Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου προς το άγνωστο είναι πλέον τα αμερικανικά ομόλογα - Χάνονται οι στηρίξεις

El Erian: Μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου προς το άγνωστο είναι πλέον τα αμερικανικά ομόλογα - Χάνονται οι στηρίξεις
Το τμήμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου χάνει τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές στηρίξεις του και κινδυνεύει να χάσει και τις βραχυπρόθεσμες σταθεροποιητικές του
Η αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κατευθύνεται προς το άγνωστο, καθώς πέφτουν οι βασικές "άγκυρες", έγραψε ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian στους Financial Times.
Η πρόσφατη αστάθεια που τάραξε τις αποδόσεις των ομολόγων ξεπερνά τις τελευταίες αναφορές για τον πληθωρισμό ή τις πολιτικές θέσεις από στελέχη της Federal Reserve, πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
«Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ χάνει τη στρατηγική της βάση, είτε σε οικονομικές και πολιτικές είτε τεχνικές πτυχές», είπε.
Επί του παρόντος, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων κυμαίνονται κοντά στο 5% εν μέσω μαζικής πώλησης ομολόγων των ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ που θα απαιτήσει παρατεταμένη σύσφιξη για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού.
Αυτό έρχεται επίσης καθώς οι ΗΠΑ παρουσίασαν έλλειμμα 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2023, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει μια τεράστια ποσότητα ομολόγων.
Και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει προσθέσει τις γεωπολιτικές ανησυχίες που έχουν συμβάλει στη "βόλτα με το τρενάκι του λούνα παρκ" που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χάνονται οι βάσεις

"Αλλά η πρωταρχική μου ανησυχία βρίσκεται αλλού: το τμήμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου χάνει τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές στηρίξεις του και κινδυνεύει να χάσει και τις βραχυπρόθεσμες σταθεροποιητικές του", είπε ο El-Erian, εγείροντας αμφιβολίες για το ποιος θα απορροφήσει την πρόσθετη προσφορά του αμερικανικού χρέους.
Σημείωσε ότι η Fed δεν αγοράζει πλέον ομόλογα και αντίθετα συρρικνώνει τον ισολογισμό της, οι ξένοι αγοραστές έχουν γίνει πιο διστακτικοί και οι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ έχουν ήδη μεγάλες απώλειες στα ομόλογα, ενώ οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να πουλήσουν ομόλογα για να αναπληρώσουν τις φθίνουσες καταθέσεις.
Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές έχουν συντηρήσει ακόμη πιο ακραία καθημερινή αστάθεια, είπε ο El-Erian, καθώς οι κορυφαίες αποδόσεις προσελκύουν κάποιο επίπεδο αγοραστών, ειδικά οι επενδυτές νοικοκυριών.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αγοράς ομολόγων δεν είναι κάτι που οι επενδυτές πρέπει να θεωρούν δεδομένο, προειδοποίησε.
«Όπως και να το δεις, η πιο κρίσιμη αγορά αναφοράς στον κόσμο βρίσκεται σε ένα απρόβλεπτο ταξίδι με έναν αβέβαιο προορισμό», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης