Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει τα δεδομένα για την ΕΚΤ ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas - Τι βλέπει ο Στουρνάρας

Αλλάζει τα δεδομένα για την ΕΚΤ ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas - Τι βλέπει ο Στουρνάρας
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε «σπασμωδική αντίδραση», ανέφερε ο Στουρνάρας
Ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas δημιουργεί νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης, από τη διαταραχή της αγοράς ενέργειας έως την εισροή προσφύγων, προειδοποίησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή άλλαξε την ισορροπία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
«Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο Στουρνάρας μια εβδομάδα πριν φιλοξενήσει τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.
Η συνάντηση αναμένεται ευρέως να μην επιφέρει καμία αλλαγή στα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες.
«Εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί - είμαστε στο σκοτάδι - είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκή οικονομία», είπε.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνέβαλε σε μια μέτρια άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Αυτό οδήγησε σε ανησυχία για νέο κύμα πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε «σπασμωδική αντίδραση».
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να έχει στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο εάν γίνει πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι «μια ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έξαρση στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», είπε.

Στα όρια της η οικονομία

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «ένα κρίσιμο σημείο όπου αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι», είπε.
«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, είμαστε σχεδόν στάσιμοι στη δραστηριότητα της ευρωζώνης και έχουμε βιώσει μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες».
Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων από το χαμηλό ρεκόρ του -0,5% στο υψηλό όλων των εποχών του 4% για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα πληθωρισμού εδώ και μια γενιά.
Line chart of Consumer prices (annual % change) showing Inflation has fallen from its peak but remains above target
Ερωτηθείς πότε πίστευε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο Στουρνάρας είπε: «Αν ο πληθωρισμός στα μέσα του επόμενου έτους» πέσει κοντά στο 3%, αυτή είναι ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων».
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ στο 2%, αλλά η αντιστροφή των τιμών της ενέργειας βοήθησε να πέσει στο χαμηλό σχεδόν δύο ετών του 4,3% τον Σεπτέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα για να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, είναι επίσης ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στο 4,5%.

Οι διαφορετικές τάσεις

Ακόμη και μερικά από τα πιο «γερακιά» μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά.
Ο Klaas Knot, επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ότι «νιώθει άνετα με την τρέχουσα στάση πολιτικής»... τώρα βρισκόμαστε πάνω από τον πληθωρισμό».
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας Boris Vujčić δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια ήπια προσγείωση».
Μερικά γεράκια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο να ζητήσουν από την ΕΚΤ να επιταχύνει τη συρρίκνωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων της, σταματώντας τις επανεπενδύσεις στο Πρόγραμμα Έκτακτων Αγορών λόγω Πανδημίας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ ή PEPP, νωρίτερα από το προγραμματισμένο στα τέλη του επόμενου έτους.
Ο Στουρνάρας είπε ότι υπάρχουν «υπέρ και κατά» στην ιδέα και περίμενε ότι θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, είπε ότι το PEPP ήταν η «πρώτη γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ ενάντια σε μια απόκλιση στο κόστος δανεισμού μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.
«Σε αυτό το στάδιο, δεδομένων όλων όσων συμβαίνουν στον κόσμο, δεν είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την ευελιξία μας;» είπε.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων που έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις.
«Ανησυχώ όταν βλέπω χώρες με ελλείμματα πάνω από 6% ή 7% του ΑΕΠ — μου θυμίζει την ελληνική κρίση», είπε.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας ήταν 8% του ΑΕΠ πέρυσι και η Ρώμη αναμένει ότι θα μειωθεί στο 5,3% φέτος.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ στην Αθήνα από το 2008 υπογραμμίζει πώς η Ελλάδα πέρασε από την αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης, η οποία χρειαζόταν διάσωση κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της πριν από μια δεκαετία, σε μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις της περιοχής.
Line chart of Gross domestic product (quarterly % change since Q4 2019) showing Greece has rebounded more strongly than others from the pandemic
Φέτος ανέκτησε και την πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας.
Ωστόσο, ο Στουρνάρας, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, είπε ότι η χώρα πρέπει να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα - εξαιρουμένου του κόστους του χρέους - από 1,1% φέτος σε περισσότερο από 2% το επόμενο έτος, ένας στόχος που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος δεδομένης της πορείας της οικονομίας.
Το χρέος της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ στο 171% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πέρυσι.
Ωστόσο, αναμένεται να μειωθεί στο 152% το επόμενο έτος χάρη στο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και την ώθηση από τον πληθωρισμό στην ονομαστική ανάπτυξη.
Η Αθήνα είναι επίσης θωρακισμένη από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, επειδή τα χαμηλά επιτόκια είναι κλειδωμένα μέχρι το 2032 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της χώρας απειλείται από τη συρρίκνωση του πληθυσμού της.
«Πολλοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης του πληθυσμού», είπε ο Στουρνάρας.
Προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τις δικαστικές καθυστερήσεις, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την ποιότητα των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των νοσοκομείων.
Οι αξιωματούχοι στην Αθήνα υπολογίζουν σε περισσότερα από 55 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ τα επόμενα έξι χρόνια για να στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης