Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι – Προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος PiS δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι – Προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος  PiS δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας)
Σχετικά Άρθρα
Στις κάλπες προσέχονται οι Πολωνοί για τις βουλευτικές εκλογές, με το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Κυριακή 15/10 ( 08:00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώνεται στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.
Το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο 460μελές κοινοβούλιο, χωρίς όμως να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki θα πρέπει στη συνέχεια να βασιστεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Συνομοσπονδία θέλει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.
Στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο αντιπολιτευόμενος φιλελεύθερος Συνασπισμός Πολιτών (KO) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ανατρέψει τα προγνωστικά και νικήσει, ο Συνασπισμός Πολιτών θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με την αριστερή συμμαχία Η Αριστερά και με το χριστιανικό συντηρητικό συνασπισμό Τρίτος Δρόμος.
Σημειώνεται ότι το PiS, η δημοτικότητα του οποίου επλήγη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, έκανε προσπάθειες για να αυξήσει την υποστήριξή του πριν από τις εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν, καθώς η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία Orlen άρχισε ξαφνικά να πουλάει βενζίνη και ντίζελ κάτω από τις τιμές της αγοράς, οδήγησε την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθαρά προεκλογικό μέτρο.
Στο μεταξύ, η 15η Οκτωβρίου εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία ως Ημέρα του Πάπα, στη μνήμη του πολωνού ποντίφικα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Το PiS προσδοκά ότι η χρονική συγκυρία θα φέρει τους θρησκευόμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην κάλπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης