Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 3% στο πετρέλαιο, μια ανάσα από τα 100 δολ. - Η πρόταση του Ιράν για embargo στο Ισραήλ

Άλμα 3% στο πετρέλαιο, μια ανάσα από τα 100 δολ. - Η πρόταση του Ιράν για embargo στο Ισραήλ
Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα πρέπει να επιβάλουν embargo πετρελαίου στο Ισραήλ, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Μια ανάσα από τα 100 δολ. βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της πρότασης του Ιράν προς τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για embargo στο Ισραήλ.
Ειδικότερα, η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 92,42 δολ. το βαρέλι με κέρδη 2,80% και του αμερικανικού αργού στα 87,95 δολ. το βαρέλι στο +2,95%.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά από το πρωί της Τετάρτης, καθώς κλιμακώθηκε η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Ωστόσο, τα κέρδη για το πετρέλαιο διευρύνθηκαν μετά την πρόταση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Hossein Amirabdollahian, προς τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για επιβολή embargo πετρελαίου και άλλες κυρώσεις στο Ισραήλ.
Οι αγορές συνυπολόγισαν τα risk premiums μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων από έκρηξη στο νοσοκομείο, για την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορήθηκαν.
Στη συνέχεια, η Ιορδανία ακύρωσε μια σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να φιλοξενήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, αλλά και τους Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους ηγέτες. Ο Biden έφθασε στο Ισραήλ την Τετάρτη, ξεκινώντας μια επίσκεψη για διαβουλεύσεις σχετικά με τον εξελισσόμενο πόλεμο στη Γάζα.
«Αυτή η στροφή της διπλωματικής τύχης συγκεντρώνει και πάλι τον φόβο για την εξάπλωση της σύγκρουσης με αποτέλεσμα το άλμα στο πετρέλαιο», δήλωσε ο John Evans από την PVM.

Η πρόταση του Ιράν για embargo

Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) θα πρέπει να επιβάλουν embargo πετρελαίου και άλλες κυρώσεις στο Ισραήλ και να απελάσουν όλους τους πρεσβευτές του Ισραήλ, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amirabdollahian.
Μια επείγουσα συνάντηση του OIC πραγματοποιείται στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητηθεί η κλιμακούμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας αργά την Τρίτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων.
«Ο υπουργός Εξωτερικών ζητά άμεσο και πλήρες embargo στο Ισραήλ από τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για το πετρέλαιο, εκτός από την απέλαση των Ισραηλινών πρεσβευτών, εάν έχουν δημιουργηθεί σχέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ο Amirabdollahian ζήτησε επίσης τη συγκρότηση μιας ομάδας ισλαμιστών δικηγόρων για την τεκμηρίωση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.
Επισημαίνεται ότι το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια του 11ήμερου βομβαρδισμού του Ισραήλ που άρχισε μετά την επιδρομή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι και περίπου 200 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης