Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed Beige Book: Αμετάβλητη η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ – Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός

Fed Beige Book: Αμετάβλητη η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ – Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός
Η στενότητα της αγοράς εργασίας συνέχισε να μειώνεται σε ολόκληρη τη χώρα...
Αμετάβλητη παρέμεινε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σημειώνεται το Fed Beige Book, που «βλέπει» επιβράδυνση στην επιτάχυνση στις τιμές.
Ειδικότερα, οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν μικρή έως καθόλου αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μικτές, ειδικά μεταξύ των γενικών εμπόρων λιανικής και των εμπόρων αυτοκινήτων, λόγω των διαφορών στις τιμές και τις προσφορές προϊόντων.
Η τουριστική δραστηριότητα συνέχισε να βελτιώνεται - αν και ορισμένες Περιφέρειες ανέφεραν ελαφρά επιβράδυνση στα ταξίδια.
Οι τραπεζικές επαφές ανέφεραν ελαφρά έως μέτρια μείωση της ζήτησης δανείων.
Η ποιότητα της καταναλωτικής πίστης περιγράφηκε γενικά ως σταθερή ή υγιής, με τα ποσοστά αθετήσεων να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά ελαφρώς αυξανόμενα.
Οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων άλλαξαν ελάχιστα ενώ το απόθεμα των κατοικιών προς πώληση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν μικτή - αν και οι επαφές σε πολλές περιφέρειες σημείωσαν βελτιωμένες προοπτικές για τον κλάδο.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία περιγράφηκαν γενικά ως σταθερές ή με ελαφρώς ασθενέστερη ανάπτυξη.
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την εορταστική περίοδο θα είναι σημαντικός μοχλός των πωλήσεων.

Αγορά εργασίας

Σύμφωνα με το Fed Beige Book, η στενότητα της αγοράς εργασίας συνέχισε να μειώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι περισσότερες επαρχίες ανέφεραν ελαφρές έως μέτριες αυξήσεις στη συνολική απασχόληση και οι επιχειρήσεις προσλάμβαναν λιγότερο επείγοντα.
Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν βελτιώσεις στις προσλήψεις και τη διατήρηση, καθώς οι ομάδες υποψηφίων διευρύνθηκαν και όσοι έλαβαν προσφορές ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τους όρους απασχόλησης.
Ωστόσο, οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν ακόμη συνεχείς προκλήσεις όσον αφορά τη στρατολόγηση και την πρόσληψη ειδικευμένων επαγγελματιών.
Μερικοί τόνισαν ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι παραμένουν στο εργατικό δυναμικό, είτε παραμένοντας στην υπάρχουσα θέση τους είτε επιστρέφοντας με μερική απασχόληση.
Η αύξηση των μισθών παρέμεινε μέτρια έως μέτρια στις περισσότερες Περιφέρειες.
Οι επαφές σε πολλές Περιφέρειες ανέφεραν λιγότερες αντιδράσεις από υποψηφίους για προσφορές μισθών.
Υπήρξαν πολλές αναφορές εταιρειών που τροποποίησαν τα πακέτα αποζημίωσής τους για να μειώσουν το υψηλότερο κόστος εργασίας.

Τιμές

Οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό συνολικά.
Οι περιφέρειες σημείωσαν ότι οι αυξήσεις κόστους των εισροών έχουν επιβραδυνθεί ή σταθεροποιηθεί για τους κατασκευαστές, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται για τις εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών.
Οι αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, στους μισθούς και στην ασφάλιση συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών σε όλες τις Περιφέρειες.
Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τις τιμές των εισροών, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονταν να περάσουν τις πιέσεις κόστους επειδή οι καταναλωτές είχαν γίνει πιο ευαίσθητοι στις τιμές.
Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις αγωνίστηκαν να διατηρήσουν τα επιθυμητά περιθώρια κέρδους.
Συνολικά, οι εταιρείες αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα τρίμηνα, καταλήγει το Fed Beige Book.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης