Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προληπτικά πλήγματα Ισραήλ σε βάρος της Συρίας - Εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια σε Χαλέπι και Δαμασκό

Προληπτικά πλήγματα Ισραήλ σε βάρος της Συρίας - Εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια σε Χαλέπι και Δαμασκό
Το Ισραήλ πλήττει τα συριακά αεροδρόμια εδώ και τέσσερις μέρες
Σχετικά Άρθρα
Το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, έβαλε στο στόχαστρο αργά τη νύχτα του Σαββάτου 14/10 το Ισραήλ, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού.
«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Rami Abdel Rahman, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.
Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».
Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από τα υψίπεδα του Γκολάν πρώτη φορά την Τρίτη 10/10, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, προφανώς προερχόμενα από τη Hezbollah που έχει εκεί βάσεις.
Στη συνέχεια το Ισραήλ άρχισε να πλήττει τα αεροδρόμια του Χαλεπιού και της Δαμασκού την Πέμπτη 12/10, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Ακολούθησαν νέα πλήγματα το Σάββατο, 16/10 λίγες ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, τόνισε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011.
Η αεροπορία του βάζει κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους της Δαμασκού και ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού και έχει βομβαρδίσει πολλές φορές τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία δημόσια, πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης