Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο φονικά τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τη σφαγή με 500 νεκρούς – Hersh: Ο Netanyahu σχεδιάζει μία Hiroshima

Πιο φονικά τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τη σφαγή με 500 νεκρούς – Hersh: Ο Netanyahu σχεδιάζει μία Hiroshima
Ο αραβικός κόσμος βράζει μετά τα φονικά χτυπήματα του Ισραήλ και ζητά ανάλογη εκδίκηση στις πολύνεκρες επιθέσεις.
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας, αίματος και μίσους βυθίζεται η Μέση Ανατολή ενώ ΗΠΑ και δυτικός κόσμος αντί να ενισχύσουν τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός, τις τορπιλίζουν.
Ο αραβικός κόσμος βράζει μετά τα φονικά χτυπήματα του Ισραήλ και ζητά ανάλογη εκδίκηση στις πολύνεκρες επιθέσεις.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερα πλήγματα κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2023, αγνοώντας τη φρικτή σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 Παλαιστίνιους μόλις μια μέρα νωρίτερα. 
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή - δημοσιογράφο Saymour Hersh, το Ισραήλ σχεδιάζει να μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε Hiroshima, χωρίς να ρίξει πυρηνικά.
Το υπουργείο υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Hamas ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα έχει αυξηθεί πλέον σε 3.478, με περισσότερους από 13.000 τραυματίες από την έναρξη των μαχών στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ μετρά 1.300 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.
Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι τα συνεχιζόμενα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα «αποτελούν εθνοκάθαρση και απειλή για την παλαιστινιακή ύπαρξη».
Το 70% των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο οποίος σημείωσε ότι περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.

gaza_5_2.JPG
Χτύπησαν σπίτι στην Khan Younis - 12 νεκροί - Παραλίγο μακελειό σε σχολείο


Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα ζωντανοί και εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων «αλλά η διαδικασία προσέγγισής τους αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες λόγω της συνεχούς στόχευσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ένα από τα πιο φονικά ισραηλινά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε στόχο ένα σπίτι στην πόλη Khan Younis.
Ιατρικές πηγές στη Γάζα δήλωσαν στο πρακτορείο Anadolu ότι 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί.
Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στα ανατολικά προάστια της πόλης.
Εξάλλου το Ισραήλ, έπληξε μια περιοχή δίπλα σε ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.
Και αυτό το χτύπημα έγινε στην Khan Younis, δίπλα σε ένα σχολείο που διοικείται από την UNRWA του ΟΗΕ.
Τα σχολεία της UNRWA έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για τους εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Τα ασθενοφόρα εξακολουθούν να απομακρύνουν πολίτες που χτυπήθηκαν από θραύσματα της ισραηλινής επιδρομής.

Τι λέει το Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο σραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε δύο ακόμη ανώτερους διοικητές της Hamas στη Γάζα, μεταξύ δεκάδων άλλων στόχων που χτυπήθηκαν στη Λωρίδα την περασμένη ημέρα.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Muhammad Awdallah, επικεφαλής της συστοιχίας κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Ταξιαρχίας της Πόλης της Γάζας, και ο Akram Hijazi, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς, στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν.
Η Hamas δεν σχολίασε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ωστόσο, η οργάνωση αναγνώρισε μια μέρα νωρίτερα ότι ο Ayman Nofal, μέλος του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της και διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Γάζας, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα.
gaza_7.JPG
Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ με στόχο…ένα τέμενος

Το Ισραήλ, εξάλλου φέρεται να εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή και να βομβάρδισε το τέμενος των Μαρτύρων Άκσα στον καταυλισμό Nuseirat, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες άλλα θύματα...
Οι ζημιές είναι εκτεταμένες με αρκετό κόσμο να έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, όπως μεταφέρουν παλαιστινιακά και τουρκικά ΜΜΕ όπως το Anadolu
Παράλληλα, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν βίντεο λέγοντας ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το τέμενος και ότι σκοτώθηκαν εκτοπισμένοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.
middle_east.JPG

temenos.jpg




Σαρωτικές επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ

Σε απάντηση στη σφαγή στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli και στις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, η Hamas και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα εξαπέλυσαν επιθέσεις με ρουκέτες κατά αεροπορικών βάσεων στο νότιο Ισραήλ, άλλες οκτώ εναντίον της πόλης του Τελ Αβίβ και μία ακόμη κατά της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.
Αρκετές άλλες επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους είχαν στόχο οικισμούς, βάσεις και στρατιωτικές συγκεντρώσεις κοντά στη Λωρίδα.
Η Hamas αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί συνελήφθησαν από τους μαχητές της.
Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε τη σύλληψη περισσότερων από 30 άλλων.
Η σφαγή στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ, ειδικά σε αραβικές και ισλαμικές χώρες.
Μάλιστα οι επιθέσεις στο Τελ Αβίβ έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση Biden από το Ισραήλ.

hospital_1.JPG
Υποστήριξη ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τόνισε την υποστήριξή του στο Ισραήλ κατά την άφιξή του στη χώρα μετά τη σφαγή, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού Στρατού ότι πίσω από τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο βρισκόταν μια αστοχία παλαιστινιακού πυραύλου.
Ο Joe Biden σε νέες δηλώσεις του από το Τελ Αβίβ, δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ.
«Η Hamas διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», ισχυρίστηκε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Hamas ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα.
«Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας τότε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι χωρίς να κάνουμε τίποτα», σημείωσε ο Biden
Ο πρόεδρος λέει ότι η κορυφαία του προτεραιότητα παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή των ομήρων και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

gaza_b.jpg
bodies_1.jpg

Netanyahu σε Biden: «Ευχαριστούμε που στηρίζετε τις δυνάμεις του πολιτισμού»


«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού.
Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά και το βάθος και το εύρος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή, ένα επίπεδο συνεργασίας που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της μεγάλης συμμαχίας μεταξύ των δύο εθνών μας», δήλωσε από την  πλευρά του ο Ισραλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

biden.JPG
Fake τα video των Ισραηλινών για το νοσοκομείο

Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές για το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας.
Το Newsweek αναφέρει ότι το video που έδειχνε την επίθεση και που είχε δημοσιοποιηθεί σε δύο επίσημους λογαριασμούς του Ισραήλ «κατέβηκε».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το video που είχε αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Κράτους του Ισραήλ στο twitter όπως και στο λογαριασμό του Michael Herzog, του Ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ, διαγράφηκε μετά από την παρέμβαση του δημοσιογράφου Aric Toler από τους New York Times, ο οποίος αμφισβήτησε την ακρίβεια των πλάνων, αναφερόμενος στις χρονικές σημειώσεις του οπτικού υλικού και της στιγμής της επίθεσης.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι χρονικές σημειώσεις στα video αυτά δείχνουν πως έγιναν τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο.Ερωτηθείς για αυτήν την χρονική ανακρίβεια, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως τα video αυτό δεν δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό του και πως προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. «Οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τον ισραηλινό στρατό, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari.

bodies_2.jpg

gaza_1_5.JPG
Ισραήλ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί το «σενάριο της Hamas» για τη σφαγή στο νοσοκομείο

Ο Gilad Erdan, πρεσβευτής του Ιραήλ στον ΟΗΕ, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «ακολούθησε το σενάριο της Hamas» αποτυγχάνοντας να καταδικάσει την οργάνωση.
«Δεν καταλαβαίνετε ότι και μόνο με τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης το συμβούλιο δείχνει στη Hamas ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες ξανά και ξανά και ξανά;»
Πιο συγκεκριμένα, ο Erdan τοποθετήθηκε λίγο μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και κατέκρινε το όργανο των Ηνωμένων Εθνων επειδή δεν ανέφερε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
«Επαναλαμβάνω, μέχρι στιγμής αυτό το συμβούλιο δεν έχει καν καταδικάσει τη Hamas για τη θηριωδία που διαπράχθηκε», τόνισε με νόημα, αναφερόμενος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλίτικα εδάφη.
Ενώ συμπλήρωσε, «πόσο μάλλον να θεωρήσει τη Hamas πλήρως υπεύθυνη για την κατάσταση στη Γάζα, αλλά εδώ συζητάμε για ανθρωπιστικούς διαδρόμους».
«Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη», είπε καταληκτικά σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας το συμβούλιο για μεροληψία κατά του Ισραήλ.

gaza_strip.JPG

gaza_2_2.JPG
Ιράν: Θα είναι αμείλικτη η εκδίκηση του ισλαμικού κόσμου προς το Ισραήλ για τη Γάζα


Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi προειδοποίησε μέσω ομιλίας, του σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση για «σκληρή εκδίκηση από τον ισλαμικό κόσμο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και τη Γάζα» μετά την επίθεση με ρουκέτα σε συγκρότημα νοσοκομείων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους.
«Με την επίθεση στο νοσοκομείο, θα ξεκινήσει το τέλος του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ο Raisi, απευθυνόμενος σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Τεχεράνης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.
«Κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται από τους Παλαιστίνιους φέρνει το Σιωνιστικό καθεστώς ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του», είπε σε παρόμοιο μήκος κύματος.
Ενώ από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ, καθώς κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι είναι συνεργός «στα Ισραηλινά εγκλήματα».
«Οι άνθρωποι του κόσμου θεωρούν την Αμερική συνεργό στα εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος.
Στην ομιλία του στη συγκέντρωση της Τεχεράνης, ο Raisi ζήτησε, επίσης, να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας, να σταματήσει η πολιορκία του θύλακα και να παρασχεθεί βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

gaza_3_3.JPG
Παλαιστίνη: Ο κόσμος δεν νοιάζεται για τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών

Η διεθνής κοινότητα δεν ενδιαφέρεται να διευθετήσει τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας και απλώς μετράει αδιάφορα καθώς πολλαπλασιάζονται τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Maliki.
«Ο βίαιος πόλεμος και η επιθετική πολιτική που στοχεύει στη δημιουργία νέων ισραηλινών εποικισμών πρέπει να σταματήσει.
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα απλώς μετράει αδιάφορα τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
gaza_4_4.JPG
gaza_5_3.JPG
gaza_6_1.JPG

Ξέσπασμα Erdogan: Άχρηστος ο ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο νωρίτερα απέτυχε να εγκρίνει το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, για άλλη μια φορά δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει χάσει κάθε χρησιμότητα, απέτυχε για άλλη μια φορά να εκπληρώσει τo καθήκον του.
Οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη ματαιώθηκαν από βήματα όπως η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η διακοπή της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και η μαζική τιμωρία του λαού της Γάζας»,
έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Ο Erdogan επεσήμανε επίσης ότι «η Τουρκία παρέδωσε τρία αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές».
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για τη διοργάνωση μιας έκτακτης συνάντησης στη Τζέντα.
«Ο OIC καταδεικνύει άμεσα την αποφασιστικότητα του ισλαμικού κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη καταπίεση του Ισραήλ, την αλληλεγγύη του με τον παλαιστινιακό λαό και την υποστήριξη στον παλαιστινιακό σκοπό. Από την πρώτη κιόλας μέρα της κρίσης, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή , καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να το λύσουμε. Οι δυτικές χώρες, που δήθεν κόπτονται για τα σ ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να ρίξουν λάδι στη φωτιά», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.


gaza_2.jpg
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας - Μπλόκο των ΗΠΑ σε ψηφίσματα για κατάπαυση του πυρός

Ο Erdogan χαρακτήρισε το χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας «αηδιαστική επίθεση», «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και πράξη «ισοδύναμη με γενοκτονία κατά των κατοίκων της Γάζας».
Η Ρωσία πρότεινε δύο τροπολογίες στο σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας σχετικά με μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα (16/10).
Η μία τονίζει την έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και η άλλη καταδικάζει τα αδιάκριτα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli, η Ρωσία πρόσθεσε μια ξεχωριστή καταδίκη της επίθεσης στην τελευταία της τροπολογία. Και οι δύο τροπολογίες απέτυχαν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους καθώς η πλειοψηφία του σώματος αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία.
Οι ΗΠΑ ήταν οι μόνες που καταψήφισαν και τις δύο τροπολογίες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε το βραζιλιάνικο σχέδιο του ψηφίσματος για τη Μέση Ανατολή επειδή οι ΗΠΑ άσκησαν veto.

Μήνυμα Ρωσίας σε Ισραήλ: 1.000 πολίτες μας είναι όμηροι της πολιορκίας σας στη Γάζα

Περίπου 1.000 Ρώσοι και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν καταστεί όμηροι της ισραηλινής πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας παραμένουν χωρίς νερό, τροφή, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και ηλεκτρισμό.
Το μόνο σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Αίγυπτο, η Ράφα, δέχτηκε ξανά επίθεση με ρουκέτα και δεν έχει ανοίξει ποτέ για να επιτραπεί η έξοδος αμάχων και την παράδοση ανθρωπιστικών αγαθών.
Περίπου 1.000 Ρώσοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους έχουν ουσιαστικά γίνει όμηροι της στρατιωτικής πολιορκίας της Γάζας», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ισραήλ Anatoly Viktorov δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 1.000 πολίτες της Ρωσίας και άλλων χωρών της ΚΑΚ, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών τους, είναι αποκλεισμένοι στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, περιμένοντας το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η κατάσταση στα νότια της Λωρίδας της Γάζας είναι «σχεδόν καταστροφική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης