Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομακτική παραδοχή από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Πλησιάζουμε το αναπόφευκτο… το κραχ της τεχνητής νοημοσύνης

Τρομακτική παραδοχή από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Πλησιάζουμε το αναπόφευκτο… το κραχ της τεχνητής νοημοσύνης
Η νοοτροπία της αγέλης που ακολούθησε θα μπορούσε να «υπονομεύσει τη σταθερότητα» και κατά λάθος να εξαπολύσει μια άλλη κρίση που θα οδηγούσε σε ύφεση, είπε ο Gensler
Σε μια τρομακτική παραδοχή προχώρησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Gary Gensler, καθώς παραδέχτηκε ότι μια οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα είναι "σχεδόν αναπόφευκτη" χωρίς γρήγορη και ουσιαστική δράση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Gensler πρότεινε ότι επειδή όλο και περισσότερες εταιρείες της Wall Street χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό απάτης και την παρακολούθηση της αγοράς, πολλά ιδρύματα ενδέχεται να βασίσουν τις αποφάσεις τους στα ίδια μοντέλα δεδομένων.
Η νοοτροπία της αγέλης που ακολούθησε θα μπορούσε να «υπονομεύσει τη σταθερότητα» και κατά λάθος να εξαπολύσει μια άλλη κρίση που θα οδηγούσε σε ύφεση, είπε ο Gensler.
"Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε οικονομική κρίση και στις αναλύσεις μετά από αυτήν, οι άνθρωποι θα λένε "Αχα! Υπήρχε είτε ένας επιταχυντής εξελίξεων είτε ένα μοντέλο στο οποίο βασιστήκαμε", είπε, προσθέτοντας "ίσως είναι στην αγορά στεγαστικών δανείων, ίσως είναι σε κάποιον τομέα της αγοράς μετοχών».
Με άλλα λόγια, θα υπάρχει ένας νέος αποδιοπομπαίος τράγος στην πόλη!

Πότε θα έρθει το κραχ

Ο Gensler προβλέπει ότι η οικονομική κρίση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβεί μόλις στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας ή στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Άλλωστε, όπως έχουν σημειώσει πολλοί αναλυτές, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια δύσκολη μάχη.
Αν και ο Gensler θεωρεί απαραίτητη περισσότερη ρύθμιση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, παραδέχεται ότι η διαμόρφωση του πλαισίου της θα είναι μια «σκληρή πρόκληση».
«Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κανονισμού μας αφορά μεμονωμένα ιδρύματα, μεμονωμένες τράπεζες, μεμονωμένα ταμεία χρηματαγοράς, μεμονωμένους χρηματιστές· είναι απλώς στη φύση αυτού που κάνουμε», είπε ο κ. Gensler.
"Και πρόκειται για ένα οριζόντιο θέμα, όπου πολλά ιδρύματα μπορεί να βασίζονται στο ίδιο υποκείμενο βασικό μοντέλο ή υποκείμενο αναλυτή δεδομένων."

Τα βήματα της SEC

Η SEC έχει ήδη λάβει κάποια βήματα σχετικά με τους κανόνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Τον Ιούλιο, η ρυθμιστική αρχή πρότεινε κανόνες «σύγκρουσης συμφερόντων» που θα εμπόδιζαν τις εταιρείες επενδύσεων να βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από τους επενδυτές, ενώ χρησιμοποιούν προγνωστικά δεδομένα ανάλυσης (PDA) ή παρόμοια τεχνολογία AI.
Η πρόταση έχει προσελκύσει ορισμένες επικρίσεις από εταιρείες.
Κυρίως ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Gensler δεν είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προκαλέσει βλάβη.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχει ξεκινήσει προηγουμένως μια επανεξέταση του Open AI, των δημιουργών του ChatGPT, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη βλάβη των καταναλωτών και την ασφάλεια των δεδομένων.
Τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer (D-N.Y.) φιλοξένησε μια σειρά από συνεδρίες ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών με ηγέτες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Elon Musk, Sam Altman και Satya Nadella, για να συζητήσουν τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης