Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βαρέων βαρών Dimon (JP Morgan) και Solomon (Goldman Sachs) προειδοποιούν: Τα σύννεφα πυκνώνουν – Επενδυτή, έσο έτοιμος

Οι βαρέων βαρών Dimon (JP Morgan) και Solomon (Goldman Sachs) προειδοποιούν: Τα σύννεφα πυκνώνουν – Επενδυτή, έσο έτοιμος
Ζοφερές προβλέψεις από τους επικεφαλής των JP Morgan και Goldman Sachs...
Σκούρα βλέπουν τα πράγματα για τις αγορές όσο και για τις οικονομίες οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο (των κινεζικών εξαιρουμένων), της Goldman Sachs και της JP Morgan.
Ειδικότερα, με πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Dimon της JPMorgan και ο Solomon της Goldman έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές ώστε να είναι «προσεκτικοί» και «να επαγρυπνούν» καθώς αυξάνονται οι οικονομικοί κίνδυνοι και μαίνονται οι συγκρούσεις.
Τα δύο μεγαλοστελέχη της Wall Street συνέστησαν προσοχή καθώς οι οικονομίες και οι αγορές είναι αντιμέτωπες με έναν γεωοικονομικό λάκκο γεμάτο από φίδια.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου της τράπεζας.
Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης σημείωσε ότι τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα ελάφρυνσης στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα εταιρικά κέρδη τα τελευταία χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι η άνοδος δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Ο Dimon χαρακτήρισε τους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Χαμάς ως «έκτακτο ζήτημα», προσθέτοντας ότι τα γεωπολιτικά προβλήματα συνήθως πυροδοτούν υφέσεις ή tank markets.

Σύσφιξη…

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπήρξε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη νομισματική σύσφιξη», είπε.
«Πιστεύω ότι τα επόμενα δύο έως τέσσερα τρίμηνα, ο αντίκτυπος αυτής της σύσφιξης θα είναι πιο εμφανής και θα προκαλέσει επιβράδυνση σε ορισμένους τομείς».
Ως απάντηση στον πληθωρισμό που έφτασε σε υψηλό 40 ετών την περασμένη άνοιξη, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν σε περισσότερο από 5% σε διάστημα 18 μηνών.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν τις αυξήσεις στις τιμές ενθαρρύνοντας τις αποταμιεύσεις έναντι των δαπανών και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, μπορεί επίσης να μειώσουν τη ζήτηση σε σημείο τέτοιο, που οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων να υποχωρήσουν στα Τάρταρα και η οικονομία περιπέσει σε ύφεση.
Ο Solomon υπογράμμισε ότι δεν αναμένει απαραιτήτως ύφεση…
Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά εταιρικά στελέχη είπαν ότι έχουν δει πιο ήπια ζήτηση από τους καταναλωτές τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο επικεφαλής της Goldman έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις διεθνείς συγκρούσεις και διαφορές.
«Υπήρξε κλιμάκωση των γεωπολιτικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο – ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνεχιζόμενες εντάσεις με την Κίνα και τώρα η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», είπε.
«Το επίπεδο κινδύνου συνολικά είναι πιο αυξημένα από ό,τι έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό».
Ο Solomon προειδοποίησε ότι αυτές οι απειλές θα μπορούσαν να διαταράξουν την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, και είπε ότι η Goldman Sachs παραμένει «προσεκτικά τοποθετημένη», δεδομένου του αβέβαιου παρασκηνίου.

Τι ανακοίνωσαν…

Πτώση 36% στα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η Goldman Sachs, καθώς είναι αντιμέτωπη με επιβράδυνση των εσόδων από το trading στο σταθερό εισόδημα και ζημίες από τη λιανική τραπεζική.
Αυτό ήταν το όγδοο διαδοχικό τρίμηνο στο οποίο κατέγραψε πτώση στα κέρδη σε ετήσια βάση.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο επενδυτικός κολοσσός εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,88 δισ. δολάρια, έναντι 3 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στο 1,92 δισ. δολάρια.
Τα αποτελέσματα της Goldman Sachs δέχτηκαν πλήγμα από ζημίες από την πώληση της πλατφόρμας παροχής δανείων για ανακαινίσεις σπιτιών Greensky σε private equity και από την πώληση σχεδόν όλου του χαρτοφυλακίου δανείων Marcus.

Καλύτερα του αναμενομένου ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε η JP Morgan το γ' 3μηνο του 2023, αφού ανήλθαν στα 4,33 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,96 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επίσης, τα έσοδα ξεπέρασαν τα 40 δισ., έφτασαν στα 40,69 δισ., από 39,63 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα στοιχεία της JPMorgan ήταν κρίσιμα για την πορεία της αγοράς, η οποία αναζητά ενδείξεις σχετικά με την πορεία του κλάδου εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και απωλειών δανείων.
Ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία έχει προσαρμόσει τα κυμαινόμενα επιτόκια μέχρι στιγμής φέτος, υπάρχουν ανησυχίες μετά τις δηλώσεις της Federal Reserve ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο από το αναμενόμενο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό εν μέσω απροσδόκητα ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τις τράπεζες με διάφορους τρόπους.
Ο κλάδος αναγκάστηκε να πληρώσει για καταθέσεις, καθώς οι πελάτες μετατοπίζουν τις συμμετοχές σε μέσα υψηλότερης απόδοσης, όπως αμοιβαία κεφάλαια.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις σημαίνει ότι τα ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες μειώνονται σε αξία, δημιουργώντας μη πραγματοποιηθείσες απώλειες που πιέζουν τα επίπεδα κεφαλαίου.
Και το υψηλότερο κόστος δανεισμού μειώνει τη ζήτηση για στεγαστικά και εταιρικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης