Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027
Παράλληλα, καλεί την Ουκρανία να διαφυλάξει τον πολυκομματικό χαρακτήρα της δημοκρατίας και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις ένταξης στην ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε σήμερα το πράσινο φως για το μακροπρόθεσμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ, για την περίοδο 2024-2027.
Συγκεκριμένα, ο ειδικός μηχανισμός στήριξης για την Ουκρανία που πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο η Επιτροπή, μέσω του οποίου θα δοθούν στη χώρα επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους έως 50 δισεκ. ευρώ, εγκρίθηκε σήμερα από τους ευρωβουλευτές με 512 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 63 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενισχυθεί η δημοκρατική λογοδοσία στο πλαίσιο του μηχανισμού και καλούν την Ουκρανία να διαφυλάξει τον πολυκομματικό χαρακτήρα του δημοκρατικού της πολιτεύματος και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις ένταξης στην ΕΕ.
Το ΕΚ τονίζει την ανάγκη να εγκριθεί επειγόντως ο μηχανισμός αυτός, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-2027), ο οποίος έχει ήδη εξαντληθεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας των πολυάριθμων κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ από το 2021 και μετά. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενσωματωθεί το πακέτο στήριξης για την Ουκρανία στον ετήσιο προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος θα τεθεί σε διαπραγμάτευση τον Νοέμβριο
Ένα από τα βασικά αιτήματα των ευρωβουλευτών είναι να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και άλλων οντοτήτων και προσώπων που συνδέονται άμεσα με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Το ΕΚ κατέστησε επίσης πιο αυστηρούς τους κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς, των συγκρούσεων συμφερόντων και των παρατυπιών όσον αφορά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ στην Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εταιρείες που ελέγχονται από ολιγάρχες.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν περαιτέρω την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια του μηχανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν για παράδειγμα να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πύλη, στην οποία θα εμφανίζονται πληροφορίες για τα χρήματα που δίνονται στην Ουκρανία, τους σκοπούς που αυτά εξυπηρετούν, καθώς και τα κριτήρια που έχει εκπληρώσει η χώρα προκειμένου να λάβει την εκάστοτε χρηματοδότηση.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να δημοσιοποιούνται όλα τα κονδύλια που λαμβάνει η Ουκρανία από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο που θα καταρτίσει η Ουκρανία για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις τις οποίες θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ουσιαστική διαβούλευση με το ουκρανικό κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης