Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προελαύνουν οι Ρώσοι - Εκκαθαρίζουν Ουκρανούς σε Donetsk, Kherson - Putin: Βελτιώσαμε τις θέσεις μας στην ανατολική Ουκρανία

Προελαύνουν οι Ρώσοι - Εκκαθαρίζουν Ουκρανούς σε Donetsk, Kherson - Putin: Βελτιώσαμε τις θέσεις μας στην ανατολική Ουκρανία
Το Κίεβο έχει χάσει 100.000 στρατιώτες σε 15 εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα
(Upd 17) Καταρρέει η ουκρανική αντεπίθεση και είναι ολοφάνερη η συντριπτική ήττα των Ουκρανών από τους Ρώσους. 
Ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε, χάνοντας σε 15 εβδομάδες αντεπίθεσης 98.000 με 100.000 στρατιώτες ενώ ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε πολλά μέτωπα και πλησιάζει στην Avdiivka, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στο Donetsk, για να την καταλάβει…
Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί αριθμούν 5.300...
Στην Avdiivka περίπου 20.000 Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν και εάν αυτό συμβεί η κατάρρευση της Avdiivka θα κάνει μεγαλύτερο πάταγο από την κατάρρευση του Bakhmut.

Γιατί είναι σημαντική η  Avdiivka

Η κατάληψη της Avdiivka έχει συμβολική κυρίως σημασία και όχι στρατηγική, επειδή η πόλη αυτή αποτέλεσε «κάστρο» των Ουκρανών απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις από το 2014.
Η Avdiivka είχε περάσει, για μικρό χρονικό διάστημα, τον Ιούλιο του 2014, στα χέρια των ρώσων αυτονομιστών του Donetsk, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε υπό ουρανικό έλεγχο.
Έκτοτε σηματοδοτεί τη γραμμή του μετώπου σε αυτή τη ζώνη, είναι καλά οχυρωμένη και είχε βομβαρδιστεί αρκετές φορές ακόμη και πριν τον Φεβρουάριο του 2022.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές στα βόρεια και τα νότια της πόλης σφίγγοντας τον κλοιό, προκειμένου να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να υποχωρήσουν μακρύτερα από την περιφερειακή πρωτεύουσα του Donetsk.
Οι ελεγχόμενες από το Κίεβο αρχές της Avdeyevka περιγράφουν την κατάσταση στην πόλη ως «πολύ τεταμένη».
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από το Κίεβο στρατιωτική διοίκηση στην Avdeyevka Vitaly Barabash, ανέφερε ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι πολύ δύσκολη καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αποκρούσουν τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις για τρίτη συνεχόμενη μέρα.
Στις 10/10  ο Yan Gagin, σύμβουλος του αρχηγού της DPR Denis Pushilin, είχε δηλώσει στο TASS ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν ορισμένες θέσεις στην πρώτη γραμμή άμυνας κοντά στην Avdeyevka ενώ όπως είχε αναφέρει ο Ουκρανός βουλευτής  Alexey Goncharenko, οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες που σταθμεύουν εκεί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Putin: Απέτυχε πλήρως η ουκρανική αντεπίθεση, ευχαριστώ στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και τους μαχητές

Η επιβεβαίωση του ναυαγίου της ουκρανικής αντεπίθεσης έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο, την Κυριακή 15/10, δια στόματος του Ρώσου πρόεδρου Vladimir Putin, που σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας βελτίωσαν πρόσφατα τις θέσεις τους στις πρώτες γραμμές στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από τη Zaporizhzhia, την Avdiivka και το Kupyansk.
Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εφαρμόζουν μια τακτική που ονόμασε «ενεργητική άμυνα» και γνωρίζουν ότι η Ουκρανία προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Η πολύμηνη αντεπίθεση του Κιέβου με στόχο την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων έχει «αποτύχει εντελώς», πρόσθεσε ο Vladimir Putin.
Στη συνέχεια, ο Vladimir Putin  ευχαρίστησε τους Ρώσους μαχητές στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για το θάρρος και τον ηρωισμό τους.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ένοπλες δυνάμεις, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πάνω απ' όλα τους στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή για το θάρρος και τον ηρωισμό τους», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι Ρώσοι χτύπησαν τους Ουκρανούς σε 115 περιοχές - Τίτλοι τέλους στην αντεπίθεση

Οι Ρώσοι έπληξαν τους Ουκρανούς σε 115 περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επιβεβαιώνοντας πως η Μόσχα διεξάγει πλέον επιθετικές επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα ενώ η αντεπίθεση του Κιέβου φαίνεται να έχει τελειώσει οριστικά.
«Οι ρωσικές μονάδες έπληξαν το ουκρανικό προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 115 περιοχές», αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση της Μόσχας.
Εξάλλου ο ρωσικός στρατός κατήγαγε σημαντικές νίκες έναντι των Ουκρανών στις περιοχές Ugledar και Nikolskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες.

Στο μέτωπο της Kherson

Σε ότι αφορά τα μέτωπα,  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, οι μονάδες της ομάδας μάχης Dnepr κατέστρεψαν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Kherson χρησιμοποιώντας οβίδες D-20
Μέσα σε λίγα λεπτά, το πυροβολικό έκανε αρκετές ακριβείς βολές εναντίον ανιχνευμένων θέσεων του αντιπάλου, που ανιχνεύθηκαν με τη βοήθεια μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων ης ομάδας μάχης, καθιστώντας δυνατή την καταστροφή του εχθρού με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και στερώντας του τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών μάχης», ανέφερε το υπουργείο.

Οι Ρώσοι απέτρεψαν μεγάλο σαμποτάζ στο Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν μια ουκρανική ομάδα σαμποτάζ κοντά στην Olshana στo Kharkiv, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι επιχειρήσεις μιας ουκρανικής ομάδας σαμποτέρ σταμάτησαν κοντά στον οικισμό Olshana στην περιοχή του Kharkiv», ανέφερε η Μόσχα.

Νίκες Ρώσων στο ανατολικό μέτωπο του Donetsk

Παράλληλα, τα στρατεύματα της Ομάδας Μάχης στην Ανατολή και συγκεκριμένα στην περιοχή του Donetsk διέκοψαν πέντε προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να αποσύρει τους ήδη ανεπτυγμένους στην περιοχή στρατιώτες και να φέρει νέους, ο εκτελούν εκ περιτροπής, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της ομάδας μάχης Oleg Chekhov.
«Μονάδες πρώτης γραμμής της Battlegroup East, υποστηριζόμενες από πυροβολικό, διέκοψαν πέντε προσπάθειες στην περιοχή του Νότιου Donetsk για να πραγματοποιήσουν εναλλαγή μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε οχυρά στις περιοχές Malinovka, Priyutnoe και Poltavka. Ένα φορτηγό και δύο θέσεις με μαχητές καταστράφηκαν, δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν», είπε.
Ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης της 1ης ταξιαρχίας αρμάτων μάχης του εχθρού στο Storozhevoe εμπλέκεται με πυρά όλμων, πρόσθεσε ο Chekhov.
Μια αποθήκη στο Ugledar και δύο οχήματα με μαχητές κοντά στη Velikaya Novoselka καταστράφηκαν από πυρά πυροβολικού, είπε ακόμη.
Ο ουκρανικός στρατός έχασε επίσης τέσσερα πληρώματα όλμων κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων κατά των συστοιχιών, σημείωσε ο Chekhov.
«Ζώνες συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και υλικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού στην περιοχή των οικισμών Novomikhailovka, Konstantinovka, Vodyanoe, Staromaiorskoe και Urozhainoe», πρόσθεσε.
Ίδια εικόνα και στις περιοχές  Andreyevka, Kleshcheyevka, Kurdyumovka και Maryinka, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην περιοχή του Donetsk, η Oμάδα Mάχης του Νότου απέκρουσε εχθρική επίθεση και νίκησε το ουκρανικό προσωπικό και εξοπλισμό στις περιοχές των οικισμών Andreyevka, Kleshcheyevka, Kurdyumovka και Maryinka της Λαϊκής Δημοκρατίας του  Donetsk. Οι απώλειες του εχθρού στην περιοχή αυτή ανήλθαν σε 185 στρατιωτικοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο οχήματα, ένα αμερικανικό πυροβολικό M777, ένα οβιδοβόλο D-20, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Akatsiya και Gvozdika και έναν σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου Bukovel, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας 

Οι δυνάμεις της ρωσικής ομάδας μάχης «Ανατολή» έπληξαν περιοχές συγκέντρωσης στρατιωτών και οχημάτων τεσσάρων ουκρανικών ταξιαρχιών και απέκρουσαν μία επίθεση στη νότια κατεύθυνση του Donetsk, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν συγκεντρώσεις προσωπικού και οχημάτων της 79ης αεροπορικής ταξιαρχίας της Ουκρανίας, της 72ης Μηχανοκίνητης, της 127ης και της 128ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας κοντά στους οικισμούς Novomikhaylovka, Ugledar, Vodyanoye, Staromayorskoye, Urozhaynoye και Primiapor», ανέφερε η Μόσχα.
Οι ρωσικές δυνάμεις σε συνεργασία με την αεροπορία στρατού και το πυροβολικό απέκρουσαν επίσης επίθεση της 128ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας κοντά στον οικισμό Staromayorskoye του Donetsk.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 20 ουκρανικά drones σε Kursk, Belgorod

Το Κίεβο επιχείρησε να πλήξει ρωσικά εδάφη με 27 drones, αλλά 20 από αυτά να καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας, δήλωσε στους δημοσιογράφους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας εναντίον εγκαταστάσεων στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτράπηκε. Συστήματα αεράμυνας σε υπηρεσία αναχαίτησαν 27 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 18 πάνω από την περιοχή Kursk και 2 πάνω από το Belgorod καταστράφηκαν στον αέρα», ανέφερε το υπουργείο.

Scott Ritter (πρώην CIA): Τρέπεται σε φυγή ο Ουκρανικός στρατός – Υιοθέτησαν τακτικές ΝΑΤΟ, δηλαδή τακτικές ήττας

Ο πρόεδρος Zelensky διέταξε τα ουκρανικά στρατεύματα να ακολουθήσουν τη στρατηγική του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, με αποτέλεσμα να υποστούν ολική καταστροφή δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter.
«Ο Zelensky διέταξε τον στρατό του όχι μόνο να διπλασιάσει τις επιθέσεις του, αλλά και να το κάνει με τον τρόπο που διδάχτηκαν στο ΝΑΤΟ.
Επιστρέφει ξανά στο μέτωπο ξανά και ξανά μέχρι να σκοτωθούν».
Ο Scott Ritter εξήγησε ότι η τακτική του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ συνίσταται σε άμεσες μαζικές επιθέσεις στον εχθρό για να σπάσει τη γραμμή άμυνας, αντί για μεμονωμένες επιθέσεις σε μικρές ομάδες.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει θέσει ένα τεχνητό χρονικό πλαίσιο για την ουκρανική επίθεση λόγω της αυξανόμενης κόπωσης από τη σύγκρουση και της εξάντλησης των δικών της αποθεμάτων όπλων.
Ο Scott Ritter σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έπρεπε να δείξουν αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο η αντεπίθεση πλέον με αυστηρά στρατιωτικούς όρους απέτυχε.
Ο Scott Ritter πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός υπέστη τεράστιες απώλειες, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει τους βασικούς στόχους της αντεπίθεσης.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επιτύχει εντυπωσιακές επιτυχίες στην περιοχή του Donetsk, πρόσθεσε ο Ritter.
Η Ουκρανία έχει ξεμείνει από ενισχύσεις, γινόμαστε μάρτυρες της στρατιωτικής κατάρρευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι 'αυτό».
Σύμφωνα με τον Ritter, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πολιτική κρίση για το ζήτημα της περαιτέρω υποστήριξης της Ουκρανίας.
Η κρίση ξεκίνησε πριν ακόμη ξεκινήσει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση από την αρχή, μόλις άρχισαν να βοηθούν την Ουκρανία.
Το γεγονός είναι ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν τον πόλεμο», κατέληξε ο Scott Ritter.

Λευκός Οίκος: Πάνω από 2 δισεκ. δολάρια η νέα στρατιωτική βοήθεια για Ισραήλ – Ουκρανία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan δήλωσε ότι μία νέα στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία θα είναι σημαντικά υψηλότερη από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Sullivan, σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή (15/10/2023), δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα έχει εντατικές συνομιλίες με το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για την ανάγκη έγκρισης του πακέτου.

Ρωσικό Su - 27 αναχαίτισε αμερικανικό drone Global Hawk

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει ένα αμερικανικό drone αναγνώρισης Global Hawk, που προσέγγισε τα ρωσικά σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ρωσικό αεροσκάφος απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων.
«Για να εντοπιστεί ο εναέριος στόχος και να αποτραπεί η παραβίαση των ρωσικών κρατικών συνόρων, ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27 από τη δύναμη αεράμυνας απογειώθηκε.
Το πλήρωμα του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους αναγνώρισε τον εναέριο στόχο ως Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ UAV αναγνώρισης RQ-4B Global Hawk», ανέφερε το υπουργείο.

map_1_3.png

map_2_2.png

map_3_1.png

map_4_1.png

map_5_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης