Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία: Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Γάζα, τουλάχιστον 500 νεκροί - Η Ισλαμική Τζιχάντ πίσω από την επίθεση, λέει το Ισραήλ

Τραγωδία: Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Γάζα, τουλάχιστον 500 νεκροί -  Η Ισλαμική Τζιχάντ πίσω από την επίθεση, λέει το Ισραήλ
Επίσκεψη Biden στο Ισραήλ - Σύνοδοι σε Ιορδανία, Αίγυπτο για διπλωματική λύση
Σχετικά Άρθρα
Πρωτόγνωρες διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση Ισραήλ – Hamas… με το σφυροκόπημα εκατέρωθεν να συνεχίζεται προκαλώντας εκατόμβες νεκρών.
Συναγερμός σήμανε στη Γάζα, μετά από πληροφορίες ότι βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο Al-Ahli Baptist Hospital στο κέντρο της πόλης. 
Όπως μεταδίδει το Associated Press, το υπουργείο Υγείας στο υπό τη διοίκηση της Hamas παλαιστινιακό έδαφος ανακoίνωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε νοσοκομειακό συγκρότημα της Γάζας προκάλεσαν την Τρίτη τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων.
«Έως 500 εκτοπισμένοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα κατοχικά (ισραηλινά) πλήγματα στην αυλή» του νοσοκομείου Ahli Arab στο κέντρο της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο.
«Εκατοντάδες θύματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια» πρόσθεσε.
Στον απόηχο αυτής της θλιβερής εξέλιξης, η Hamas παρουσιάζεται  πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους εντός μίας ώρας, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο NBC News.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Daniel Hagari ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου.
«Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Hamas» υπογράμμισε.
H Hamas είχε ανακοινώσει ότι εκτόξευσε ρουκέτα R160 κατά της Χάιφα, όμως στην Ισραηλινή πόλη δεν υπήρξε κάποιο χτύπημα.
Πάνω σε αυτή τη βάση, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως η ρουκέτα κατέληξε στο νοσοκομείο, αντί για τον στόχο που είχε τεθεί.
«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.
«Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».
Μέση Ανατολή: Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ ζητούν Ρωσία και ΗΑΕ

Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, που φαίνεται ότι στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους.
«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν μια επείγουσα ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πρωί της 18ης Οκτωβρίου σχετικά με την απεργία στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Polyanski.
H ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Τρίτη σκότωσε περίπου 500 Παλαιστίνιους σε νοσοκομείο της Γάζας γεμάτο ασθενείς και εκτοπισμένους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών της Παλαιστίνης.

Erdogan: Άνευ προηγουμένου κτηνωδία η ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα

«Ζητώ από την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή την άνευ προηγουμένου κτηνωδία», διαμήνυσε ο Τουρκός πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan για την απάνθρωπη ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα.
Η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το πιο πρόσφατο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών».
Υπενθυμίζεταο πως, νωρίτερα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία τονίζοντας ότι όλοι οι Ισραηλινοί που ζουν στην Τουρκία πρέπει να φύγουν από εκεί αμέσως.
Μετά τα σχόλια Erdogan, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση στους ισραηλινούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και το Μαρόκο, επικαλούμενο φόβους ότι οι Ισραηλινοί ταξιδιώτες θα γίνουν στόχοι.
Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το συμβούλιο ανέφερε ότι ανεβάζει το επίπεδο επικινδυνότητας για την Τουρκία στο επίπεδο 4 και καλεί όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στη χώρα να φύγουν το συντομότερο δυνατό.
Για το Μαρόκο, το επίπεδο απειλής αυξήθηκε στο 2 και οι Ισραηλινοί τουρίστες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Υπενθυμίζεται, ότι δύο Ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από την αιγυπτιακή αστυνομία σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Χερσαία επέμβαση


Νωρίτερα, ο Hagari είχε προχωρήσει σε μία ιδιαίτερα αινιγματική δήλωση για τη «χερσαία επιχείρηση» στη Γάζα, η οποία προαναγγελλόταν εδώ και μέρες, υπαινισσόμενος πως ενδεχομένως θα υπάρξει ανατροπή στα σχέδια και δεύτερες σκέψεις.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση του πολέμου με τη Hamas, τα σχέδιά του μπορεί να μη συνάδουν με τα περί «χερσαίας εισβολής» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου.
Δεν έχουμε πει ποια θα είναι.
Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τακτική ενημέρωση με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του IDF, χωρίς ωστόσο να κάνει διευκρινίσεις για το τι σημαίνει... «διαφορετικό».
Παράλληλα, το Ισραήλ «πανηγυρίζει» καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά της Παλαιστίνης, σκοτώθηκε ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Hamas, μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου των Ταξιαρχιών του Al Qasam, o Ayman Nofal.
Στο μεταξύ, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια γενική ανάφλεξη και ένας περιφερειακός πόλεμος που θα αποσταθεροποιήσει πλήρως τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως ο πρόεδρος Biden θα μεταβεί αύριο Τετάρτη 18/10 στο Ισραήλ αλλά και σε Αίγυπτο, Ιορδανία - θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas) -, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ισοπεδώνει την πολιορκημένη Γάζα, από όπου οι μαχητές της Hamas συνεχίζουν να επιτίθενται με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Βίντεο από το IDF από την «εξουδετέρωση» του ανώτερου στελέχους της Hamas

Το IDF επιβεβαίωσε την «εξουδετέρωση» του στελέχους της Hamas, Ayman Nofal, μέλους του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου και διοικητή της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Γάζας, δημοσιεύοντας πλάνα από την αεροπορική επιδρομή.
«Μόλις ''εξουδετερώσαμε'' τον Ayman Nofal, ανώτερο στέλεχος της Hamas.
Ο Nofal ήταν Διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Hamas στη Γάζα και πρώην Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών.
Διηύθυνε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και συμμετείχε στον σχεδιασμό της απαγωγής του Gilad Shalit.
Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ''εξουδετερώσουμε'' τη Χαμάς» γράφει στην ανάρτησή του το IDF.

O εκπρόσωπος του IDF αναφέρει ότι η αεροπορική επιδρομή «εξουδετέρωσης» του Nofal πραγματοποιήθηκε μετά από προσπάθειες πληροφοριών από την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σκοτώθηκαν τρία μέλη της οικογένειας του ανώτατου πολιτική ηγέτη της Hamas, Ismail Haniya.
Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο ένας εκ των νεκρών είναι ο γιος του, Hazem Ismail Haniya.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Hazem Ismail Haniya είχε λάβει άδεια να φύγει από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα τον Ιούλιο του 2022 μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, ώστε να συναντήσει άλλα μέλη της οικογένειας στην Τουρκία.
Παρ' όλα αυτά, συνέχισε έκτοτε να ταξιδεύει εντός και εκτός του θύλακα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Hamas ζει στη Ντόχα του Κατάρ, όπου εθεάθη λίγο μετά την εισβολή των αντρών της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, να πανηγυρίζει για τη σφαγή, τα βασανιστήρια και την απαγωγή περισσότερων από 1.000 Εβραίων πολιτών. 

Η επίσκεψη Biden... 

O πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναμένεται αύριο Τετάρτη 18/10 στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
Όπως είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Anthony Blinken, ο Biden θα ακούσει από τον Netanyahu τι χρειάζεται το Ισραήλ για να προστατεύσει το λαό του, θα ενημερωθεί για το ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ και πώς αυτό θα επιχειρήσει στρατιωτικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό.
Μάλιστα ο Blinken είπε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας.
Πέρα από το Ισραήλ, ο Biden θα επισκεφθεί την Ιορδανία όπου θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Abdullah, την Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Abdel Fatah al Sisi αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Στις επαφές αυτές κύριο μέλημα θα είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες Παλαιστίνιους καθώς και να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για το μέλλον της Παλαιστίνης.
uqjkeh88_israel-hamas-war_625x300_10_October_23.webp
GettyImages-1715298938.jpg
Petraeus (πρώην διευθυντής CIA): Η επίσκεψη Biden δείχνει πόσο σοβαρή είναι αυτή η σύγκρουση

Η επίσκεψη του Joe Biden στο Ισραήλ δείχνει πόσο σοβαρή είναι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή υποστηρίζει ο πρώην διοικητής της CIA και απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, David Petraeus.
«Το να πηγαίνει ο Biden στο Ισραήλ δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό για την προεδρία, για τις ΗΠΑ και για τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο» είπε μιλώντας στο BBC o Petraeus, αναφέροντας πως οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν πολύ στενά τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κράτη, και ιδιαίτερα το Ιράν, τις επόμενες ημέρες.
«Όχι απαραίτητα τι πράττουν οι ίδιοι άμεσα, αν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο κυρίως τι κάνουν μέσω των αντιπροσώπων τους, δηλαδή των στρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζουν σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο» ανέφερε ο Petraeus.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.
Υπάρχει μεγάλη δυναμική για πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις, εάν αυτός ο πόλεμος γίνει πραγματικά περιφερειακός» επισημαίνει ο Petraeus, τονίζοντας ότι το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά «ποιο είναι το μέγεθος που κρύβεται πίσω από αυτήν την εξέλιξη».
65255eb9da522.image.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης