Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη νίκη Putin: Χωρίς κοινή δήλωση η σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας εξαιτίας της μη καταδίκης για το Ουκρανικό

Απίστευτη νίκη Putin: Χωρίς κοινή δήλωση η σύνοδος ΔΝΤ -  Παγκόσμιας Τράπεζας εξαιτίας της μη καταδίκης για το Ουκρανικό
Έντονο παρασκήνιο για το Ουκρανικό στην ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Μετά το κοινό ανακοινωθέν στον G20 (στις 9 Σεπτεμβρίου 2023) όπου δεν καταδικαζόταν η Ρωσία για την «εισβολή» στη Ρωσία, μια νέα διπλωματική νίκη ήρθε αυτή τη φορά στη Σύνοδο των πλέον σημαντικών διεθνών οικονομικών θεσμών.
Οι διαφωνίες σχετικά με τη γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί όσον αφορά την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπόδισαν την έκδοση κοινής δήλωσης από την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023.
Αξιωματούχοι που συγκεντρώθηκαν στο Μαρόκο προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική και νομισματική πολιτική δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν, αφού χώρες όπως η Ουκρανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και οι Σκανδιναβοί αντιτάχθηκαν στον τρόπο με τον οποίο περιγράφεται η εισβολή ή ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε προσχέδιο κειμένου.
Η γλώσσα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ένας αξιωματούχος από την Ουκρανία, ο οποίος ανώνυμα αναφέρθηκε στις συνομιλίες της συνόδου που διεξήχθησαν «πίσω από τις κλειστές πόρτες».
«Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα καταδικαστική», δήλωσε ένας αξιωματούχος από άλλη χώρα.
Η Ισπανία, η οποία προήδρευσε στις συνομιλίες, είχε προτείνει την επανάληψη των διατυπώσεων που συμφώνησαν οι ηγέτες της G20 στο Δελχί τον περασμένο μήνα, σε μια κοινή δήλωσε που δεν καταδίκαζε τη Ρωσία αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση».
«Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να καταλήξουμε σε ένα ανακοινωθέν», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calviño.
«Αυτό δεν κατέστη δυνατό».
Αντίθετα, το ΔΝΤ εξέδωσε μια δήλωση της προέδρου, όπως συνέβη μετά τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την άνοιξη.
Παρομοίως, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20 δεν ανέφερε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε την εκτυλισσόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.

Τι περιελάμβανε η δήλωση των G20 όσον αφορά το Ουκρανικό:

– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του.
– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους.
– Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη.
– Για την κρίση στην Ουκρανία «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση» – Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος, είναι κρίσιμα.
– «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να έχει πολέμους».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-14_182218.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης