Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβλημάτισε την Wall o Bernanke - Μεικτά πρόσημα για τους δείκτες - Απώλειες 0,54% για το ADR της ΕΤΕ

Προβλημάτισε την Wall o Bernanke - Μεικτά πρόσημα για τους δείκτες - Απώλειες 0,54% για το ADR της ΕΤΕ
Με μεικτά πρόσημα τερμάτισε σήμερα, Τετάρτη, η Wall στον απόηχο των εξαγγελιών της Fed για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι ανακοινώσεις του διοικητή της Fed, B. Bernanke.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 13.245 μονάδες, μειωμένος  κατά -0,02%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +0,05% και στις 1.428 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,28% στις 3.014 μονάδες.
Aπώλειες -0,54%, στα 1,83 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,80 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,85 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, αμετάβλητα στο 0-0,25% διατηρεί τα επιτόκια η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία παράλληλα, προαναγγέλλει αγορά ομολόγων ύψους 45 δισ. δολάρια μηνιαίως.
Ειδικότερα, η Fed εκτιμά πως τα επιτόκια θα παραμένουν αμετάβλητα όσο το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται άνω του 6,5% και του πληθωρισμού στο 2,5%.
Επίσης, προανήγγειλε την αγορά ομολόγων ύψους 45 δισ., από το νέο έτος.
Τέλος, διαμήνυσε πως η αμερικανική οικονομία κινείται με μετριοπαθείς ρυθμούς.
Παράλληλα, στα 172 δισ. δολάρια ανήλθε κατά τον μήνα Νοέμβριο το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Οικονομικών.
Κατά τα ίδια στοιχεία, οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο ανήλθαν στα 334 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 162 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού των ΗΠΑ κατέστησε αναγκαία ο διοικητής της Fed, Β. Βernanke.
Κατά την διάρκεια συνέντευξής Τύπου, ο Bernanke διαμήνυσε πως η πολιτική της Fed δεν είναι στον «αυτόματο πιλότο», ενώ παράλληλα διέτεινε πως τα επίπεδα πληθωρισμού θα βρίσκονται υπό διαρκή εξέταση, αν και δεν εκτιμάται να ξεπεράσουν το 2%.
Επίσης,  κατέστησε σαφές πως το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, εξήρε την ευελιξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά και το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Επίσης, την εκτίμηση πως το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω του 6,5% μέχρι τουλάχιστον, το 2015, εξέφρασε η Fed, η οποία μείωσε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της χώρα την περίοδο 2012 -2015
Ειδικότερα, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα εξήγγειλε προηγουμένως, πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστό μέχρι ότου το ποσοστό ανεργίας υποχωρήσει κάτω του 6,5%.
Παράλληλα, η Fed εκτιμά πως ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 2,5% , καθώς τα εκτιμώμενα επίπεδα θα κυμανθούν από 1,7% έως 2%.
Ακόμα, πτώση 0,9% κατέγραψε ο δείκτης τιμών εισαγωγών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,5%, Για τον Οκτώβριο, ο δείκτης αναθεωρήθηκε σε αύξηση 0,3% έναντι 0,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Τέλος, την εκτίμηση πως το «σχέδιο» του προέδρου B. Obama για την αποτροπή του fiscal cliff δεν θα καταστεί πετυχημένο, διατύπωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, J. Boehner.
Παράλληλα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο των ΗΠΑ, B. Obama, για την βραδυπορία των διαπραγματεύσεων, επίστησε την προσοχή για τους κινδύνους στην αγορά εργασίας.
Τέλος, διαμήνυσε πως το Κοινοβούλιο της χώρας δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τις προτάσεις Obama για περικοπές δαπανών ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης