Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Συγκρούσεις σε Γάζα, Λίβανο, το Ιράν απειλεί με μαζικούς τάφους το Ισραήλ - Πάνω από 20.000 τα θύματα

Κόλαση στη Μέση Ανατολή - Συγκρούσεις σε Γάζα, Λίβανο, το Ιράν απειλεί με μαζικούς τάφους το Ισραήλ  - Πάνω από 20.000 τα θύματα
Ο μισός πληθυσμός από το βόρειο τμήμα της Γάζας φέρεται να την έχει εγκαταλείψει
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Υπό το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού, που δηλώνει ότι βρίσκεται με το όπλο παρά πόδας για να ξεκινήσει χερσαία εισβολή του εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, με κονβόι που παρά τις εγγυήσεις ασφαλείας του Ισραήλ, πλήττονται από τις βόμβες των Ισραηλινών, αυξάνοντας καθημερινά τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.
Τη Κυριακή 15/10 το Ισραήλ έδωσε νέο τελεσίγραφο στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να αποχωρήσουν από την περιοχή που έληξε στη 1 το μεσημέρι, αλλά μόλις έληξε, αντί να ξεκινήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ, ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για πυραυλική επίθεση σε μια ευρεία περιοχή του κέντρου της χώρας, απο το Τελ Αβίβ ως τη Herzliya και τη Ramat Hasharon αλλά και την περιοχή Sharon.
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής (15/10) συναγερμός είχε σημάνει στους συνοικισμούς Aschelon και Sderot, στα περίχωρα της Γάζας ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν περιοχές στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ
Η εφημερίδα Haaretz έγραψε για αναφορά του στρατού περί νέας διείσδυσης μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, συγκεκριμένα στην περιοχή Ofakim. 
Την ίδια στιγμή η φωτιά απλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή με αψιμαχίες σε Συρία, Λίβανο, ενώ  το Ιράν προειδοποιεί για «μεγάλες συνέπειες» εάν το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, οι ΗΠΑ ενισχύουν μέρα τη μέρα τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ισραήλ, η Ρωσία ζητά επείγουσα παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Κίνα ασκεί κριτική στο Ισραήλ. 
Ο φρικτός απολογισμός της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 18.767 νεκρούς  και τραυματίες.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων αναφέρονται βάσει του τελευταίου απολογισμού που έγινε το βράδυ της Κυριακής 15/10 τουλάχιστον 2.670 νεκροί και 10.814 τραυματίες  από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική  Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις τελευταίες επτά μέρες.
Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.670  και μεταξύ αυτών είναι περίπου 800 παιδιά.
Οι τραυματίες είναι 9.600.
Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.
Από την πλευρά του Ισραήλ, αναφέρονται πάνω από 1.500 νεκροί (1.330 στη Γάζα) και σχεδόν 4.000 τραυματίες (3.330 στη Γάζα), από τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς.
Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου (7/10) από τη Hamas, ενώ 126 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Hamas.
Περισσότερα από 200 μέλη της Hamas έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ενώ σε άάλλη ανακοίνωση αναφέρεται ότι 155 αιχμάλωτοι κρατούνται στη Γάζα.
«Ενημερώσαμε τις οικογένειες 155 αιχμαλώτων που κρατά η Hamas στη Γάζα», δήλωσε.

Γιατί αναβάλλεται η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Το Ισραήλ σχεδίαζε εδώ και μέρες να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Απέστειλε τρία τελεσίγραφα για εκκένωση της Γάζας.
Τα τελεσίγραφα εξέπνευσαν αλλά η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.
Οι αναλυτές τοποθετούσαν χρονικά την επίθεση μέσα στο Σαββατοκύριακο (14 -15/10/2023) ωστόσο δεν άρχισε.
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν, πως η επίθεση αναβάλλεται για λίγες μέρες, λόγω καιρικών συνθηκών που θα παρεμπόδιζαν την ικανότητα των πιλότων και των χειριστών drone να υποστηρίξουν τις επίγειες δυνάμεις.
Ισραηλινοί αξιωματικοί είχαν περιγράψει το σχέδιο εισβολής στη Γάζα ως εξής: Ο ισραηλινός στρατός διατάσσεται να καταλάβει την πόλη της Γάζας και να εξοντώσει την ηγεσία της Hamas.
Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, άρματα μάχης και καταδρομείς, επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επίθεση.
Οι μαχητές της Hamas από την πλευρά τους, σχεδιάζουν να στήσουν ενέδρα στα ισραηλινά στρατεύματα από τα μετόπισθεν βγαίνοντας ξαφνικά από πολλές κρυφές υπόγειες σήραγγες της πόλης της Γάζας, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματικό της οργάνωσης.
Νωρίτερα ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής - Seymour Hersh είπε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε επίθεση στη Γάζα χρησιμοποιώντας βόμβες εξοπλισμένες με το κιτ καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition (JDAM), που θα οδηγούσε στην πλήρη καταστροφή της πόλης.

Στους 19 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών Γάλλων πολιτών στην Παλαιστίνη - Αγνοούνται επιπλέον 13

Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων πολιτών από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ αυξήθηκε στους 19, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τελ Αβίβ, ο Colonna είπε ότι άλλοι 13 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Καναδάς: Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι στο Ισραήλ

Ο αριθμός των Καναδών που σκοτώθηκαν στην κλιμακούμενη παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση έχει αυξηθεί σε πέντε, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται, δήλωσαν αξιωματούχοι των καναδικών Εξωτερικών Υποθέσεων .
Την Τετάρτη 11/10, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Mélanie Joly ανακοίνωσε 
τρεις θανάτους καναδώ πολιτών  ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Παλαιστίνιοι: Πάνω από 1.000 οι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων της Γάζας, λέει η Παλαιστινιακή πολιτική άμυνα σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan στο CNN, που επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους, τις τελευταίες ώρες, το Ισραήλ επέτρεψε ξανά την ύδρευση στη νότια Γάζα, μετά από αποκλεισμό που διήρκεσε σχεδόν μια εβδομάδα μετά από τις διεθνείς εκκλήσεις για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Πυραυλικές επιθέσεις από τη Hamas στην πόλη Aschelon και στα σύνορα με τη Γάζα - Με το όπλο παρά πόδας ο Ισραηλινός στρατός

Oι σειρήνες στην πόλη Aschelon και στα σύνορα της Γαζας ήχησαν μετα από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Hamas, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz ενώ συναγερμός σήμανε στο συνοικισμό Sderot και στα περίχωρα της Γάζας τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (15/10)
Την ίδια ώρα, ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Ισραηλινός Στρατός: Πλήγμα σε 250 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα – Νεκρός περιφερειακός διοικητής της Hamas

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, επιβεβαίωση πλήγμα σε 250 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα ενώ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον διοικητης της νότιας περιοχής της Hamas.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Aroub στη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά, σύμφωνα με μάρτυρες.
Ισραηλινοί στρατιώτες εμποδίζουν μέχρι στιγμής το ασθενοφόρο να απομακρύνει τον τραυματία, ανέφεραν μάρτυρες στο Al Jazeera.

Times of Israel: Κατόπτευση των στόχων στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος κάνει ο Ισραηλινός Στρατός

Ανώτεροι αξιωματικοί των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων πετούν μαζί με την αεροπορία της χώρας πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να δουν τις κατευθύνσεις των αναμενόμενων ελιγμών κατά τη διάρκεια της επερχόμενης επιχείρησης στη λωρίδα, αναφέρουν οι Times of Israel .
«Οι Times of Israel έμαθαν ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού κλήθηκαν να πετάξουν την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες για να δουν από ψηλά την κατεύθυνση των αναμενόμενων στρατιωτικών ελιγμών.

Ιράν: Η Γάζα θα γίνει νεκροταφείο για τους Ισραλινούς στρατιώτες - Δεν θα επιτεθούμε στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian ξεκαθάρισε μιλώντας στο Al Jazeera ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει να εισβάλει στη Γάζα, τότε οι ηγέτες της αντίστασης θα τη μετατρέψουν σε νεκροταφείο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Στη δήλωση αυτή προέβη, αφότου συνάντησε την Κυριακή (15/10/2023) τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani.
Ο Amirabdollahian είπε ότι ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu τρέφει ελπίδες και όνειρα, αυτός και η κυβέρνησή του έχουν παραμείνει σιωπηλοί.
«Η Ουάσιγκτον έχει εμφανιστεί για να σώσει τη μαριονέτα της, το Ισραήλ», είπε.
«Αν διευρυνθεί το εύρος του πολέμου, θα υπάρξουν βαριές απώλειες και για την Αμερική», τόνισε.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν θα εμπλακούν πολεμική αντιπράθεση εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός εάν το Τελ Αβίβ επιτεθεί στο ιρανικό έδαφος, δήλωσε στο RIA Novosti η Μόνιμη Αποστολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν θα εμπλακούν υπό τον όρο ότι το ισραηλινό απαρτχάιντ δεν τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν, τα συμφέροντα και τους πολίτες του.

El-Sisi (Αίγυπτος): Η απάντηση του Ισραήλ δεν αφορά αυτοάμυνα αλλά συλλογική τιμωρία 2,3 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι «επαναλαμβανόμενοι γύροι κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως
Η απάντηση του Ισραήλ στις ενέργειες της Hamas υπερβαίνει το δικαίωμά του για αυτοάμυνα και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Κάιρο την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
«Η αντίδραση ξεπέρασε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, μετατράπηκε σε συλλογική τιμωρία για 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με την Al Arabiya.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να απλοποιηθεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «μια καθυστέρηση στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος θα οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό θυμάτων».

Το Ισραήλ δεν θέλει δεύτερο μέτωπο με τη Hezbollah

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Hezbollah του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με πυραύλους.

γαζα4.jpg


γαζα.jpg

Παρά τις εγγυήσεις ασφαλείας που έδωσαν, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν κομβόι προσφύγων

Παράλληλα, τουλάχιστον ως αργά τη νύχτα του Σαββάτου 15/10 συνεχιζόταν η έξοδος ενός μεγάλου μέρους του παλαστινιακού πληθυσμού από το βορρά προς το νότο της Γάζας, υπό τα ανελέητα ισραηλινά πυρά, όπως δείχνει το γεγονός ότι  Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν το Σάββατο 14/10 από πλήγματα της ισραηλινής στρατιωτικής αεροπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 13/10 και ξανά το Σάββατο 14/10 εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Avihai Andrai, παρότρυνε τους πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.
Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας και μάλιστα σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.
Το Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».
Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.
«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Tal Heinrih, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, είπε σε δημοσιογράφους  πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.
Όμως συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν το Σάββατο 14/10 στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, ανέφερε ο απολογισμός που έδωσε σήμερα Κυριακή 15/10 το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.
Τη νύχτα του Σαββάτου 14/10 προς Κυριακή 15/10 ακολούθησε νέοι πυκνοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα και τα σωστικά συνεργεία βγήκαν ψάχνοντας  απεγνωσμένα για επιζώντες από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές.

1 εκατ. κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κλειστό το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και κατευθύνονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ωστόσο παρά τις πληοροφορίες ότι η Αίγυπτος διαπραγματευόταν συμφωνία με τις ΗΠΑ για να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που βρίσκεται στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας, τελικά το πέρασμα παραμένει κλειστό.
Την Κυριακή το πρωί το Ισραήλ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση προς τους κατοίκους της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δίνοντας ένα χάρτη όπου η ισραηλινή αεροπορία δεν θα πραγματοποιήσει  επιθέσεις από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Λευκός Οίκος: Πάνω από 2 δισεκ. δολάρια η νέα στρατιωτική βοήθεια για Ισραήλ – Ουκρανία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan δήλωσε ότι μία νέα στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία θα είναι σημαντικά υψηλότερη από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Sullivan, σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή (15/10/2023), δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα έχει εντατικές συνομιλίες με το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για την ανάγκη έγκρισης του πακέτου.

προσφυγεσ2_1.jpg


Το Ισραήλ θέλει να κλείσει το Al Jazzera

Ο υπουργός Επικοινωνίας του Ισραήλ δήλωσε ότι ζητάει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει πρότασή του να κλείσει το τοπικό γραφείο του Al Jazzera και κατηγόρησε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ ότι παρακινεί τον κόσμο να υποστηρίξει τη Χαμάς, καθώς και ότι εκθέτει ισραηλινούς στρατιώτες σε επιθέσεις από τη Γάζα.

ΠΟΥ: Καλεί το Ισραήλ να άρει τις εντολές εκκένωσης των νοσοκομειών, «ισοδυναμεί με θάνατο για τους νοσηλευόμενους»


Η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου», προειδοποίησε χθες Σάββατο το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε όλους τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα, συμπεριλαμβανομένων αρρώστων και τραυματιών, να μεταβούν προς νότο, καθώς ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον της Χαμάς, μια εβδομάδα μετά την πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Ο οργανισμός «καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές διαταγές, που επαναλήφθηκαν, να εκκενωθούν 22 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα», τόνισε ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως με δεδομένο τον κορεσμό των δομών υγείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «θα ήταν το ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».
«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή και την καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε ο ΠΟΥ.
Αναφέρθηκε σε βαριά άρρωστους, σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή μηχανήματα αιμοδιάλυσης, σε νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες, έγκυες με επιπλοκές, που «κινδυνεύουν να υποστούν άμεση επιδείνωση της κατάστασής τους ή να πεθάνουν αν υποχρεωθούν να μετακινηθούν ή να στερηθούν τις κρίσιμες φροντίδες που τους παρέχονται κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους».
Το υγειονομικό προσωπικό στη βόρεια Γάζα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με «σπαρακτικές επιλογές», να εγκαταλείψει τους ασθενείς, να τους εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο μετακινώντας τους ή να θέσει σε κίνδυνο και τη δική του ζωή μένοντας στο πλευρό τους, υπογράμμισε
«Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επέλεξαν να παραμείνουν και να τιμήσουν τον όρκο» του Ιπποκράτη που έχουν δώσει, να «μη βλάψουν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

προσφυγεσ_1.jpg

προσφυγεσ_2.jpg

Νέο επεισόδιο στο Λίβανο, 5 τραυματίες, ο ένας πέθανε


Εν τω μεταξύ νέο επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών στο βόρειο Ισραήλ, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 15/10, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με το Λίβανο. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, αντιαρματική ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από το Λίβανο εναντίον ισραηλινού μεθοριακού χωριού προκάλεσε τουλάχιστον τέσσερα θύματα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν επιβεβαίωσαν αμέσως αυτή την πληροφορία και ανακοίνωσαν μόνο ότι προχωρούν σε πλήγματα στο έδαφος του Λιβάνου έπειτα από επίθεση που αναφέρθηκε εναντίον του ισραηλινού μεθοριακού χωριού Στούλα
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Hezbollah Al Mahnar επιβεβαίωσε το γεγονός.
Από τα πυρά φαίνεται να υπήρξαν πέντε τραυματίες στο Ισραήλ, εκ των οποίων ο ένας κατέληξε.
Κατόπιν αυτού, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε την πρόσβαση του κοινού σε μια ζώνη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.
Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Daniel Hagari.
Σημειώνεται ότι αψιμαχίες με πυρά και πολεμικά επεισόδια ήσσονος σημασίας σημειώνονται καθημερινά εδώ και μια βδομάδα στο Λίβανο.
Τα πιο σοβαρά περιστατικά σημειώθηκαν πάντως την Παρασκευή και το Σάββατο 12- 13/10, όταν σε επίθεση του Ισραήλ κατά της Hezbollah στο Λίβανο σκοτώθηκε δημοσιογράφος, συγκεκριμένα ο φωτορεπόρτερ ειδήσεων του Reuters Issam Abdallah.
Το Σάββατο 13/10, πάλι τρεις μαχητές της Χαμάς πέρασαν από το Λίβανο στο Ισραήλ, αφού ανατίναξαν τμήμα του συνοριακού φράκτη, κι ενεπλάκησαν σε μάχη με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, προτού σκοτωθούν από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά. 
Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu είπε στη Hezbollah που έχει βάσεις στο Λίβανο να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο, απειλώντας με «καταστροφή του Λιβάνου» αν το κάνει.


Προληπτικά πλήγματα Ισραήλ σε Συρία


Εν τω μεταξύ αργά τη νύχτα του Σαββάτου 14/10 ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.
«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Rami Abdel Rachman, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.
Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».
Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από τα υψίπεδα του Γκολάν πρώτη φορά την τρίτη 10/10, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, προφανώς προερχόμενα από τη Hezbollah που έχει εκεί βάσεις.
Στη συνέχεια το Ισραήλ άρχισε να πλήττει τα αεροδρόμια του Χαλεπιού και της Δαμασκού την Πέμπτη 12/10, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Ακολούθησαν νέα πλήγματα το Σάββατο, 16/10 λίγες ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, τόνισε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011.
Η αεροπορία του βάζει κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους της Δαμασκού και ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού και έχει βομβαρδίσει πολλές φορές τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.
Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία δημόσια, πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.

ζαγα_1.jpg

ιραν.jpg

Ενισχύουν τη στρατωτική παρουσία τους οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε το Σάββατο 15/10  αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Loyd Austin.
Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή εδώ τρεις μέρες, προκειμένου να δώσει το μήνυμα της στήριξης της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Loyd Austin στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι στιγμής στο Ισραήλ δύο αεροπλανοφόρα, βομβαρδιστικά αεροσκάφη και εξελιγμένα πυρομαχικά ενώ προειδοποίησαν το Ιράν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία ζητά να πάει για ψήφιση η πρότασή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός 24 ωρών

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει έως τη Δευτέρα 16/4 επί του σχεδίου απόφασης που διένειμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Dmitry Polianski, δεν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στο κείμενο αφότου διανεμήθηκε στα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ, την Παρασκευή 13/10 κι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:00 (σ.σ. ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα 15/10.

Κίνα: Το Ισραήλ δρα πέρα της αυτοάμυνας - Επιβάλλει συλλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Γάζας

Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.
«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Faizla bin Farhan, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.
Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή εξαιτίας της κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
Ο κινέζος ειδικός απεσταλμένος Zai Tzoun δήλωσε στο CGTN ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με όλα τα μέρη προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων, της αποκλιμάκωσης και της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης