Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ οδεύει προς μία ακόμη τεράστια αποτυχία – Το φιάσκο με την εκκένωση της Γάζας και οι εντολές «ανίδεων» κατά της Hamas

Το Ισραήλ οδεύει προς μία ακόμη τεράστια αποτυχία – Το φιάσκο με την εκκένωση της Γάζας και οι εντολές «ανίδεων» κατά της Hamas
Αν το σκεπτικό της εντολής εκκένωσης της Γάζας ήταν να εμποδίσει τη Hamas και να την καταστήσει στρατιωτικά αναποτελεσματική, απέτυχε
Σχετικά Άρθρα
Η ισραηλινή έκκληση προς τους αμάχους να εκκενώσουν το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας δεν φαίνεται να έχει δώσει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κανείς δεν ξέρει ποια ήταν η πρωταρχική πρόθεση της ανακοίνωσης που έγινε την Παρασκευή (13/10), αλλά όποια κι αν ήταν, δεν μπορούσε να ονομαστεί πλήρης ισραηλινή επιτυχία.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή ένοπλη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους από τότε που ανακηρύχθηκε αυτό το κράτος το 1948.
Για τρία τέταρτα του αιώνα, οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να ξεπεράσουν η μία την άλλη.
Το πρώτο βήμα σε αυτό είναι να γνωρίσει κανείς τον εχθρό του.

Οι συνεχείς αποτυχίες

Η συμβατική πεποίθηση ήταν ότι το Ισραήλ ήταν τόσο επιτυχημένο στη διείσδυση στις αραβικές πολιτικές και στρατιωτικές δομές που όλοι απέρριψαν την πιθανότητα μιας στρατηγικής έκπληξης όπως αυτή που υπέστη στον πόλεμο του 1973, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Συρίας εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική συντονισμένη επίθεση εναντίον του.
Το εντελώς σοκαρισμένο Ισραήλ βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας, αλλά κατάφερε να ανακάμψει, με σημαντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έστειλαν πάνω από 8.000 τόνους στρατιωτικών προμηθειών αεροπορικώς σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Το Ισραήλ υποσχέθηκε να μην αιφνιδιαστεί ξανά και επένδυσε πολλά σε πράκτορες, πληροφοριοδότες, αναλυτές και εξελιγμένες τεχνικές παρακολούθησης και κατασκοπείας.
Έπειτα ήρθε το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, το οποίο έπληξε βάναυσα στη φήμη του Ισραήλ για παντοδυναμία και την ιδέα ότι θα γνώριζε εκ των προτέρων κάθε κίνηση που θα έκαναν οι Παλαιστίνιοι.
Το ισραηλινό κατεστημένο άμυνας και ασφάλειας θα μελετήσει αυτή την αποτυχία για χρόνια, και όλοι οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι έγινε ένα τεράστιο λάθος και όλοι ελπίζουν ότι θα είναι το τελευταίο.

Μία ακόμη αποτυχία

Μπορεί να κάνουν λάθος.
Η οδηγία εκκένωσης μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το Ισραήλ δεν έχει εδραιωθεί πλήρως και ότι η εντολή δεν είχε προετοιμαστεί σωστά.
Στις περισσότερες συμβατικές στρατιωτικές καταστάσεις, η σπορά πανικού σε έναν άμαχο πληθυσμό θα αντανακλάται αναπόφευκτα στον στρατό.
Οι στρατιώτες βλέποντας τους συγγενείς, τους φίλους και τους γείτονές τους να φεύγουν πανικόβλητοι αναπόφευκτα αναρωτιούνται: «Τότε για ποιον είμαι εγώ για να πολεμήσω;»
Μόλις φύγουν οι πολίτες, ο στρατός αναρωτιέται αν αξίζει να πεθάνεις για άδεια γη.
Έτσι, ένας στόχος της εντολής εκκένωσης θα μπορούσε να ήταν η επιθυμία να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα ενεργοποίησης.
Όταν οι άμαχοι φεύγουν πανικόβλητοι, μπλοκάρουν τις γραμμές επικοινωνίας, δυσκολεύοντας τους ελιγμούς των μαχόμενων μονάδων, φέρνουν ενισχύσεις από τα πίσω και κρατούν την πρώτη γραμμή εφοδιασμένη με πυρομαχικά.

Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας είναι αυτό που λέει το όνομά της – μια λεπτή λωρίδα γης πλάτους λιγότερο από 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) στο βόρειο τμήμα, με ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο απρογραμμάτιστων και άναρχων κατοικιών που προκαλεί χαοτική κυκλοφορία ακόμη και χωρίς πόλεμο.
Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια που έλεγαν στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τους δύο κύριους δρόμους βορρά-νότου, τον παραλιακό δρόμο και την οδό Salah al-Din στην ενδοχώρα.
Τα πλήθη σε αυτούς τους δρόμους θα αρνούνταν στους Παλαιστίνιους μαχητές τη δυνατότητα να κινηθούν προς τα βόρεια, ενάντια στην ανθρώπινη ροή.
Οποιοσδήποτε στόχος, η δημιουργία αποθάρρυνσης ή η άρνηση της στρατιωτικής κίνησης, ακολουθεί την κλασική στρατιωτική λογική, οπότε όποιο σκοπό και αν ήθελε το Ισραήλ να πετύχει θα ήταν μια καλή στρατιωτική κίνηση σε έναν αγώνα με έναν τακτικό στρατό που λειτουργεί με τυπικές στρατιωτικές πρακτικές.
Στην περίπτωση της Hamas, είναι σχεδόν άχρηστα στρατιωτικά και δείχνουν μια βαθιά και ανησυχητική αποτυχία σχεδιασμού.

Interactive_Live-tracker_Gaza_October16_2023_1530GMT_INTERACTIVE-Israel-Gaza-war-Casualty-tracker-October-16-1697467305.jpg
Η ιδιαιτερότητα της Hamas

Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas λειτουργεί σαν μονάδα ανταρτών, όχι ως τακτικός στρατός.
Οι στρατιώτες του δεν σταθμεύουν σε κλασικούς στρατώνες από όπου θα αναπτυχθούν όπως απαιτείται μέσω της δημόσιας υποδομής.
Δεν υπάρχει δομή με τη στρατιωτική έννοια, μια ασφαλής περιοχή πολύ πίσω από τις πρώτες γραμμές με αποθήκες γεμάτες στρατιωτικό υλικό.
Η Hamas δεν μοιράζεται σχεδόν τίποτα με τους τακτικούς στρατούς και το Ισραήλ πρέπει να το γνωρίζει.
Οι Παλαιστίνιοι μαχητές είναι του λαού.
Φορούν στολή μόνο όταν θέλουν να στείλουν προπαγανδιστικό μήνυμα, όπως κατά την εισβολή στο Ισραήλ.
Στη Γάζα κυκλοφορούν απαρατήρητοι όταν περπατούν.
Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουν πολύ συχνά – απολαμβάνουν ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που προσφέρει σταθερή προστασία από εκρήξεις και είναι αόρατο για τα αεροσκάφη παρακολούθησης και τα drones.
Ακόμη και όταν τραπούν σε φυγή, ανησυχώντας για τη ζωή τους λόγω αδιάκριτων βομβαρδισμών από την ισραηλινή αεροπορία, οι πολίτες της Γάζας δεν φαίνεται να πέφτουν στο απόλυτο στάδιο του φόβου, ενός συλλογικού πανικού που αψηφά κάθε λογική.
Αν το Ισραήλ ήθελε να δημιουργήσει αυτόν τον ανεξέλεγκτο τρόμο ως έναυσμα για την ήττα και την παράδοση, απέτυχε.
Αν το σκεπτικό της εντολής ήταν να εμποδίσει τη Hamas και να την καταστήσει στρατιωτικά αναποτελεσματική, απέτυχε επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης