) και 1.400 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τις επιθέσεις της Hamas κατά την ημέρα της εισβολής της στις 7 Οκτωβρίου.
middle_east.JPG
Newsweek: Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να σωθούν και οι 203 όμηροι της Hamas

Εξαιρετικά μικρή είναι η πιθανότητα να σωθούν και οι 203 όμηροι που κρατά η Hamas αναφέρει δημοσίευμα του Newsweek.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης της διάσωσης των αιχμαλώτων.
Ωστόσο, αναφέρεται, πως όλοι συνειδητοποιούν ότι η πιθανότητα να διασωθούν όλοι οι όμηροι – βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων του ισραηλινού στρατού ανέρχονται σε 203 – είναι εξαιρετικά μικρή.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» υποστηρίζει η πηγή, σύμφωνα με το Newsweek, το οποίο αναφέρει ότι η υπόθεση των ομήρων θα εξελιχθεί υπό καθεστώς ακραίας μυστικότητας.
bodies_2.jpg
Ισραήλ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί το «σενάριο της Hamas» για τη σφαγή στο νοσοκομείο

Ο Gilad Erdan, πρεσβευτής του Ιραήλ στον ΟΗΕ, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «ακολούθησε το σενάριο της Hamas» αποτυγχάνοντας να καταδικάσει την οργάνωση.
«Δεν καταλαβαίνετε ότι και μόνο με τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης το συμβούλιο δείχνει στη Hamas ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες ξανά και ξανά και ξανά;»
Πιο συγκεκριμένα, ο Erdan τοποθετήθηκε λίγο μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και κατέκρινε το όργανο των Ηνωμένων Εθνων επειδή δεν ανέφερε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
«Επαναλαμβάνω, μέχρι στιγμής αυτό το συμβούλιο δεν έχει καν καταδικάσει τη Hamas για τη θηριωδία που διαπράχθηκε», τόνισε με νόημα, αναφερόμενος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλίτικα εδάφη.
Ενώ συμπλήρωσε, «πόσο μάλλον να θεωρήσει τη Hamas πλήρως υπεύθυνη για την κατάσταση στη Γάζα, αλλά εδώ συζητάμε για ανθρωπιστικούς διαδρόμους».
«Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη», είπε καταληκτικά σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας το συμβούλιο για μεροληψία κατά του Ισραήλ.

Ιράν: Θα είναι αμείλικτη η εκδίκηση του ισλαμικού κόσμου προς το Ισραήλ για τη Γάζα

Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi προειδοποίησε μέσω ομιλίας, του σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση για «σκληρή εκδίκηση από τον ισλαμικό κόσμο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και τη Γάζα» μετά την επίθεση με ρουκέτα σε συγκρότημα νοσοκομείων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε 471 ανθρώπους.
«Με την επίθεση στο νοσοκομείο, θα ξεκινήσει το τέλος του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ο Raisi, απευθυνόμενος σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Τεχεράνης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.
«Κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται από τους Παλαιστίνιους φέρνει το Σιωνιστικό καθεστώς ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του», είπε σε παρόμοιο μήκος κύματος.
Ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ, καθώς κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι είναι συνεργός «στα Ισραηλινά εγκλήματα».
«Οι άνθρωποι του κόσμου θεωρούν την Αμερική συνεργό στα εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης