Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση η Γάζα - Netanyahu σε Ιράν, Hezbollah: Θα πληρώσετε μεγαλύτερο τίμημα - Συναγερμός για Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ

Κόλαση η Γάζα - Netanyahu σε Ιράν, Hezbollah: Θα πληρώσετε μεγαλύτερο τίμημα - Συναγερμός για Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ
Για άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας κάνει λόγο ο ΟΗΕ - Διαψεύδει το Ισραήλ κατάπαυση πυρός στη νότια Γάζα - Εκκενώνει οικισμούς στα σύνορα με το Λίβανο, το Ισραήλ
(Συνεχές upd) Με την χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας να αναβάλλεται μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι όλοι την έχουν προεξοφλήσει και την αναμένουν από στιγμή σε στιγμή, το Ισραήλ διαμηνύει πως κύριος στόχος του δεν είναι ούτε η κατοχή ούτε η παραμονή στη Γάζα, αλλά η εξουδετέρωση της Hamas, έτσι ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς πολίτες.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά ανελέητα και με πρωτοφανείς σε ένταση βομβαρδισμούς τη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό, και ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τα βόρεια τμήματα της Γάζας, μέσω του περάσματος της Rafah προς την Αίγυπτο.
Παράλληλα, σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες ηχούν στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, ενώ τρόμος επικρατεί και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Διακόπηκε και η συνεδρίαση της Κνεσέτ που ήταν σε εξέλιξη. Την επίθεση για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, η οποία ανακοίνωσε πως εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».
Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σειρήνες ήχησαν επίσης στη μητρόπολη Τελ Αβίβ και σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον εστιάζει στο εάν, σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Γάζα, θα υπάρξει μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με μεγαλύτερη και ισχυρότερη εμπλοκή της Hezbollah και του Ιράν, το οποίο στέλνει διφορούμενα μηνύματα.
Από τη μια η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ λέει πως δεν πρόκειται να συγκρουστεί στρατιωτικά με το Ισραήλ, εφόσον αυτό δεν επιτεθεί στο ιρανικό έδαφος και από την άλλη ο Ιρανός ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η εισβολή στη Γάζα είναι κόκκινη γραμμή που θα καταλήξει σε νέα στρατιωτικά μέτωπα.

Netanyahu προς Ιράν και Hezbollah: Μην μας δοκιμάσετε στο βορρά, θα πληρώσετε ακόμα βαρύτερο τίμημα

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu  εγκαινίασε την χειμερινή διάσκεψη του Knesset -της ισραηλινής βουλής- εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα τόσο προς την Hamas, την οποία χαρακτήρισε «νέα εκδοχή του ναζισμού», όσο και προς το Ιράν και την Hezbollah, δυνάμεις για τις οποίες εκτίμησε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, έαν επιτεθούν από βορρά
Ειδικότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε τα πάντα μέχρι τέλους», προσθέτοντας πως «τώρα είμαστε ενωμένοι για έναν στόχο - τη νίκη. Θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει πολλές σκοτεινές δυνάμεις».
Ενώ συμπλήρωσε πως «η Hamas είναι μέρος του άξονα του κακού, που συνθέτουν το Ιράν και η HezbollahΘέλουν να επιστρέψουν τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο».
Παράλληλα, ο Netanyahu αποπειράθηκε να παραλληλίσει τον πόλεμο με τη Hamas με τον αντιφασιστικό πόλεμο εξηγώντας πως «τώρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον έχει απέναντί του το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Hamas είναι μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθούμε και εμείς για να νικήσουμε τη Hamas».
Ωστόσο, ο επικεφαλής του εβραϊκού κράτους εξέπεμψε μηνύματα και προς τον βορρά προειδοποιώντας:
«Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά, μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε. Το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο. Να είστε προσεκτικοί!».
Αναφερόμενος στους ομήρους της Hamas γνωστοποίησε πως: «συναντήθηκα χθες με τους εκπροσώπους των οικογενειών των απαχθέντων. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι σε όλες τις οικογένειες. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για την επιστροφή των αδελφών μας».
Τέλος, αναφέρθηκε και στην αμερικανική βοήθεια υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη του προέδρου Biden και του αμερικανικού λαού».
Ενώ έκλεισε, προσδιορίζοντας την στρατηγική στόχευση του πολέμου απέναντι στην Hamas, ότι δηλαδή «ακόμη και μετά από 75 χρόνια, ο πόλεμος της ανεξαρτησίας δεν έχει ακόμη τελειώσει. Στόχος μας είναι μια συντριπτική νίκη επί της Hamas, η κατάρρευση της κυριαρχίας της».

Ισραηλινά ΜΜΕ: Επίσκεψη Biden στις 18/10

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον Ισραηλινό Τύπο που θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ μεθαύριο Τετάρτη 18/10 σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποτραπεί το σενάριο μιας γενικής στρατιωτικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως θα ήταν μεγάλο λάθος του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας
«Η Hamas δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό.
Ωστόσο, η εξάλειψη των εξτρεμιστών από το Ισραήλ είναι αναγκαίο μέτρο» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως η Hamas πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς ο Biden υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή, πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος».
Σύμφωνα με τον Biden, δεν είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό, καθώς όπως είπε, το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς παγκοσμίως.
Ωστόσο διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το Ισραήλ με όλα όσα χρειάζεται, ενώ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως ο ισραηλινός στρατός θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου.
Τις θέσεις του Biden, είχε περιγράψει νωρίτερα και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος απέρριψε και αυτός την ιδέα οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος πραγματοποιεί νέο γύρο συναντήσεων σήμερα Δευτέρα 16/10 στο Ισραήλ, η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Διαψεύδει κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα το Ισραήλ - Hamas: Δεν γνωρίζουμε τίποτα

Στη διάψευση ότι επήλθε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη νότια Γάζα - επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδας και να διαρκέσει 5 ώρες - με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο προχώρησε το Ισραήλ ενώ νωρίτερα και η Hamas είχε αναφέρει πως δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Οι πληροφορίες ανέφεραν πως η
κατάπαυση πυρός θα συνέπιπτε χρονικά και με το άνοιγμα του περάσματος της Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο, έτσι ώστε να επιτραπεί και η μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.
Από την πλευρά της πάντως η Hamas υποστήριξε πως δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για ανθρωπιστικούς λόγους.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής, πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα και στις βόρειες περιοχές της, κατόπιν των διαδοχικών τελεσιγράφων των Ισραηλινών για την επικείμενη εισβολή τους.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και οι ηγέτες του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ έτρεξαν στα καταφύγια.

Ισραήλ: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τη Γάζα

Το Ισραήλ δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα αλλά να εξουδετερώσει την Hamas υποστήριξε ο πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan.
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καταλάβουμε τη Γάζα ή να παραμείνουμε στη Γάζα, αλλά επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας και ο μόνος τρόπος, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Biden είπε, είναι να εξαλείψουμε τη Hamas, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαφανίσουμε τις δυνατότητές τους» υπογράμμισε ο Erdan.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Michael Herzog, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να καταλάβουμε ή να ξανακαταλάβουμε τη Γάζα.
Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κυριαρχήσουμε στις ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων» υπογράμμισε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Οι 4 στόχοι

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝ, το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο το Ισραήλ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες Κυριακή 15/10, ενέκρινε τους τέσσερις βασικούς στόχους της στρατιωτικής επέμβασης στη Γάζα.
Βάσει του εγγράφου, το Ισραήλ σχεδιάζει:
- να εξαλείψει πλήρως το στρατιωτικό και πολιτικό δυναμικό της Hamas
- να εξαλείψει κάθε απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας
- να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων και
- να προστατεύσει τον πληθυσμό και τα σύνορα του Ισραήλ.

Ιράν: Κόκκινη γραμμή η εισβολή

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει το Ιράν.
Από τη μια λέει, σύμφωνα με τη μόνιμη διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ότι το
Ιράν δεν πρόκειται να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, παρά μόνο εάν αυτό μας επιτεθεί.
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν θα εμπλακούν σε μάχη υπό την προϋπόθεση ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν, στα συμφέροντα και στους πολίτες του.
Οι δυνάμεις της αντίστασης θα είναι σε θέση να αμυνθούν» ανέφεραν οι Ιρανοί διπλωμάτες.
Από την άλλη η κοινοβουλευτική επιτροπή για τις διεθνείς σχέσεις του Ιράν υποστήριξε πως η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι κόκκινη γραμμή και ότι θα προκαλέσει νέα μέτωπα απέναντι στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Hossein Amir Abdollahian σε συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, υποστήριξε πως εάν οι Ισραηλινοί συνεχίσουν να κτυπούν τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσε να κλιμακωθεί η ένταση της σύγκρουσης.

Ισραήλ: Νεκρός ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Hamas

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 16/10 ότι σκότωσαν τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Hamas στο Χαν Γιούνις.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί παρουσίασαν στοιχεία για τα ακριβή χτυπήματά τους σε ζωτικής σημασίας υπόγειες εγκαταστάσεις της Hamas και τους Παλαιστίνιου που ήταν υπεύθυνοι για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ.

5_35.jpg
4_79.jpg
3_90.jpg
Επικοινωνία Erdogan-Raisi 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan και ο Ιρανός ομόλογός του  Raisi σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή της, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
«Υπογραμμίζοντας ότι ο άμεσος τερματισμός των συγκρούσεων είναι σημαντικός στο όνομα της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες προκειμένου να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η τουρκική προεδρία.
 
Και προσθέτει: «Τονίζοντας περαιτέρω ότι πρέπει να αποφεύγονται βήματα που θα αυξήσουν την ένταση, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι τα αμοιβαία θετικά βήματα μπορούν να επιφέρουν μόνιμη λύση στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης».

Δεν φταίει ο καιρός για τη μη εισβολή


Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως ο λόγος της αναβολής μέχρι στιγμής της χερσαίας εισβολής δεν είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά το να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος διέψευσε δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων που υποστήριξαν πως η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το Σαββατοκύριακο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Χτυπάμε την Hamas, όχι τους Παλαιστίνιους πολίτες

Σε δηλώσεις του ο Jonathan Conricus, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποστήριξε ότι «χτυπάμε την Hamas, χτυπάμε τις υποδομές τους και κυνηγάμε τους διοικητές τους».
«Κατηγορηματικά δεν προσπαθούμε να χτυπήσουμε πολίτες» είπε ο Conricus, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στο χτύπημα σε κομβόι αμάχων που εγκατέλειπαν τη Γάζα την περασμένη Παρασκευή, όταν και σκοτώθηκαν περίπου 70 άνθρωποι.
Επιπλέον, είπε πως δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση της πληροφορίας πως η Hamas έχει εκτελέσει ομήρους.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι χθες Κυριακή 16/10 χτύπησε 250 στρατιωτικούς στόχους και ότι σκότωσε έναν από τους πλέον υψηλόβαθμούς διοικητές της Hamas.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Herzi Halevi είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει στη Γάζα για να ξεριζώσει την Hamas.

Η Hamas κρατά 199 ομήρους

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως η Hamas κρατά 199 ομήρους στη Γάζα.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ανάμεσα τους και 291 στρατιώτες.
ιραν.jpg
Εκκενώνει οικισμούς στα σύνορα με το Λίβανο το Ισραήλ

Και ενώ όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εκκενώνει οικισμούς σε μια ζώνη περίπου 2 χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα του με το Λίβανο, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μια συνεχής ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις της Hezbollah.
Σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων σε μια περιοχή που εκτείνεται σε βάθος 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Λίβανο.
Οι κάτοικοι θα φιλοξενηθούν σε σπίτια που θα τους παράσχει το κράτος, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προειδοποίηση σε Hezbollah: Θανατηφόρα η απάντηση αν συνεχίσετε τις επιθέσεις

Προειδοποίηση στην Hezbollah πως εάν συνεχίσει τα πυρά και τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα λάβει θανατηφόρα απάντηση απέστειλε ο ισραηλινός στρατός.
«Εάν η Hezbollah τολμήσει να μας δοκιμάσει, η αντίδρασή μας θα είναι θανατηφόρα.
Αυξήσαμε τις δυνάμεις μας στα βόρεια σύνορα και αντιδρούμε επιθετικά σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εναντίον μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ.
«H Hezbollah πραγματοποίησε χθες Κυριακή 15/10 μια σειρά επιθέσεων σε περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τον Λίβανο για να προσπαθήσει να αποσπάσει τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία και την υποστήριξη του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα έθετε σε κίνδυνο το κράτος του Λιβάνου και τους πολίτες του» υποστήριξε ο Hagari.
ζαγα_1.jpg
Λίβανος: Βρήκαμε πυραύλους της Hezbollah

Πυραύλους και εκτοξευτές πυραύλων που ανήκουν στην οργάνωση Hezbollah ισχυρίζεται ότι βρήκε σε στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, ο λιβανέζικος στρατός, ενώ μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Σύμφωνα με ενημέρωση στην πλατφόρμα Χ, ο στρατός του Λιβάνου, σε επιχείρηση που έστησε το πρωί της Δευτέρας στο Νότιο Λίβανο ανακάλυψε 20 εκτοξευτές πυραύλων και πυραύλους της Χεζμπολάχ, κοντά στις πόλεις Qalila και Al-Sha'iyat με στόχο το βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Λιβανέζικου στρατού στην πλατφόρμα Χ, ομάδες πυροτεχνουργών βρίσκονται στη διαδικασία αποσυναρμολόγησης των θέσεων εκτόξευσης.

«Άκυρο» από το Ισραήλ στον Zelensky: «Tώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επισκέψεις»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο εβραϊκό κράτος, στον απόηχο της επίθεσης της Hamas, αλλά του ειπώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επίσκεψη, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο Zelensky έχει διατυπώσει ισχυρή στήριξη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Το Ισραήλ έχει στηρίξει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκκλήσεις προκειμένου να επιτραπεί στις διεθνείς οργανώσεις να εισέλθουν στη Γάζα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Lynn Hastings, συντονίστρια το ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε πορεία καταστροφής της Γάζας και ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απάνθρωπο.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Hamas να απελευθερώσει τους 150 και πλέον ομήρους που κρατά και στη συνέχεια να επιτραπεί στις διεθνείς οργανώσεις να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έως αύριο Τρίτη 17/10 θα μείνουν χωρίς νερό, ενώ προβλέπεται πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής διαρκούν για μόλις 24 ώρες.
Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Γάζα στραγγαλίζεται.
Φαίνεται πως ο κόσμος έχει χάσει την ανθρωπιά του.
Η Γάζα τελειώνει από νερό, τελειώνει από ζωή
Σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε φάρμακα.
Δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό, ούτε ένας κόκκος σταριού ούτε ένα λίτρο καυσίμου που να έχει επιτραπεί στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 8 ημέρες» υποστήριξε ο Philippe Lazzarini, ο επικεφαλής της UNRWA, αναφέροντας πως κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές.

Στο χείλος της αβύσσου

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου λέει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος καλεί την Hamas να απελευθερώσει τους ομήρους και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια.
« Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών» αναφέρει ο Guterres, επισημαίνοντας πως αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες».
12_16.jpg
Τραγικός ο απολογισμός

Ο φρικτός απολογισμός της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 19.000 νεκρούς  και τραυματίες.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων αναφέρονται τουλάχιστον 2.800 νεκροί και 10.800 τραυματίες  από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική  Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις τελευταίες επτά μέρες.
Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.750  και μεταξύ αυτών είναι περίπου 800 παιδιά.
Οι τραυματίες είναι 9.700.
Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.
Από την πλευρά του Ισραήλ, αναφέρονται πάνω από 1.300 νεκροί (1.330 στη Γάζα) και σχεδόν 4.000 τραυματίες (3.330 στη Γάζα), από τις πυραυλικές επιθέσεις της Hamas.
Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 291 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου (7/10) από τη Hamas, ενώ 126 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Hamas.
Περισσότερα από 200 μέλη της Hamas έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.
13_12.jpg
14_10.jpg
Κίνα: Αναγκαίο να υπάρξει άμεσα κατάπαυση πυρός σε Ισραήλ και Γάζα

Να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός σε Ισραήλ και Γάζα ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει δράση και οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.
Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός, να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός δίαυλος έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί μια περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή» υποστήριξε ο Wang Yi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο.

El-Sisi (Αίγυπτος): Η απάντηση του Ισραήλ δεν αφορά αυτοάμυνα αλλά συλλογική τιμωρία 2,3 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα

Η απάντηση του Ισραήλ στις ενέργειες της Hamas υπερβαίνει το δικαίωμά του για αυτοάμυνα και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Κάιρο την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
«Η αντίδραση ξεπέρασε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, μετατράπηκε σε συλλογική τιμωρία για 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, σύμφωνα με την Al Arabiya.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να απλοποιηθεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «μια καθυστέρηση στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος θα οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό θυμάτων».
γαζα4.jpg
προσφυγεσ2_1.jpg
προσφυγεσ_1.jpg

Ισραήλ: Τα υπερσύγχρονα πλοία Saar 6 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά της Hamas

Τα υπερσύγχρονα πλοία Saar 6 χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου με τη Hamas, αποκάλυψε ο ισραηλινός στρατός, IDF τη Δευτέρα 16/10.
Επιθέσεις από τα πλοία Oz και Magan Saar 6 έπληξαν υποδομές της Χαμάς για τη συναρμολόγηση όπλων καθώς και θέσεις και θέσεις επιφυλακής για τους ναυτικούς καταδρομείς της Hamas.
Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού διαθέτουν 18 διαφορετικά προηγμένα τεχνολογικά και συστήματα μάχης ακριβείας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναπτύχθηκε στο Ισραήλ και τρία από αυτά έχουν καταστεί πλήρως επιχειρησιακά τους τελευταίους έξι μήνες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα πλοία Saar 6 έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες επιχειρησιακές δοκιμές.
Τον Απρίλιο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ραντάρ του πυραυλικού σκάφους Saar 6 χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τον Μάρτιο του 2021 για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση ενός ιρανικού επιθετικού drone και στη διευκόλυνση της ανάθεσης συγκεκριμένου αεροσκάφους F-35 για την κατάρριψη του εισερχόμενου drone.
558961.jpg
Το Ισραήλ ρίχνει στη μάχη το υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα λέιζερ «Iron Beam» για την αντιμετώπιση των πυραύλων

Το Ισραήλ επισπεύδει την ανάπτυξη του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας κατευθυνόμενης ενέργειας, που ονομάζεται «Iron Beam», ως απάντηση στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με την τρομοκρατική ομάδα της Hamas.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκθεση Die Welt, το εν λόγω οπλικό σύστημα πρόκειται να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Hamas από τη Γάζα ή τη σιιτική οργάνωση Hezbollah από τον Λίβανο.
Το σύστημα, που αρχικά αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σε λίγα χρόνια, θα χρησιμεύσει ως το όπλο μικρού βεληνεκούς του ολοκληρωμένου ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. 
Το σύστημα μπορεί να αναχαιτίσει εχθρικούς πυραύλους, drones, πυροβολικό, ακόμη και βλήματα όλμων αναφέρουν οι Eurasian Times. 

Το σύστημα Iron Beam προορίζεται να λειτουργεί παράλληλα με το εξαιρετικά αναγνωρισμένο Iron Dome. Το σύστημα λέιζερ έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ.
Το Iron Beam, γνωστό και ως Magen ή Light Shield, αποκαλύφθηκε δημόσια κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης της Σιγκαπούρης στις 11 Φεβρουαρίου 2014, από τον Rafael Advanced Defense Systems, έναν Ισραηλινό αμυντικό εργολάβο.
Το οπλικό σύστημα αεράμυνας κατευθυνόμενης ενέργειας εξυπηρετεί τον σκοπό της εξουδετέρωσης βλημάτων μικρής εμβέλειας που είναι πολύ κοντά για να αναχαιτίσει αποτελεσματικά το σύστημα Iron Dome.
Η επιχειρησιακή του εμβέλεια εκτείνεται έως και 7 km (4,3 μίλια) και περιλαμβάνει τη δυνατότητα εμπλοκής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Η Rafael Advanced Defense Systems είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το υψηλής ενέργειας σύστημα Iron Beam θα ενσωματωθεί στο Iron Dome του Ισραήλ έως το 2025.
F8af21uWsAAQbmZ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης