Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλαμικός τρόμος στην Ευρώπη - Επιθέσεις με νεκρούς και απειλές - Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική

Ισλαμικός τρόμος στην Ευρώπη - Επιθέσεις με νεκρούς και απειλές - Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική
Ισραηλινοί στόχοι στην Αθήνα, όπως και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, έχουν τεθεί υπό αυστηρό κλοιό ασφαλείας
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas, αλλά και τα αιματηρά περιστατικά επιθέσεων στο όνομα του Αλλάχ, έχουν εκτοξεύσει τους φόβους για «χτύπημα» ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, με τις «κεραίες» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής να είναι ανοιχτές, ενόψει και του αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ την Παρασκευή (20/10/2023).
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -επανέλαβε τη θέση περί δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ συμπλήρωσε την ανάγκη για προστασία των αμάχων στη Γάζα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Σαν Ελλάδα η θέση μας είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί κλιμάκωση και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην ακριβή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο».
Πάντως, όσο συνέβησαν αργά το απόγευμα της Τρίτης (17/10/0023) στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όπου βρισκόταν ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ενισχύουν τις ανησυχίες της Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Borrell: Υπάρχουν όρια στο δικαίωμα αυτοάμυνας

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Borrell, αφού επανέλαβε ότι όλοι στην ΕΕ καταδικάζουν έντονα τις θηριωδίες και τρομοκρατικές επιθέσεις της Hamas στον ισραηλινό λαό, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «πρέπει να ακουστεί και η φωνή της λογικής». «Πρέπει ο ανθρωπιστικός νόμος να γίνει σεβαστός από όλες τις πλευρές» και «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα», τόνισε ο Borrell.
Καταδικάζουμε τις θηριωδίες της Hamas, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε και τα θύματα των αμάχων στη Γάζα που ξεπερνούν τους 3.000, το ένα τέταρτο τον οποίων είναι παιδιά, ανέφερε ο Borrell. Από την άλλη, ανέφερε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν πρέπει να ταυτίζεται με το λαό της Παλαιστίνης.
«Η Hamas μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια για ειρήνη και θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από το Χάρτη. Δεν θέλουν ειρήνη, αλλά καταστροφή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι υπεύθυνος και η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιόν πρέπει να αποδοθεί, είναι μια τρομερή μαρτυρία του τί συμβαίνει. «Ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε ο Borrell, επαναλαμβάνοντας ότι η διακοπή νερού, ηλεκτρικού, τροφίμων, φαρμάκων από τον άμαχο πληθυσμό δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του πολέμου.
Ο Borrell ανέφερε, επίσης, ότι η τρομοκρατική επίθεση της Hamas εναντίον του Ισραήλ, ενδεχομένως να είχε ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή της ειρήνης. «Η Hamas είναι πιθανό να ήθελε να προκαλέσει μια ισραηλινή επίθεση που θα καθιστούσε αδύνατη την ύπαρξη ομαλών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε.

«Συναγερμός» σε ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική

Πάντως, στην ΕΛΑΣ είναι διάχυτος ο φόβος για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση σε ελληνικό έδαφος και γι’ αυτό τον λόγο ισραηλινοί στόχοι στην Αθήνα, όπως και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, έχουν τεθεί υπό αυστηρό κλοιό ασφαλείας.
Οι Αρχές έχουν ζητήσει να αυξηθούν οι περιπολίες, ενώ στην πρωτεύουσα το βάρος της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής πέφτει σε ενδεχόμενους ισραηλινούς στόχους αλλά και σημεία συγκέντρωσης Παλαιστινίων.
Την ίδια στιγμή, εκτός από μέτρα ασφαλείας που αφορούν ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους, έχει δοθεί εντολή στις ομάδες της αστυνομίας που κάνουν περιπολίες στην Αθήνα να προσέχουν εάν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις σε χώρους μαζικής παρουσίας ατόμων, όπως πλατείες. Όπως συζητήθηκε και στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, οι «κεραίες» είναι ανοιχτές και τα πληροφοριακά δίκτυα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. σε πλήρη ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (20/10/2023) προγραμματίζεται να βρίσκεται στην Αθήνα η μπασκετική ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ για το ματς της Euroleague με τον ΠΑΟ, όπου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Η Γαλλία εκκένωσε 6 αεροδρόμια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Γαλλία, όπου εκκενώθηκαν 6 αεροδρόμια, έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας.
Πρόκειται για τα αεροδρόμια των Λιλ, Νίκαια, Ναντ, Μπρον, Τουλούζ και Μποβέ.
Σύμφωνα με τη Le Monde, άγνωστοι έστειλαν e mails στα έξι αεροδρόμια και έκαναν λόγο για «απειλή επίθεσης».
Το ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώθηκε και πάλι την Τρίτη, μέσα σε τέσσερις ημέρες, έπειτα από ειδοποίηση για εκρηκτικό μηχανισμό.
Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς έχει προηγηθεί μπαράζ απειλών για τοποθέτηση βόμβας, σε αξιοθέατα όπως τις Βερσαλλίες, αλλά και στο σχολείο του Αρράς που πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά εκπαιδευτικού.

Επίθεση εναντίον συναγωγής στο Βερολίνο

Δύο άνδρες με καλυμμένο το πρόσωπο έριξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18/10/2023) βόμβες μολότοφ εναντίον συναγωγής στο κέντρο του Βερολίνου, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι έχει συλλάβει έναν άλλον άνδρα ο οποίος φώναζε αντισημιτικά συνθήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό έσπασαν στο πεζοδρόμιο χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και ο Scholz

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει λάβει ο πόλεμος είναι και το περιστατικό με τον Γερμανό καγκελάριο στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, το βράδυ της Τρίτης (17/10/2023). Ειδικότερα, ο Scholz και η αντιπροσωπεία του υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή τους αεροδρομίου.
Την επίθεση απέκρουσαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος Iron Dome, οι οποίοι έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτοί στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Λίγη ώρα αργότερα και αφού το αεροσκάφος ελέγχθηκε ενδελεχώς, ο καγκελάριος και οι υπόλοιποι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Κάιρο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες

Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες με θύματα δύο Σουηδούς ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σε ανάρτησή του στο κανάλι της ομάδας στο Telegram την Τρίτη (17/10).
Ο άνδρας που έσπειρε το θάνατο στο κέντρο των Βρυξελλών την Δευτέρα (16/10/2023) έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς.
Ο δράστης σε βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωνε μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» και ανέλαβε την ευθύνη.
Στην ανάρτησή του αυτή δήλωνε επίσης «μαχητής του Αλλάχ» και ανέφερε πως πήρε «εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης