Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορία μίλησε... το ράλι του S&P 500 θα καταλήξει σε κατάρρευση πάνω από 60% ή στις 1.600 μονάδες

Η ιστορία μίλησε... το ράλι του S&P 500 θα καταλήξει σε κατάρρευση πάνω από 60% ή στις 1.600 μονάδες
Το χάσμα στις αναμενόμενες αποδόσεις μεταξύ μετοχών και ομολόγων είναι τώρα ένα από τα «χειρότερα επίπεδα στην ιστορία»
Οι μετοχές είναι υπερβολικά υπερτιμημένες και ενδέχεται να καταρρεύσουν πάνω από 60%, προειδοποίησε ο John Hussman.
«Οι αποτιμήσεις της αγοράς βρίσκονται σε ένα από τα τρία μεγάλα άκρα της φούσκας στην ιστορία των ΗΠΑ», ανταγωνίζονται τις κορυφές του 1929 και του 2000, είπε ο βετεράνος επενδυτής και ιστορικός των αγορών στο τελευταίο του ερευνητικό σημείωμα.
Αυτές οι δύο προηγούμενες περίοδοι απερίσκεπτης κερδοσκοπίας έληξαν καταστροφικά και η τρέχουσα φούσκα είναι πιθανό να ξετυλιχθεί με παρόμοιο τρόπο, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Hussman Investment Trust στήριξε τις ζοφερές προοπτικές του σε μια ανάλυση των αποδόσεων των χρηματιστηρίων τον περασμένο περίπου αιώνα.
Προειδοποίησε ότι σχεδόν κάθε κύκλος της αγοράς στην ιστορία έχει τελειώσει με τις προβλεπόμενες συνολικές αποδόσεις του S&P 500 να επιστρέφουν στα ιστορικά πρότυπα.

Τι θα οδηγήσει στο σκάσιμο της φούσκας

«Προς το παρόν, αυτό θα απαιτούσε απώλεια αγοράς της τάξης του -63% στον S&P 500», έγραψε, αυξάνοντας την προοπτική ότι ο δείκτης αναφοράς μετοχών θα μπορούσε να πέσει σε περίπου 1.600 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013.
«Αυτό δεν είναι πρόβλεψη, αλλά σίγουρα είναι μια ιστορικά συνεπής εκτίμηση του πιθανού καθοδικού κινδύνου που δημιουργείται από περισσότερο από μια δεκαετία κερδοσκοπίας που επιδιώκει την απόδοση από τη Fed», συνέχισε.
Ο Hussman σημείωσε ότι ο S&P 500 τιμολογείται σήμερα για αρνητική απόδοση τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια.
Το χάσμα στις αναμενόμενες αποδόσεις μεταξύ μετοχών και ομολόγων είναι τώρα ένα από τα «χειρότερα επίπεδα στην ιστορία» και η συνολική απόδοση του δείκτη είναι έτοιμη να καθυστερήσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου κατά περίπου 6,5% ετησίως για την επόμενη δεκαετία, είπε.
Ο γκουρού των αγορών είπε ότι οι μετοχές δεν θα καταρρεύσουν απαραιτήτως, αλλά «όταν το κλάσμα σπάσει, η άποψή μου είναι ότι μπορεί να σπάσει απότομα».
Παραπονέθηκε που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει τόσο πολύ σε χρόνια υγιών αποδόσεων που δεν φοβούνται πλέον μια μεγάλη ύφεση και σημείωσε ότι έκαναν το ίδιο λάθος πριν από το Μεγάλο Κραχ του 1929 και το κραχ της dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Συμφώνησε επίσης με έναν άλλο ειδικό στις φούσκες, τον Jeremy Grantham της GMO, ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται πιθανή και πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι βαθιά μέσα στο επόμενο έτος.
Ο Hussman προειδοποίησε ότι η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από την οικονομική κρίση του 2008 είναι πιθανό να επιδεινώσει την επερχόμενη οικονομική ύφεση.
«Εάν βλέπουμε ύφεση, μην κατηγορείτε τη Fed για την ύφεση», είπε ο Hussman.
«Κατηγορήστε τη Fed για περισσότερο από μια δεκαετία κερδοσκοπίας που επιδιώκει τις αποδόσεις και τις επακόλουθες χρηματοοικονομικές στρεβλώσεις –ακραίες αποτιμήσεις, κερδοσκοπικές απώλειες, δάνεια με μόχλευση, ανασφάλιστες καταθέσεις και ελαφριές συμφωνίες – που αναμφίβολα θα περιπλέξουν αυτή την ύφεση».
Ο Hussman, ο οποίος επικαλείται τις συντριβές του 2000 και του 2008, προειδοποιεί για μια καταστροφή εδώ και λίγο καιρό.
Ωστόσο, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο φέτος, τροφοδοτημένες από τον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων.
Η οικονομία έχει επίσης αποδειχθεί ανθεκτική με συνεχή ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και πληθωρισμό που κυμαίνεται κάτω από το 4% τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης