Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηθικός αυτουργός για το εγκληματικό μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας είναι οι… ΗΠΑ – Η σφαγή έγινε με αμερικανικό πύραυλο

Ηθικός αυτουργός για το εγκληματικό μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας είναι οι… ΗΠΑ – Η σφαγή έγινε με αμερικανικό πύραυλο
Οι χώρες της Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν ένα σημαντικό ψήφισμα του Οργανισμού που θα έσωζε τα αθώα θύματα
Σχετικά Άρθρα
Η κλιμάκωση στην Παλαιστίνη φαίνεται αναπόφευκτη.
Οι χώρες της Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν ένα σημαντικό ψήφισμα του Οργανισμού που πρότεινε η Ρωσία, το οποίο θα μπορούσε να εγγυηθεί μια μερική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.
Ως αποτέλεσμα της απόρριψης ο πόλεμος επιδεινώθηκε γρήγορα και την επόμενη μέρα της αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα νοσοκομείο βομβαρδίστηκε στη Γάζα στις 17/10/2023, προκαλώντας μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με σχεδόν 500 ανθρώπους. 
Το ρωσικό ψήφισμα έθετε τους ελάχιστους όρους για να σταματήσει η σύγκρουση και να επιτευχθεί μια ανθρωπιστική λύση.
Η βία κατά των αμάχων καταδικάστηκε απολύτως, με επικρίσεις και από τις δύο πλευρές.
Επιπλέον, ζητήθηκε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να επιτραπούν μέτρα στήριξης αμάχων που επλήγησαν από τη σύγκρουση.
Η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μοζαμβίκη υποστήριξαν την πρόταση της Μόσχας.
Ωστόσο, οι δυτικές χώρες δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται να επιδιώξουν την ειρήνη, αλλά να τιμωρήσουν συλλογικά τους ανθρώπους στη Γάζα.

Ηθικός αυτουργός οι ΗΠΑ

Στο ψήφισμα αντιτάχθηκαν σθεναρά οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιαπωνία.
Προσθέτοντας αυτές τις ψήφους στις έξι αποχές, το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν επιτεύχθηκε έγκριση της κατάπαυσης πυρός.
Στις αιτιολογήσεις τους, οι δυτικές χώρες δήλωσαν ότι το ρωσικό ψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό επειδή δεν καταδίκαζε ρητά τη Hamas.
Αυτός ο τύπος ρητορικής ακούγεται απολύτως αδικαιολόγητος, καθώς η Ρωσία καταδίκασε κάθε είδους παράνομη βία κατά των αμάχων και δεν χρειάζεται να αναφερθούν ονόματα, κάτι που απλώς θα αύξανε περαιτέρω τις εντάσεις.

30062.webp

Ψήφος κατά της ειρήνης


«Εξηγώντας» την ψήφο της κατά της ειρήνης, η πρέσβης Linda Thomas-Greenfield, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε: «Δυστυχώς, το ψήφισμα της Ρωσίας που παρουσιάστηκε σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις ευθύνες. Το ψήφισμα της Ρωσίας, που υποβλήθηκε χωρίς καμία διαβούλευση, δεν κάνει καμία αναφορά στη Hamas – καμία. Αποτυγχάνοντας να καταδικάσει τη Hamas, η Ρωσία παρέχει κάλυψη σε μια τρομοκρατική ομάδα που σκότωσε αθώους πολίτες.
Είναι εξωφρενικό και υποκριτικό. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποστηρίξουν το ψήφισμα της Ρωσίας – το οποίο, αγνοώντας την τρομοκρατία της Hamas ατιμάζει τα θύματα.
Συμφωνούμε ότι αυτό το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει δράση, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά. Και θα εργαστούμε εντατικά με όλα τα μέλη του Συμβουλίου για να το κάνουμε (…)
Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το Συμβούλιο να μεταφέρει άδικα την ευθύνη στο Ισραήλ και να δικαιολογήσει τη Hamas για τη σκληρότητά της για δεκαετίες».
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες να συνδέσουν τη Ρωσία με τη Hamas και να την καταστήσουν συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση.
Όλα αυτά όμως είναι ψέματα, αφού η Μόσχα έχει ουδέτερη στάση απέναντι σε μακροχρόνιες συγκρούσεις, με κριτική άποψη για τη στάση και των δύο πλευρών.
Η Ρωσία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών με την Παλαιστίνη να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που είναι μια αμερόληπτη στάση στον τρέχοντα πόλεμο.
Αλλά η Δύση φαίνεται πρόθυμη να υποστηρίξει την πολιτική του Ισραήλ για απεριόριστο επεκτατισμό, που θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες συγκρούσεις και εχθρότητα.
64919.webp

Με αμερικανικό πύραυλο η σφαγή

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η πολεμική στάση της Δύσης είχε γρήγορα άμεσες επιπτώσεις στον πόλεμο.
Στις 17 Οκτωβρίου, μια μαζική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του Al Ahli Arab, ενός χριστιανικού νοσοκομείου στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Το Ισραήλ αναμενόταν να κατηγορήσει τους Παλαιστίνιους ότι πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το Τελ Αβίβ ευθύνεται.
Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα ήταν JDAM αμερικανικής κατασκευής, αποκαλύπτει ο έγκυρος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz. 
Εξάλλου το Ισραήλ δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, αφού από τότε που άρχισε η κρίση στη Μέση Ανατολή στις 7/10/2023 έχει αρκετές φορές θέσει στο στόχαστρό του νοσοκομεία και ασθενοφόρα σκοτώνοντας υγειονομικούς. 
Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, το κύριο σημείο είναι ότι αυτό θα είχε αποφευχθεί αν την προηγούμενη μέρα οι δυτικές χώρες δεν είχαν μποϊκοτάρει τη ρωσική πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία.
Για να υποστηρίξουν την απεριόριστη βοήθειά τους στο Ισραήλ, οι δυτικές δυνάμεις αποδέχθηκαν την πιθανότητα κλιμάκωσης και τώρα βλέπουν τις συνέπειες των ανεύθυνων πράξεών τους.
Σε όλο τον κόσμο, ειδικοί κατηγορούν ήδη τη Συλλογική Δύση ως συνυπεύθυνη για τη σφαγή στο νοσοκομείο.

Οργή: Ο αραβικός κόσμος ζητά στρατιωτική επέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης

Για παράδειγμα, ο πολιτικός αναλυτής των Εμιράτων από την Κίνα, Ebrahim Hashem, σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Όταν το δυτικό μπλοκ, εκπροσωπούμενο από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, καταψήφισε το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ουσιαστικά έδωσαν πράσινο φως στον Σιωνιστή να διαπράξει το έγκλημα στο νοσοκομείο. Αυτές οι 4 κυβερνήσεις είναι συνένοχοι».
Ως αποτέλεσμα, οι διαδηλώσεις έχουν αυξηθεί σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.
Οι διαδηλωτές ζητούν στρατιωτική επέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης και τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση και το Ισραήλ.
Επίσης, ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία του Ιράν φαίνεται να είναι κοντά σε επέμβαση και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη θα φτάσει σε πλήρη κλίμακα τις επόμενες ημέρες.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν Αμερικανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Ιάπωνες διπλωμάτες έδιναν προτεραιότητα στην ειρήνη έναντι της φιλο-ισραηλινής επιθετικότητας.
Περισσότερο από αυτό, η υπόθεση δείχνει την πλήρη αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις, με τον Οργανισμό να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο ίδιο τέλος που είχε η Κοινωνία των Εθνών.
Όπως τόνισε η ρωσική αντιπροσωπεία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταστεί όμηρος των συμφερόντων της Συλλογικής Δύσης.
Σε αυτό το σενάριο, είτε γίνονται θεσμικές μεταρρυθμίσεις είτε σύντομα θα έχουμε ανοιχτή κατάσταση παγκόσμιας σύγκρουσης, δηλαδή έναν Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ισραήλ: Fake videos

Την  ίδια ώρα, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές για το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας.
Το Newsweek αναφέρει ότι το video που έδειχνε την επίθεση και που είχε δημοσιοποιηθεί σε δύο επίσημους λογαριασμούς του Ισραήλ «κατέβηκε».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το video που είχε αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Κράτους του Ισραήλ στο twitter όπως και στο λογαριασμό του Michael Herzog, του Ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ, διαγράφηκε μετά από την παρέμβαση του δημοσιογράφου Aric Toler από τους New York Times, ο οποίος αμφισβήτησε την ακρίβεια των πλάνων, αναφερόμενος στις χρονικές σημειώσεις του οπτικού υλικού και της στιγμής της επίθεσης.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι χρονικές σημειώσεις στα video αυτά δείχνουν πως έγιναν τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο.Ερωτηθείς για αυτήν την χρονική ανακρίβεια, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως τα video αυτό δεν δημοσιεύτηκαν στον επίσημο λογαριασμό του και πως προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
«Οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τον ισραηλινό στρατό, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης