Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin με τους Kinzhal απλώς θέλει να βουλιάξει τα βρετανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – Ο πύραυλος, που με ένα χτύπημα, διαλύει αεροπλανοφόρο

Ο Putin με τους Kinzhal απλώς θέλει να βουλιάξει τα βρετανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – Ο πύραυλος, που με ένα χτύπημα, διαλύει αεροπλανοφόρο
Ανίκητος είναι ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος που με ένα χτύπημα μπορεί να καταστρέψει αεροπλανοφόρο
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin γνωστοποίησε ο ίδιος ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (RuAF) αρχίζουν να περιπολούν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε συνεχή βάση.
Τα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με τον πύραυλο Kinzhal.
Ο Kh-47M2 Kinzhal, στον οποίο αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι ένας αεροεκτοξευόμενος βαλλιστικός πύραυλος που προέρχεται από τον ρωσικό  9K720 Iskander-M.
Ο πύραυλος αποκαλύφθηκε από τον Putin σε ένα μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου 2018.
Ήταν ένα από τα έξι νέα ρωσικά όπλα που αλλάζουν το παιχνίδι.
Ο πύραυλος άρχισε την επιχειρησιακή του λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2017 στη Νότια Στρατιωτική Περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO) στην Ουκρανία, οι RuAF εκτοξεύουν πυραύλους Kinzhal περιοδικά από μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K.
Ο πύραυλος έχει χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να χτυπήσει πολύ σημαντικούς σκληρυμένους στόχους όπως υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Πλατφόρμες εκτόξευσης Kinzhal

Μέχρι πρόσφατα, μόνο το υπερηχητικό μαχητικό MiG-31K και το υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3M των RuAf είχαν την ικανότητα να εκτοξεύουν τον πύραυλο Kinzhal.
Τον Σεπτέμβριο, το TASS ανέφερε ότι το Su-34 εκτόξευσε, για πρώτη φορά, έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.
«Το αεροσκάφος Su-34 χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal σε αεροπορική επίθεση», ανέφερε το Tass.
Όταν ο Putin αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του πυραύλου Kinzhal, μια κινούμενη εικόνα έδειξε ότι ο πύραυλος στόχευε πλοία του πολεμικού ναυτικού, παραπέμποντας σε μια τέτοια ικανότητα.
Οι ρωσικές πηγές υποστηρίζουν πάντα ότι ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που αποτελούν απειλή για στρατηγικά πυραυλικά συστήματα στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας και για να καταστρέφει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και πλοία βαλλιστικής άμυνας  κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ο Kinzhal έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά οποιαδήποτε γνωστά συστήματα αεροπορικής ή πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των MIM-104 Patriot, Terminal High Altitude Area Defense και Aegis Combat System.

platform.JPG
Υπερηχητικός πύραυλος cruise Zircon

Στις 4 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία ανέπτυξε επιχειρησιακά τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Zircon στο πλοίο Admiral Gorshkov μετά από εκτεταμένες δοκιμές.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, στην τελευταία του δοκιμή πριν από την επιχειρησιακή ανάπτυξη, το πλοίο που επιχειρούσε στη Λευκή Θάλασσα, χτύπησε επιτυχώς έναν στόχο με ένα Zircon στο εκπαιδευτικό πεδίο Chizha στην περιοχή του Αρχάγγελσκ.
Το πυραυλικό σύστημα Zircon χαρακτηρίζεται 3K22, ενώ ο πύραυλος έχει την ονομασία 3M22.
Ο Zircon τροφοδοτείται από ramjet διπλής λειτουργίας, σε αντίθεση με o Kinzhal τροφοδοτείται από κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου. Ο πύραυλος, μήκους 10 έως 11 μέτρων, πετά σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 30 έως 40 χιλιόμετρα επιτυγχάνοντας ταχύτητες περίπου M10.
Η κεφαλή του πυραύλου βάρους 300 έως 400 κιλών, σε συνδυασμό με την υπερηχητική ταχύτητά του, του προσδίδουν τεράστια καταστροφική ενέργεια κατά την πρόσκρουση, διασφαλίζοντας την καταστροφή οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου.
zircon.JPG

Ο Kinzhal πολύ πιο καταστροφικός από τον Zircon

Οι αντιπλοϊκές ικανότητες του Kinzhal αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τα αεροπλανοφόρα, από το Zircon για τους ακόλουθους δύο λόγους.
O Kinzhal έχει μεγαλύτερη κεφαλή μεταξύ 710-800 κιλά και περίπου την ίδια ταχύτητα με το Zircon. Ως εκ τούτου, ο Kinzhal έχει περισσότερη καταστροφική δύναμη από τον Zircon.
Ο δεύτερος λόγος είναι πιο πειστικός. Ενώ οι πλατφόρμες εκτόξευσης Zircon μπορούν να παρακολουθηθούν και επομένως να αποφευχθούν παραμένοντας εκτός εμβέλειας, δεν γνωρίζουμε πότε μια πλατφόρμα εκτόξευσης Kinzhal, όπως ένα MiG-31K, Tu-22M3M ή Su-34, θα έρθει εντός εμβέλειας.
Η υπερηχητική ταχύτητα του πυραύλου αποκλείει την αναχαίτιση, και η καταστροφική ενέργεια που τροφοδοτούν οι κεφαλές θα μπορούσαν εύκολα να βυθίσουν ένα αεροπλανοφόρο με ένα χτύπημα.

Μήνυμα Putin στη Βρετανία

Με άλλα λόγια, όταν ένα Kinzhal επιχειρεί, η καταστροφή του αντιπάλου πολεμικού πλοίου είναι εγγυημένη!
Η δήλωση του Putin ότι αεροσκάφη των RuAF περιπολούν τώρα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στόχευε πιθανότατα τη Βρετανία, η οποία έχει μιλήσει συχνά για τη μεταφορά πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα κατά παράβαση της Σύμβασης του Μοντρέ.
Αυτό που ο Putin είπε στην πραγματικότητα, αν και όχι με τα ίδια λόγια, είναι ότι η Ρωσία θα βουλιάξει τα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας εάν εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.


british_ships.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης