Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του πολέμου Ισραήλ με Hamas - Στο -0,60% o DAX

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του πολέμου Ισραήλ με Hamas - Στο -0,60% o DAX
Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%.
(upd 5) Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ανάκαμψη που σημείωσαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,64% στις 15.154,00 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE καταγράφει απώλειες 0,63% στις 7.626,94 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 6.986,51 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,61%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,34% στις 28.270,23 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,65% στις 446,85 μονάδες

Η κρίση στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμου του Ισραήλ και της Hamas κλιμακώθηκε μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει λάβει ο πόλεμος είναι και το περιστατικό με τον Γερμανό καγκελάριο στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, το βράδυ της Τρίτης (17/10/2023). Ειδικότερα, ο Scholz και η αντιπροσωπεία του υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή τους αεροδρομίου.
Την επίθεση απέκρουσαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος Iron Dome, οι οποίοι έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτοί στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Λίγη ώρα αργότερα και αφού το αεροσκάφος ελέγχθηκε ενδελεχώς, ο καγκελάριος και οι υπόλοιποι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Κάιρο.

Ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 4,3% τον Σεπτέμβριο

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 4,9% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,9% τον Αύγουστο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), στη Δανία (0,6%) και στο Βέλγιο (0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%).
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε.
Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,05 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,78 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,06 π.μ.) και την ενέργεια. (0,55 pp).

Στο 6,7% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2023

Στο 6,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες και αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ποσοστό 6,6% και μηνιαία άνοδο 0,5%.
Οι μεγαλύτερες πτωτικές συνεισφορές προήλθαν από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι τιμές μειώθηκαν μηνιαίως για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων είχε τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή.
Ο δομικός ΔΤΚ -ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- διαμορφώθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Αύγουστο, αλλά ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη 6%.
Τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ηνωμένου Βασιλείου εξέπληξε με μια πτώση στο 6,7%, κάτω από τις προσδοκίες, γεγονός που ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να τερματίσει μια σειρά από 14 συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΒοΕ είχε αυξήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/10 οι ασιατικές αγορές με τις ανησυχίες να αυξάνονται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο επίκεντρο η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, σύμφωνα με τα οποία το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση ενώ οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν κατά 5,5% και 4,5% αντίστοιχα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,20%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -0,80%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,14%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,10% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης