Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι ύποπτο συμβαίνει με την Bank of America - Η αποκαθήλωση και οι υποψίες για κατάρρευση

Κάτι ύποπτο συμβαίνει με την Bank of America - Η αποκαθήλωση και οι υποψίες για κατάρρευση
Η BofA αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί καν να συμβαδίσει με τις Wells Fargo και τη Citi
Η Bank of America είναι το προβληματικό παιδί των μεγάλων τραπεζών.
Αυτό βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές μετά τα αποτελέσματα που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται για το τρίτο τρίμηνο του έτους, βλέποντας πλέον ότι η JP Morgan έχει "καλύψει" τα πάντα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που η Bank of America φαινόταν έτοιμη να πιάσει, αν όχι να ξεπεράσει, τον πιο επιφανή αντίπαλό της.
Μετά την οικονομική κρίση, ο Διευθύνων Σύμβουλος Brian Moynihan διπλασίασε τα δυνατά σημεία της εταιρείας, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη καταθετική βάση της για να δημιουργήσει ένα σταθερό, φαινομενικά χωρίς κίνδυνο ίδρυμα.
Και φαινόταν να λειτουργεί.
Μετά το ξέσπασμα του Covid-19, η μετοχή της BofA επέστρεψε 116% για τη διετία που έληξε την 1η Απριλίου 2022, ξεπερνώντας το +70% της JPMorgan.
Διαπραγματεύτηκε ακόμη και με premium στην αποτίμηση, με 12 φορές τα μελλοντικά κέρδη έναντι 11,8 φορές της JPMorgan.

Κάτι άλλαξε

Οι αυξανόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου τα έχουν αλλάξει όμως όλα αυτά.
Αυτές τις μέρες, η BofA εμφανίζεται ως το προβληματικό παιδί των μεγάλων τραπεζών, ίσως περισσότερο ακόμη και από τη Citigroup, με τις εκτεταμένα προβλήματα, που χρειάζονται συνεχώς παρεμβάσεις.
Η μετοχή της BofA διαπραγματεύεται με μόλις 8,2 φορές τα κέρδη, μια έκπτωση 15% σε σχέση με τις 9,6 φορές της JPMorgan.
Η ανησυχία είναι η μεγάλη κατοχή στεγαστικών τίτλων χαμηλής απόδοσης της τράπεζας, μεταξύ άλλων ομολόγων, την έχουν οδηγήσει να υποστεί απραγματοποίητες ζημίες ύψους 105,8 δισ. δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Αυτές οι απώλειες πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο.
Είναι το ένα θέμα που συνεχίζει να σκιάζει τα πάντα στην τράπεζα.
«Η BofA είναι μακράν το πιο πολυσυζητημένο θέμα στη λίστα κάλυψης μας», γράφει η αναλύτρια της UBS, Erika Najarian.
«Σχεδόν δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι βρισκόμαστε ξανά εδώ, συζητώντας για μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της BofA που διακρατούνται μέχρι τη λήξη…».

Αυξάνονται τα CDS

Και όμως αυτό το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας εξακολουθεί να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το πώς έχει αλλάξει η αντίληψη για τη BofA.
Πουθενά αυτό δεν είναι πιο ξεκάθαρο από ό,τι στην αγορά των ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης.
Τα CDS θεωρούνται ως ασφάλιση σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αθετήσεις είναι τόσο σπάνιες που αντ' αυτού χρησιμεύουν ως στοιχήματα για το πώς τα ομόλογα μιας εταιρείας γίνονται αντιληπτά από την αγορά.
Στις αρχές του 2022, τα πενταετή CDS της BofA και της JPMorgan διαπραγματεύονταν σχεδόν 50 μονάδες βάσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα κόστιζε 50.000 δολάρια για την προστασία χρέους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την περασμένη Τετάρτη, το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της JPMorgan είχε αυξηθεί στις 63,4 μονάδες βάσης, ενώ της BofA είχε εκτιναχθεί στις 97,3—ακόμη και υψηλότερα από την Wells Fargo στο 85,5 και τη Citigroup στο 86,7.
Η Bank of America λέει ότι αναγνωρίζει ότι το χαρτοφυλάκιο είναι ένα ζήτημα και το έχει αντιμετωπίσει.
«Γνωρίζετε ότι παίρνουμε το χαρτοφυλάκιο και απλώς το μειώνουμε», δήλωσε ο Chief Financial Officer, Alastair Borthwick σχετικά με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας.
«Τα παίρνουμε όλα αυτά και τα μετατρέπουμε σε μετρητά και δάνεια».
Κανείς δεν περιμένει πραγματικά την χρεοκοπία της BofA - είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει, τελικά - αλλά η κατάστασή της σε σχέση με τις άλλες έχει σίγουρα επιδεινωθεί.
Η BofA αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί καν να συμβαδίσει με τις Wells Fargo και τη Citi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης